Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A 15 legjobb magyar film [50.]

2017. november 16. - Fortress

Lassan, de biztosan újra Európa és a világ élvonalába kerülnek a magyar filmek, amit az egyre több nemzetközi elismerés is jelez (Saul fia, Mindenki). Nem kis feladat a sok remek alkotás közül a 15 legjobbat kiválasztani, már csak azért sem, mert nehéz objektívnek maradni, amikor személyes élmények és érzések kötnek bennünket egy-egy filmhez. A Filmtress listája is szubjektív természetesen, de talán több olyan is szerepel rajta, amellyel egyetértenek olvasóink. Íme a lista:

15. Csak szex és más semmi (2005)

Goda Krisztina 2005 -ös vígjátéka igazi gondűző felfrissülés Csányi Sándor, Dobó Kata, Gesztesi Károly és Schell Judit főszereplésével. Egy színház mindennapjaiba pillanthatunk bele, ahol a szép Dóra, a társulat dramaturgja (Schell Judit) gyereket szeretne, de ehhez csak biológiai "közreműködést" vár valakitől. Szándéka ellenére mégis beleszeret az egyik "jelöltbe".

csak_szex.jpg

14. Egy óra múlva itt vagyok (1971), Egy szoknya egy nadrág (1943)

A 45 évnél régebbi magyar filmek kategóriájában holtverseny alakult ki a 14. helyen. Az egyik film Wiedermann Károly kalandfilm-sorozata, az "Egy óra múlva itt vagyok" mely a 70-es évek egyik legnépszerűbb tévéműsora volt, Harsányi Gábor Gobbi Hilda és Bessenyei Ferenc főszereplésével.

egyora_mulva.jpg

A másik film Latabár Kálmán felejthetetlen klasszikusa 1943 -ból az "Egy szoknya egy nadrág", mely hihetetlen humorral megajándékozó vígjáték. 2005 -ben elkészítették új változatát is Rudolf Péterrel, Bajor Imrével és Oroszlán Szonjával.

13. Abigél (1978)

abigel.jpg

A 2007-ben elhunyt Szabó Magda fantasztikus regényének megfilmesítése méltóra sikeredett az egyik legjobb magyar könyvhöz. A főszerepekben is kiváló színészeinket láthatjuk, például Szerencsi Évát (akibe special nagyon bele voltam zúgva kamaszként), illetve Piros Ildikó, Ruttkai Éva, Garas Dezső és Básti Lajos.

12. Vuk (1981)

Kétségtelenül az egyik legjobb magyar rajzfilm és egyúttal a világ filmtörténetének is az egyik legjobbja, Dargay Attila rendezésében (Fekete István művéből). Aranyos, vicces, elvarázsoló minden korosztály számára.

11. Csapd le csacsi (1990)

csapdle.jpg

A rendszerváltás éve(i)nek sajátos hangulatát vidám formában visszaadó kacagtató vígjáték hihetetlenül jó szórakozást ígér mindenkinek. A feloszlatott munkásőrség megszűnésébe bele nem törődő Béla (Eperjes Károly) hihetetlen csetlés-botlása próbára teszi rekeszizmainkat, miközben egy házaspár (Géza és Bea, azaz Gáspár Sándor és Pap Vera) félreértésen alapuló viszályán és egymás elleni vicces mesterkedésein derülhetünk. 

10. A pogány Madonna (1980)

pogany_madonna.jpg

Bujtor István, a magyar Bud Spencer és Kern András párosa megunhatatlan akció-vígjátékot eredményezett 1980 -ban. Generációk élvezték és szerették Ötvös Csöpi és Kardos doki nyomozásait, kalandjait, szövegeit és baromi súlyos ütéseit a Balaton partján forgatott helyszíneken.

9. Kontroll (2003)

kontroll.jpg

Antal Nimród az egyik legkiválóbb rendező a nemzetközi filmvilágban és a Kotrollban is meg tudta csillogtatni kivételes tehetségét. Persze remek csapat állt rendelkezésére, Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Badár Sándor és Balla Eszter részvételével. A budapesti metróhálózat szerelvényein dolgozó jegy-ellenőr csapat "elvarázsolt" fazonjainak hétköznapjai, kalandjai, hihetetlen beszólásai mellett egy szerelmi szálat és egy izgalmas föld alatti hajszát is végigkövethetünk. A Kontroll egy különleges sztori, különleges karakterek és egyedi poénok 107 perce.

8. Szabadság szerelem (2006)

szabadsag_szerelem.jpg

Az 1956 -os forradalom és szabadságharc élvezetes megjelenítését valósította meg 2006 -ban Goda Krisztina, nagyszerű látványvilággal, Fenyő Iván, Dobó Kata és Csányi Sándor főszereplésével. A filmet nézve ott lehetünk 56 őszének pesti utcáin, miközben egy szerelmet és egy maréknyi fiatal egyetemista illetve vizilabdás különös történet is végig izgulhatjuk. Magával ragadó vicces és közben megható történet, nagyszerűen "megcsinált" helyszínekkel.

7. Valami Amerika (2001)

valamiamerika.jpg

Herendi Gábor 2001 -es vígjátékát a fél ország látta és élvezte, további két rész készítésére ösztönözve a film csapatát. A Valami Amerika szellemes, pörgős és ütős poénokkal teli. A történetben három testvér (Tamás, Ákos, András - azaz Pindroch Csaba, Szabó Győző és Hujber Ferenc) egy filmhez szeretnének elég pénzt összegyűjteni, miközben átveri őket az amerikai producernek önmagát beállító Alex (Szervét Tibor) és a barátnőikkel is konfliktusokat szül a srácok szokatlan életmódja. Marháskodás megy végig, ami alatt képtelenség komoly maradni. 

6. Kőszívű ember fiai (1964)

koszivuember.jpg

Várkonyi Zoltán filmrendező alkotása Jókai Mór művét vitte vászonra, nagyszerű történelmi drámát adva a 60-as évek Magyarországának. Azóta újabb és újabb generációk látták és élvezték a kivételes szereplőgárda játékát. Gyönyörűek a kép beállítások, a kosztümök és izgalmasak az utcai illetve harci jelenetek. Megelevenedik a történelem, az 1848 -as magyar forradalom, illetve szabadságharc Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Mécs Károly, Tordy Géza és Béres Ilona nagyszerű játékét nézve.

5. Egri csillagok (1968)

egri.jpg

Nem akad olyan ember kis hazánkban, aki ne ismerné az egri vár 1552 -es ostromának történetét és Dobó Istvánék hősies győzelmét. Várkonyi Zoltán rendezése méltán kerül a lista 5. helyére, a fantasztikus szereplőgárdával együtt: Sinkovits Imre, Venczel Vera, Kovács István, Bárdy György, Bitskey Tibor játékával. Hihetetlen csatajeleneteket láthatunk és a vár látványos ostromát, mely 49 év után is képes székhez szegezni bennünket.

4. Hyppolit a lakáj (1931)

hyppolit.jpg

Aki egyszer is látta az eredeti, hamisítatlan Hyppolitot, soha nem felejti el az élményt, hiszen Csortos Gyula és Kabos Gyula alakításai felejthetetlené teszik ezt a filmet. Döbbenetes, de ezt a vígjátékot 86 éve forgatták, poénjai mégis nagyon jók még ma is. Azon túl, hogy alapból nem lehet kibírni röhögés nélkül Kabos Gyula szerencsétlenkedéseit, még pluszban különleges élményt is nyújt a 30-as évek beszédstílusát, öltözködését és viselkedési szabályait szemlélni, sajátos korképet kapva a majd száz évvel ezelőtti Magyarországról. 

3. A tanú (1969)

a_tanu.jpg

A magyar filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alkotása Bacsó Péter rendezésében és Kállay Ferenc főszereplésével mindenkire hatni tud, lekötve gyermeket, fiatalt és öreget egyaránt. Egyes részeit ma is idézzük (a nemzetközi helyzet fokozódik, kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk). A magyar történelem 50-es éveit humorba csomagoltan bemutató film listánk bronzérmese. Bár annak idején Kádár János csak nehezen és csak nagy sokára engedte levetítését, szinte bombaként robbant, annyira erős hatással mutatja meg a Rákosi-korszak képtelenül szürreális világát, természetesen szarkasztikus humorba csomagolva. 

2. Üvegtigris (2001)

uvegtigris_1.jpg

Rudolf Péter és Kapitány Iván 2001 -es frenetikus vígjátékát egyszerűen nem lehet annyiszor megnézni, hogy az ember megunja és kibírja folyamatos röhögés nélkül. Ütős, eredeti, vicces, utánozhatatlan és teljes kikapcsolódást biztosít. Ez a film - különleges szövegeivel, furcsa párbeszédeivel, lehetetlen poénjaival és elképesztő karaktereivel - olyan ütést adva mozdítja ki az embert besavanyodó unalmából, hogy legelső megtekintése után csak hosszú ébredezés és fejrázás után tud magához térni. Én legalábbis így voltam vele mikor először láttam és bár azóta vagy százszor megnéztem újra, mindig elérte nálam a kívánt hatást: nevettem és jókedvűen keltem fel a székből. Jó az egész, mert Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó (Sanyíiiiiii) és Csuja Imre egyszerűen nem normálisak benne. 

1. Tizedes meg a többiek (1965)

tizedes.jpg

Az egyértelműen legjobb magyar filmet 1965 -ben forgatta Keleti Márton, mégpedig Sinkovits Imrével, Darvas Ivánnal, Major Tamással, Márkus Lászlóval és Szabó Gyulával. A film a második világháború humoros megközelítését tárja elénk, elképesztően eredeti és erős karakterekkel, színjátékkal és komikummal.  

Ennyi a lista, lehet nekiesni, meg olyanokkal jönni, hogy ez + az kimaradt és mekkora disznóság, hogy nincs rajta például az Indul a bakterház (1979), meg a Mephisto és a Saul fia, meg az Ötödik pecsét a Macskafogóval a Martfűi rémmel. A lista szubjektív, mint bármilyen lista, ha ízlésről van szó.

***

 Az Index cikke, szavazás (első a Tanú, második Az ötödik pecsét, harmadik a Tizedes, negyedik az Egri csillagok, ötödik Enyedi Ildikó filmje - Testről és lélekről): LINK

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep_1.jpg

2017.11.16.23:00

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr1913290343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd" 2017.11.17. 11:41:57

Valami Amerika? Jesszus. Egynek jó, de azért az Ötödik pecsét vagy Legényanya (és még sorolhatnám) elé berakni, igen nagy elfogultságról tanúskodik.

Fortress 2017.11.17. 17:17:29

@"Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd": Legényanya, Semmiképp. Ötödik pecsét? Hát azt sem.

panzer78 2017.11.17. 22:08:05

Nyilván szubjektív a dolog.:) Nekem ami hiányzik, az a 80 huszár.

satie · http://321.hu/sas 2017.11.17. 22:32:15

baz szerintem ez valami ugratás az indexen, amiben azt mérik fel, hogy van-e még Magyarországon ember, aki felkapja a fejét az ilyen fasságokra :)
De én bazmeg, beugrom, és itt is a figyelmébe ajánlanám a poszternek, aki szerintem ugyanaz, az

hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_tizenkett%C5%91#.C3.9Aj_Budapesti_Tizenkett.C5.91

-t :) közben jót röhögök :)

Etniez 2017.11.17. 22:52:23

Szabadság, szerelem nagyon gyenge. A többi a saját műfajában okés.

Bergyilkos Bohoc 2017.11.17. 22:55:43

Újabb fantasztikus kommersz lista. A 2000 utáni filmek a listáról kapásból kukába való mind. Igen, a Kontroll is ami max. nézhető Mucsi és a zenéje miatt, de a legjobb filmek közé nem ér fel. Ha 2000+ akkor már inkább a Vizsga, A Nyomozó, Liza a rókatündér, Isteni műszak stb.. És ha már 2 Goda Krisztina film is felkerült, akkor sokkal inkább a Kaméleon... pl.

Jerico 2017.11.17. 23:19:27

Jó kis lista, nekem tetszik! Jó, hogy több műfaj és több korszak is helyet kapott rajta! Az első hárommal meg teljesen egyetértek, nálam is ezek vannak legelöl!

Magányos Farkas_ 2017.11.17. 23:25:30

@satie: na te aztán nagy szakértő vagy mi? Ide másolsz egy listát a Wikipédiáról, hogy az a tuti és te (a kis ügyes gyerek) persze meg is találtad és mi többiek (illetve a poszter) a hülyék, hogy nem ismerik a listádat. Marha! Minden filmes blog más-más listát készít, mert mindenkinek más a legjobb. Szubjektív az egész. A filmes szakértők meg elmehetnek melegebb éghajlatra, mert elvétve igaz, hogy azokat a filmeket nézik (és szeretik) a legjobban, amiket ők kihoznak. Ennyi.

if you 2017.11.17. 23:29:50

Olyan lista amelyikről hiányzik a Valahol Európában vagy nincs az első három között azaz,igénytelenség listája!!!!!!!!!!!

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.11.17. 23:32:50

Az a benyomásom, hogy a lista írója igencsak fiatal lehet.

Fortress 2017.11.17. 23:37:31

@Lazók György: 44 (annyira már nem) :-))) :D

Fortress 2017.11.17. 23:43:03

@if you: Nem tehetek róla, de nálam egyszerűen nincs a legjobb filmek közt a Valahol Európában. Tudom szentségtörés mert a "szakma" nagyon elismeri, de akkor sem. Láttam, megható is volt számomra a sok kis szerencsétlen gyerek a háború sújtotta vidéken (és a cseszneki várban), meg a mondanivaló is meg volt számomra, ... de akkor sem. Az életben nem szeretném újra megnézni. Ez van. Ebből a listából szándékosan maradt ki. Ez van.

arbiter alegantiarum 2017.11.17. 23:49:07

@Fortress: én egyetértek. Vannak filmek, melyek előtt kötelezően hasra kell esnie 10-20-50 év után is minden generációnak. Pedig létezik más ízlés is. A Valahol Európában nyomasztó film elég direkt üzenetekkel, a gyerekeket felhasználva a hatáskeltésre. Én is láttam, de vasszögekkel kivert léccel verjenek agyon inkább, mint hogy újra megnézzem.

laci_52 2017.11.18. 00:01:11

Néhány régebbi filmnek inkább a legjobb 15-ben volna a helye, azt nem óhajtom eldönteni, melyik helyett, íme: Körhinta, Hannibál tanár úr, Hattyúdal, Húsz óra, Te rongyos élet, Ajándék ez a nap, A nagy generáció, Megáll az idő, Napló gyermekeimnek, Eldorádó, 6:3 avagy játszd újra Tutti, Roncsfilm stb.

Ja hogy majdnem átírtam a teljes listát? Elnézést! Pedig ha jól utánagondolok, még legalább 10 nagyon jó filmet megemlíthettem volna!

Morpheus. 2017.11.18. 00:07:48

Ez sokkal jobb lista, mint az a tegnapi (Anime Mang blog) még ha 25 ezren is látták. Ebben itt az első öttel teljesen egyetértek, a többiből csak a Kontroll és az Abigél oké számomra. Viszont nálam az első 15 -ben van a 80 huszár, a Te rongyos élet és például az 1949 -es Mágnás Miska.

De Wer 2017.11.18. 00:11:28

@laci_52: Attól, hogy régi egy film, még lehet szar. Az általad felsorolt 12 film nagy része nézhetetlen, unalmas, gyenge és abszurd. Régiek az igaz, de ez nem érték, csak állapot.

Fortress 2017.11.18. 00:52:32

@laci_52: neeem. Egyik sem jöhet szóba. A felsorolásodban 9 film 1985 előtti (ebből négy 1956-1963 között készült szocreál alkotás) Fábri Zoltán, Bacsó Péter, Gothár Péter filmjei. Nézhetetlen kategóriák számomra (mondjuk nem a szocreál miatt). Viszont az ajánlásaidból esetleg szóba jöhetne az Eldorádó, a 6:3 és a Roncsderbi (Bereményi Géza, Tímár Péter és Szomjas György rendezései) de inkább nem. Direkt élvezetesebb, modern filmeket válogattam, melyek szórakoztatóbbak.

Bár tény, hogy az én listámon is 9 film egyébként még 1985 előtt készült, viszont lendületes európaibb munkák.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.11.18. 07:39:39

@Fortress: Nehéz elhinni, a lista ugyanis (sértő szándék nélkül) nem sok tapasztalatot tükröz.

Fortress 2017.11.18. 09:37:42

@Lazók György: egy filmlista összeállításában kérdéses a kor szerepe. Ismerek olyan 50-60 éveseket, akik egész életükben talán ha egy tucatot láttak és van olyan barátom is, aki 25 évesen több filmet nézett mint én a magam 44 évével. Azt gondolom sok filmet láttam, minden korszakból és stílusból, de ennél a listánál a szórakoztató értéket vettem főként figyelembe. A filmekapolcról (Lazók úr által) készült listákat fikarnyilval sem tartom jobbnak, sőt hajmeresztő néhány ottani dolog. Az állítólagos "hatalmas" tapasztalat dacára. Khm. :P

midnightcoder2 2017.11.18. 10:05:46

Szerintem 45 után igazából a VUK volt az egyetlen olyan film ami megütötte a nemzetközi színvonalat, amit akár Hollywoodban is el lehetett volna adni. A többi max. a hazai piacon volt érdekes, de ebből is leginkább csak a Pogány Madonna ami kb. hozta a gyengébb Bud Spencer filmek színvonalát. Ja, és gyártottunk mellé több tonna csodás művészfilmet a főállásban ezzel foglalkozó kritikusok önkielégítésének, illetve az állam csöcsén lógó művészlelkek támogatására.

midnightcoder2 2017.11.18. 10:07:54

Ja, még egy: a Tanú még szintén lehet érdekes idehaza, bár az igazság az, hogy picit olyan dolog ez, mint vígjátékot forgatni a koncentrációs táborokról. Az 50-es évek a valóságban annyira nem volt móka és kacagás.

Alex Lavour 2017.11.18. 10:25:55

Valahol Európában. Látta valaki?
Sajnálom, hogy a listába bekerülhettek a modern kor vígjátéknak csúfolt torzszülöttei, mint például az üvegtigris.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.11.18. 10:26:13

@Fortress: Annyiból egyetértek, hogy van, aki már fiatalon is tud értékelni nehezebben befogadható filmeket, más viszont idősebben se. A te listád olymértékben ignorálja a magyar filmművészet ezen (igen tekintélyes nagyságú) részét, hogy csak arra tudok következtetni, hogy vagy nem ismered, vagy nem tudod őket értékelni.

Fortress 2017.11.18. 10:40:49

@Lazók György: .... vagy nem tartom annyira jónak ezeket a 30-40-50-60 évvel ezelőtti szocreál-korszakból ránk maradt, szakmailag agyondicsért, ám nehezen emészthető és kevéssé szórakoztató alkotásokat hogy a legjobbak közé soroljam. Ez a blogolás legnagyobb értelme: felrúgni a megkövesedett berögződéseket és új megközelítéseket követni.

Vagy másképp mondva: miért kellene mennybe menesztenünk évről évre a Fábri Zoltán, Bacsó Péter, Gothár Péter, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Tímár Péter és Szomjas György filmeket, amikor azóta készültek élvezhetőbb alkotások is, könnyedebb, európaibb megközelítésekkel, VALÓDI szórakozást nyújtva?

Ma már nem minden filmes blog áll be a sorba és követi a több évtizedes kötelező hozsannázásokat. Mi nem hivatalos filmes oldal vagyunk, nem is ebből élünk, így szabadon artikulálhatjuk a szakmai szentségtöréseket jelentő új véleményeket.

Mizantróp. 2017.11.18. 10:48:13

@Alex Lavour: ... akkor te nézd a Valahol Európábant orrba szájba. Jó szórakozást! :)))

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.11.18. 11:19:56

@Fortress: Ha a listád címe az volna, hogy a 15 legszórakoztatóbb magyar film akkor nem lenne akkora gáz, de te a legjobbakat tűzted ki összeszedni, ami viszont az előbbi kategórián bőven túlmutat friss megközelítés meg blogolás szabadsága ide vagy oda.

Fortress 2017.11.18. 11:31:48

@Lazók György: ez már szemantika. Egyébként meg már ne is haragudj, de meg is fordíthatjuk a dolgot: ha te a 60 évvel ezelőtti művészfilmeket sorolnád ide, akkor meg azt a címet kellene adni a listának, hogy a "A 15 legjobb magyar művészfilm".

Egyébként meg a legtöbb ember a legjobbaknak a legszórakoztatóbbakat tekinti, ez egyértelmű.

Eremitha 2017.11.18. 11:39:32

@Lazók György: Ha te olyan filmekből állítanád össze a 15 legjobb magyar film listáját, melyen az 50 -es és 60 -as évek művészfilmjei szerepelnének, akkor azt tanácsos lenne a címben is jelezned, hogy felkészüljünk a hangulati fejbelövésre és ennek megfelelően értékeljük. Egy ilyen listán, mint amit egyébként 1968 -ban filmes szakemberek összeállítottak (csupa Fábri-Jancsó filmbből) zéró az élvezeti értéke és valójában a kutya nem nézi. Megnézhető, hogy hányan kölcsönzik, vagy töltik le ezeket. Ha ILYEN listát írsz add neki azt a címet, hogy a 15 legművészibb magyar film, az elmúlt 60 évből. Például. De hogy nem ezek lesznek a legjobb magyra filmek a többség szerint, az hétszentség.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2017.11.18. 11:46:49

@Fortress: @mutatis mutandis: Nem azt írtam, hogy régi művészfilmekből kell összeállítani egy listát, hanem, hogy ezek IS fontos részei, ha a legjobb magyar filmekről van szó.

laci_52 2017.11.18. 11:58:09

Nem kedvenceim a filmjeik, de azért érdekes, hogy Szabó István vagy Jancsó Miklós által rendezett film egy sincs megemlítve sem a cikkben, sem a kommentekben...

Filmtress blog · http://filmtress.blog.hu/ 2017.11.18. 12:06:27

@laci_52: ... szándékosan! :-)

Jancsű "művészete" nálunk az "isten ments" kategória. Bocs. :P

mgdé 2017.11.18. 12:32:25

@midnightcoder2:
Hogy jön ide 45? Pl. a Hyppolit nagyon szórakoztató m a g y a r film, de mit érdekelte volna egy amerikai nézőt Mo. avítt félfeudalizmusa. Ami ugye az uborkafás film humorának egyik fő forrása.

Ugyan miért kellene nemzetközi "színvonalon" - ahol a színvonal a kinti sikeresség elvi lehetőségét jelentené nálad - lennie egy Tizedesnek, egy Tanúnak, egy Egri csillagoknak, egy Ötödik pecsétnek, egy Rongyos életnek, egy Megáll az időnek, stb., amikor azok teljesen egyértelműen n e k ü n k szólnak. Ami teljesen rendben levő dolog.

A Macskafogó miért is nem "nemzetközi színvonalú", főleg, ha a létrejötte idejét nézed, s az akkori, pl. amerikai rajzfilmekhez viszonyítod? Stb.

ui.:
(Ez már természetesen nem mc2-nek szól)
Bármennyire is szubjektív egy lista, de a Szabadság Szerelem hogy kerül ide ???!
Ha már mindenképpen (pucér) Dobó Kata kell, akkor ott az A miniszter félrelép.

Mizantróp. 2017.11.18. 13:15:40

@Én de genere Mi: Mondj már egy élvezhető kategóriájú, látványos, lendületes, fiatalos filmet 56 -ról! Ja, hogy neked is csak a Szabadság szerelem jutna eszedbe? Na, ... ezért van a listán. Megérdemelten szerintem.

mojoking77 2017.11.18. 13:37:51

@Fortress: Hmmmmm.... Mondjuk az uvegtigrist csereljuk ki a Roncsfilmre, a Valami amerikat mondjuk a Liza a Rokatunderre es csapjuk hozza az Isteni muszakot, A szabadsag Szerelem helyett pl legyen az otodik pecset, en az Abigelt lecserelnem a Ket felido a pokolban-ra, monduk a Csak szex es mas semmi gond nelkul kimaradhat, es tegyuk be a macskafogot, a Vuk melle pedig /jel utan a Szaffit es a Ludas matyit.
Igen, ezek az aprobb valtoztatasok utan egy a tegnapinal lenyegesen erettebb, es erosebb listat raktal fel.

mojoking77 2017.11.18. 13:39:38

Vagy legyen inkabb egy top20 lista :)

mojoking77 2017.11.18. 13:46:04

Jah, es lassan megnezem most mar a Testrol lelekrol-t is, kivancsi vagyok, aki latta, mi a velemenye, tenyleg annyira jo, vagy csak reklamozak?

mgdé 2017.11.18. 13:59:04

@Mizantróp.:
Az élvezhető kategóriájú, meg a "Legjobb 15", azért nagyon nem ugyanazt jelenti.
Ez nem jó érv.

Ennyi erővel a Le a cipővel, a Tüskevár, a Gyöngyvirágtól lombhullásig vagy mondjuk a Lutra, a Dögkeselyű, a Két félidő a pokolban, a Mézga Géza sorozat, a .... , mind-mind legalább ugyanannyi joggal lenne fenn, sőt, még - khm - a Taxidermia meg a Csárdáskirálynő is rajta kellene, hogy legyenek, mint "kategóriájuk legjobbjai".
Meg valamelyik/bármelyik Jancsó film, hiszen a Jancsó filmek között is (Jancsó film kategória) kutyakötelesen van "legjobb"-nak kinevezhető.

Fortress 2017.11.18. 15:33:39

@mojoking77: Az legyen a TE listád a Rókatündérrel, Roncsfilmmel, meg a többi borzadállyal. :-) Az enyém jó így ahogy van. :)

Billy Hill 2017.11.18. 18:30:52

Végre egy lista, amin nincs ott az Indul a bakterház... :-)

Fortress 2017.11.18. 18:59:55

@Billy Hill: és nem is lesz, az biztos :-)

Fortress 2017.11.18. 22:08:42

Kedves Segna! Minden blogon felbukkan előbb-utóbb egy okoska, aki a választékos minőségi ízlés letéteményeseként megmondja a tutit a bloggernek, akiről persze mindent tudni vél, motivációitól valódi szándékáig. Ma úgy tűnik te voltál most ez az ember. Nem kevés rosszindulattal, ellenben határtalan beképzeltséggel osztották bennünket, azzal a hamis beállítással, hogy TE értékeled a mélyenszántó műveket, ellenben mi meg (parasztok) nem. Elolvasva posztjaidat nagyjából érthető miért csináltad. Itt ugyan többet nem kommentelsz, de azért abban biztosan vagyunk, hogy ekkora arccal érvényesülni fogsz a hazai médiafelületeken. Már ahol vevőek az efféle véleményvezér okostónikra. Van pár ilyen oldal. Na, csá!

Eremitha 2017.11.18. 22:19:52

@Fortress: A csávó, mármint Segna "zs" kategóriás sorozatokról írt 2014 -ig posztokat. És ő ír Jancsó Miklós értékeléséről, mert a mélyenszántó gondolatokat boncolgató filmekről. Tök hiteles. Előadta magát, mint választékos ízlésű nagy kritikus. Hagyjuk már.

Történelemtanár_ 2017.11.18. 23:56:51

Végre egy lista igazi, szórakoztató filmekkel és nem művészinek kikiáltott ősrégi, évezhetetlen, elvont kínlódásokkal. Nekem tetszik a felsorolás!

Deep State.. 2017.11.19. 01:27:08

Jó kis lista. A Tizedes vitathatatlan az első helyen és nekem a vígjátékok is bejönnek a felsorolásban. Jó, hogy a kultuszfilmek kimaradtak, meg a Jancsó Miklós féle szenvedések és az 50-es, 60-as évek kínlódásai.

Szamiz67 2017.11.19. 22:27:19

A klasszikusok közül: Megáll az idő, Ötödik pecsét, Oldás és kötés, A Tanú, Tizedes meg a többiek, Liliomfi, Hyppolit a lakáj, 80 huszár, Dögkeselyű, Te rongyos élet
Az utóbbi 2 évtizedből: Liza a rókatündér, Kontroll, Sorstalanság, Üvegtigris, Valami Amerika

Úgy gondolom, hogy pl. a Megáll az időt, az Ötödik pecsétet és az Oldás és kötést kihagyni egy legjobb magyar film listáról az rendkívül leminősíti a listát összeállító magyar és egyetemes filmművészetről kialakult értékrendjét. Csapd le csacsi, meg Szabadság szerelem ezekhez képest, vicc....

Ellenvélemény_ 2017.11.19. 23:28:18

@Szamiz67: Az ötödik pecsét egy unalmas, vontatott szar. Ezek szerint többek értékrendje szerint is. Az oldás és kötés meg a Megáll az idő max közepesek. Most leminősítgethetsz engem is. Apropo milyen alapon is? Ja, hogy csak úgy? Értem.

Fortress 2017.11.19. 23:32:21

@Szamiz67: mondod te. Mi meg mást mondunk. Ilyen ez a fránya véleményszabadság meg izlés. A kőbe vésettnek tűnő filmes szentenciákat sem mindenki osztja. Ilyen felháboritó világot élünk.

Filmtress blog · http://filmtress.blog.hu/ 2017.11.19. 23:44:02

@Szamiz67: Micsoda nagy szavak! Leminősíti az értékrendünket! Melodráma. Mindez azért, mert nem vagyunk hajlandóak jónak minősíteni olyan felhájpolt, kötelezően elismerésre itélt régi filmeket, melyek valójában gyengék és túlhaladottak. Röhej kicsit.
süti beállítások módosítása