Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Cloverfield Lane 10 (2016) [29.]

2017. január 03. - Fortress

Beteg film. Ez volt sajnos az első gondolat, ami erről a műről eszembe jutott - rögtön megtekintése után - és csak ezt követően szofisztikáltam érzéseimet. Mert tömören ez a helyzet: kicsit beteg az egész. Ám ezzel együtt is leköti az embert és izgalmas is. Sőt, fordulatos, mi több színészi kvalitásokat is láthatunk benne. Az első fele, afféle kamara filmként is felfogható, három szereplővel, egyből színpadra adaptálható formában. Ez az első rész inkább dráma, néhol szürreális elemekkel. A film második felében viszont műfaj-váltás történik és onnantól egy feszült, látványos akciófilmbe csöppenünk. Összességében az egész produkció vagy 4-5 műfajt vonultat fel: dráma, akció, thriller, sci-fi egyszerre (sőt, ha nagyon akarjuk, egy kicsit horror is). És ez az egészben az érdekes, ettől emelkedik egy hangyányival a közepes szint fölé. Mert összekavar, meglep és kiforgat. Ez pedig több, mint ami sok más mai csúcsfilmnek kikiáltott alkotásról elmondható.

cloverfield.jpg

A rendező, a 35 éves Dan Trachtenberg elsőfilmes tehetség lehet, mert alig találni valamit róla, ha rákeres az ember. De igazából nem csinálta rosszul a dolgát: a film rendezése a részletes Filmtress-minősítésben 2-ből 1,5 pontot is megkapott. Ami a szereplőket illeti: a 64 éves John Goodman zseniális, bár tény, hogy nem ilyen típusú szerepekben szokhattuk meg. Azzal együtt nagyon jól jelenítette meg karakterét. A női főszereplő, Mary Elizabeth Winstead korábban horrorfilmekben szerepelt (Kör 2, Fekete karácsony), de a 2007-es Legdrágább az életed -ben ő alakította 23 évesen John McClane csinos leánykáját is. Nem rossz amit csinál a Cloverfieldben, de nem ez élete alakítása (még ha most azonnal is áll le a filmezéssel).

Innentől kicsit spoileres az elemzés. A Cloverfield Lane 10 sztorija nem sima ügy. Adott egy öreg, üldözési mániás pasas, egy kiszolgált vén katona, aki farmja alá (melynek címe: Cloverfield Lane 10.) túlélő pincét csináltat. Ide menekül le egyik este két fiatallal: az egyik - egy huszonéves srác - aki önszántából tart vele, a másik pedig egy 30-as fiatal nő, aki azért van ott, mert balesetet szenvedett a közelben és az öreg ájultan hozta le. Hárman éldegélnek tehát a mélyben, miközben mind elhiszik az idős veterán sztoriját, miszerint lent kell maradniuk, mert a Földet idegenek támadták meg és odafent erős a sugárzás. Aztán kiderülnek bizonyos dolgok az öregről és a két fiatalnak nagyon mehetnékje támad. Elhatározzák: megszöknek. Ám közben a srác meghal, a lány meg kijut ugyan, de nem tudja mi várja odafent. Na, innentől jönnek a meglepetések, amit nem lövök le. 

Ami lényeges: meghökkentő fordulatokra számíthatunk, nagyon jó Goodman és egész klassz a rendezés. Ami gázos: a film középső harmadában leül a cselekmény, kicsit unjuk magunkat és ingerszegény az egész. Ami valódi izgalmakat hoz, az a film utolsó 20 percére zsúfolódik össze. Ám így is egy nagyon jó kis estét csinálhatunk magunknak, ha megnézzük. Ha röviden, három szóban kéne értékelnem a filmet: "közepesnél kicsit jobb". Értékelésünk: 6,5 / 10. Az IMDb -n egyébként 7,3 pontnál jár (163 ezer szavazat után), a Metacritic 76% -ra tartja, a Rotten pedig 90% -ig magasztalja.

Értékelésünk: 6,5 / 10

6_5.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is! 

Filmrajongók FB csoport

A film MAFAB adatlapja itt!

filmtress_jobbkep_1.jpg

2017.01.02.(23:55)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr212092665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2017.01.03. 16:38:43

Így visszaolvasva talán kicsit negatív "végkicsengésű" lett a kritikám, de összességében nem rossz kis film. Én jól szórakoztam rajta, még ha elő is bújt belőlem a hibákat észlelő, kritikus énem. A 6,5 pont pcit szigorú értékelés, de ha megnézem mire adtunk az elmúlt fél évben hetest, akkor ez a film valóban hangyányit 7 alatti! :-)

Nietzsche_ 2017.01.05. 08:49:54

A 6.5 reális. A sztori jó, a látvány közepes az alakítások közepesek, a rendezés megint csak jó (de nem kiemelkedő) a hitelesség közepes.
süti beállítások módosítása