Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Szövetségesek - Allied (2016) Az év egyik legjobb filmje [26.]

2016. december 29. - Harmat Árpád Péter

Kétségtelenül az év egyik legjobb filmje, (és az idei TOP 10 tagja) a december elseje óta nálunk is látható Szövetségesek című thriller (vagy inkább dráma), Robert Zemeckis alkotása. A rendező, akinek nevéhez többek közt olyan kiváló filmek fűződnek, mint a Forrest Gump, a Vissza a jövőbe, vagy a Számkivetett - egy nagyon izgalmas, érzelmekkel teli és tartalmas művet készített, Brad Pitt és az Oscar díjas Marion Cotillard főszereplésével. Bár a második világháború idején játszódó történet klasszikus kémsztoriként kezdődik (thrillert ígérve), később a romantikus szál lesz meghatározó, végül pedig a dráma uralja majd a cselekményt.  allied1.jpg

(Spoileres kritika következik.) A film jól elkülöníthető módon, két teljesen eltérő részre tagolódik: az Afrikában, egészen pontosan Casablancában játszódó fejezetre és a későbbi londoni jelenetekre. Max Vatan (Brad Pitt) egyszerű repülős ezredesként kerül bevetésre Afrikában, mert kanadaiként jól beszéli a francia nyelvet, amire nagy szükség van a marokkói bevetéshez. A szövetségesek tervezett akciója ugyanis a nácik marokkói nagykövetét célozza, az ő likvidálásáért küldik oda a jóképű tisztet. Segítője Marianne Beausejour (Marion Cotillard) francia kém, aki viszont nagy tapasztalattal bír a fedett akciók terén. Együttműködésük az első napokban még feszült viszonyok közt zajlik, kölcsönös tartózkodás mellett, ám közvetlenül az akció előtt - mikor tudatosul bennük, hogy másnap akár meg is halhatnak - feloldódnak gátlásaik és lefeküdnek egymással. Innentől egy szerelem kialakulását követhetjük nyomon, miközben lezajlik maga a bevetés is, mégpedig sikeresen. A nácikat megölik, a nagykövet meghal, hőseink pedig elmenekülnek a helyszínről. Az első rész zárásaként Vatan ezredes feleségül kéri a gyönyörű Marianne -t és eldöntik: Londonban telepednek le.

allied3.jpg

A második világháborús London, korhű és lenyűgöző képi világgal bontakozik ki előttünk. Látjuk az 1942/43 -as bombázások sújtotta brit főváros romos épületeit, utcáit, korabeli autóit és járókelőit. Robert Zemeckis illetve az operatőr, Don Burgess érezhetően minden apró részletre nagyon ügyeltek. Szinte ott vagyunk mi is a helyszíneken. A főszereplők boldogok és megszületik kislányuk is. A film közepénél a happy end közelébe kerülünk. A történet azonban ekkor romantikus jellegéből sokat veszítve lassan drámaivá válik: az angol hírszerzés megtudja, hogy az ezredes gyönyörű francia felesége valójában a németeknek dolgozik, vagyis náci kém. A hír lesújtó és Brad Pitt jól alakítja a kezdetben dühös, majd meghasonló és elkeseredett férj karakterét. Ráadásul a következmények is megdöbbentőek: ha egy próbatételt követően bebizonyosodik, hogy felesége valóban  hitlerista ügynök, akkor neki magának kell megölnie, különben hazaárulónak minősítik.

A sztori ettől a pillanattól kezdve a thriller és a dráma elemeit vegyítve válik egyre izgalmasabbá. Vatan ezredes magánnyomozásba kezd, hogy kiderítse mi az igazság. Még a háborús Franciaországba is elutazik, ahol megtudja: az a nő, akinek nevén felesége éli életét (Marianne Beausejour) valószínűleg nem azonos párjával, hiszen míg az igazi Marianne profin zongorázik, addig felesége nem tud egy hangot sem leütni. Ekkor jön a fordulat: a nő kitálal (bevallja, hogy valóban kém), az ezredes megbocsát gyermeke anyjának és együtt akarnak megszökni a hatóságok elől. A vég: megdöbbentő, felkavaró és drámai. (Persze nem áruljuk el.)

allied5.jpg

A Szövetségesek egy nagyon jó film, fantasztikus látványvilággal, hiteles alakításokkal, a thriller, a romantika és a dráma műfaji elemeinek profi elegyítésével. Előnye, hogy bemutatja a kémek életét - a minden mozdulatra, gesztusra, kimondott szóra ügyelő bevetések világát - kellő mennyiségű izgalmas akciót vonultat fel (Casablancában és francia hátországban), illetve érzékletes drámaisággal, egy fantasztikus történet keretei közt tárja elénk egy lehetetlen helyzetbe került katonatiszt és hírszerző vívódásait a szerelem és hazaszeretet prioritásai közt hányódva. Átérezzük az ezredes tehetetlenségét és valahol mélyen a nő helyzetét is, akit mint kiderül, Londonban kislányával zsarolnak a nácik. A film hátránya, hogy nem fedi fel a feleség múltját és motivációit, vagyis hiányérzetet hagy bennünk a karakter múltját illetően. Francia egyáltalán, vagy német? Miért lett eredetileg a III. Birodalom ügynöke? (Az oké, hogy később gyermekével kényszerítik a kémkedésre, de 1941-ben Afrikában miért dolgozik a náciknak?) Mindez sajnos nem derül ki a történetből. A férj, Vatan ezredes motivációi tiszták és világosak: miután megtudja, hogy felesége az ellenség hírszerzője, inkább családját és szerelmét választva menteni próbálja. Ami azt illeti én is pont ezt tenném: ezerszer inkább választanám a feleségem (és kislányom) még akkor is, ha a náciknak dolgozik a kis drága. (Hamarabb lőném le főnökeimet, mint a szerelmem, nácik ide vagy oda. Bocs.)

Kicsit probléma a kevés akció és a kémsztori rész kidolgozatlansága is. Hogyan lehetséges, hogy egy brit-kanadai ezredesnek, aki ráadásul "belekóstol" a kémkedésbe is soha, egyetlen pillanatra sem lesz gyanús felesége világnézete, nácikkal való szimpatizálása (mely Londonba költözésük előtt még valóban őszinte) és kémként működése? 

Mindezzel együtt a Szövetségesek a 2016 -os év egyik legjobbja, egy intelligens, őszinte, látványos film, érdekes, különleges és drámai történettel. Értékelésünk 8,5 pont (csak a felsorolt hiányosságok miatt nem éri el a 9 pontot), így az idén értékelt alkotások közt a Filmtressnél az első helyre kerül. Mindenkinek ajánljuk, de leginkább a háborús kémsztorik és romantikus drámák kedvelőinek! (Az év szerintünk 10 legjobb filmjéről szóló posztunk ITT olvasható.)

Értékelésünk: 8,5 / 10

8_5.jpg

A film MAFAB adatlapja itt!

filmtress_jobbkep.jpg

2016.12.29.(13:25) 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr4812079725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2016.12.30. 17:26:44

Nagyon jó film, valóban.
A befejezés viszont sokkoló és megrázó. Engem teljesen földhöz vágott, bár számítani lehetett rá.

Fortress 2016.12.30. 17:32:11

@Mr. Rick Blaine: Igen, a sztori magában hordozza a tragikus zárást. Bár lehetett volna másként is kanyarítani az egészet. Például létrejöhetett volna egy alku a brit főparancsnoksággal: a nő megtévesztő infókat ad át a náciknak (afféle kettős ügynökként) cserébe megkímélik az életét. Volt ilyen a történelemben.

Fortress 2016.12.31. 01:04:24

... elmúlik ...
Nem költői túlzás! A Szövetségesek tényleg a 2016 -os év legjobbjainak egyike. (Bár tény: nem volt túl erős az idei "mezőny".)

Pervenimus 2016.12.31. 01:07:40

@Fortress: ... valóban nem volt túl erős az idei mezőny. Enyhén szólva! :))))

2016.12.31. 01:37:06

@Fortress:

Akkor fogalmazzunk úgy, hogy betagozódott az idei gyenge mezőny filmjei közé. Nem egy kiugró alkotás.
Persze ez szubjektív, csak ahogy a meg nem jelent véleményem is.

Pervenimus 2016.12.31. 01:47:22

@...elmúlik...: Azért a Szövetségesek kiemelkedik a 2016 -os mezőnyből. A legtöbbre köröket ver!

Taoista mester 2017.05.20. 20:45:46

Tényleg jó film. Bár a kémek nálam abszolút nyerők, így ha nem lenne jó, akkor is jó lenne. Ez szép mondat lett...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.11.26. 12:26:08

Nagyon lassan beinduló második világháborús, kémdráma (már ha van ilyen). A második fele sokkal jobb, mint a felvezetése. A színészek rendben vannak, a jelmezek, díszletek nagyon eltaláltak. AZ AUTÓK!
Közepesnél azonban nem jobb a végeredmény.
süti beállítások módosítása