Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Star Wars: Az utolsó Jedik (2017) [53.]

2017. december 29. - Fortress

Spoilermentes elemzés

Rian Johnson Csillagok háborúja filmjéről 16 nappal a premier vetítések után nagyon sok minden elmondtak már (pro és kontra egyaránt). A legelső reakciók és a hivatásos illetve félprofi kritikusok többnyire pozitív, sőt elismerő és dicsérő elemzésekben méltatták a film lendületes, látványos és sok szempontból formabontó jellegét. Aztán eltelt néhány nap és miután milliók látták a történetet, megindult a film lejáratása is: egyszer csak tucatszám íródtak a bíráló cikkek, blogbejegyzések, negatívumokat ecsetelő videók, hibákat soroló írások. Idehaza is megfordult a kocka:  egy-két hét után már csak az a blogger számíthatott arra, hogy komolyan vegyék posztját, aki színesen és gúnyosan tudta szapulni Az utolsó Jediket. De milyen is valójában ez az epizód?

utolso_jedik.jpg

Ha egy átfogó jellemzésben kellene megfogalmazni, az lenne a leginkább találó, hogy egy nagyon látványos, formabontó, több karakternél jól építkező, ugyanakkor viccekkel, poénokkal és apróbb hibákkal teli kalandfilm. Ha különválasztjuk a mellette és ellene szóló tényezőket, mindenképp a film pozitívuma, hogy nagyon látványos és karakterei szerethető, szimpatikus, esendő figurák, melyek közül egyesek nagy ívet bejáró fejlődésen mennek keresztül. Gondolok itt elsősorban Kylo Ren és Rey alakjára, akik a Star Wars eposz összes többi epizódjánál komplexebb és gondosabb karakterisztikát kapnak. (Tegyük a kezünket a szívünkre és ismerjük el: a klasszikus részek Han Soloja, Luke -ja vagy Leia -ja nem éppen a jellemábrázolás magasiskolája volt annak idején.) Adam Driver és Daisy Riley viszont valódi színészfeladatot kaptak: belső vívódásokat, összetett problémákat, konfliktusokat kellett a vásznon megjeleníteniük. Sikerült nekik, a VIII. epizód kettejük nagy "pillanata" lett. Az idős Luke alakja már problémásabb: tele van ellentmondással, az előzményekhez illogikus kapcsolódásokkal és nehezen megmagyarázható fejleményekkel. Szegény Mark Hamill nem is teljesen boldogult a tőle idegen karakterrel. Johnson furcsán bánt Luke -kal, hozzá kötődik a legtöbb formabontó helyzet: a tőle szokatlan morózusság, majd annak ellentéte a viccelődés, végül különleges és kissé hiteltelen végső jelenete.

A mellékfigurák közül Finn és Poe emelkedik ki, bár ha kettejüket összevetjük, Poe az, aki a VIII. részben több érzést mutat meg a karakterből. Johnson egy vagány, erőteljes és férfias figurát akart filmjébe és ezt az igényt elégíti ki a vadászpilóta figurája. Oscar Isaac határozottan helyt állt ebben a szerepkörben, sőt némi mélyebb tartalmat is tudott a karakterhez adni: a Holdó admirálissal kialakult konfliktusával, melyben a tettre kész, hazafias elszántságot állította szembe a lassú, bátortalan vezetési stílussal. 

Ami a negatívumokat illeti: Snoke karakterének ignorálása mindenképp ide tartozik. A VII. epizód felépítette ugyanis a trilógia fő-gonoszának alakját, melyet Johnson egy mozdulattal intézett el (szó szerint). Ez pedig még akkor is sportszerűtlen a rajongókkal szemben, ha az új rendező koncepciójába érezhetően nem illeszkedett az előző rész rendezőjének említett karaktere. Illett volna ezt azért másképp csinálni. 

Negatívum a sok megosztó vicceskedés, illetve poénkodás is, melyek bár oldják a komor és kudarcokkal teli helyzeteket, nem mindig olyan jópofák, ahogyan ezt a forgatókönyv feltételezi. Nem teljesen átgondolt a karakterek egymáshoz való viszonyulása sem: Rey szinte csak Luke -kal és Kylo Rennel tart kapcsolatot, Poe mindenkihez kicsit "oda csapódik" Finn pedig Rose -zal alakít ki ki furcsa viszonyt, de a nézőnek közben az az érzése, hogy a csapat tagjai valahogyan ide - oda sodródnak csupán. Negatívum Leia furcsa jelenete is a világűrben (spoiler nélkül erről nem lehet bővebben beszélni), ami kicsit "hülyére veszi" a nézőket. 

A mozgalmas űrcsaták, vadászgép összecsapások viszont nagyon feldobják a filmet, csak úgy, mint a fénykard harcok és a rohanó jelenetek, melyek adnak egy sodró, lendületes jelleget az egészhez. Tetszetős a film fotózása is, a helyszínek, fények, színek kavalkádja mely a casino jelenetnél teljesedik ki leginkább. Bár a scene feleslegességéről sokan írtak már, én nem tartozom azok közé, akik köpködik ennek a résznek a kivitelezését. Tény ugyan, hogy a történet szempontjából valóban nincs jelentősége, a megjelenítése igenis baromi látványos lett. 

Az utolsó Jedik leginkább vitatható jelenete a legvégső harc a Crait bolygón: vádolták már itt Johnsont másolással (copy by Empire Strikes Back), gyerekességgel sőt gagyisággal is, valójában nem annyira gáz, mint ahogyan elsőre tűnik. Miért ne tehetne új elemeket a maga epizódjába Johnson? Miért nem lehetne Luke olyan Jedi, aki másra is képes, mint elődei? A rendező valami újat akart és kitalálta azt, amit most a rajongók nehezen fogadnak el. A szándék innovatív, a kivitelezés közepes, de semmiképp sem a SW világ és a Luke karakter "meggyalázása" ahogyan egyes szélsőséges vélemények fogalmaznak. 

Mindent egybevéve a VIII. epizód kétségtelenül sajátos része az űreposznak és legalább annyira megosztó, mint a komor feketeséget hordozó Rogue One. Egyelőre az IMDb negyed milliós szavazó közönsége az eddig elkészült részek közt a közepes kategóriába sorolta (7.6 ponttal). Még mindig legelöl vannak a klasszikus részek (8.4 - 8.7 pont közt), majd következnek a legújabb epizódok (VII. fejezet és Rogue One: 7.8 - 8.1 pont) és csak utánuk jön Az utolsó Jedik, a maga 7.6 pontjával (ami vélhetően az elkövetkező hetekben 7.5 -re esik majd). Leghátul az előzmény trilógia fejezetei állnak (6.5 - 7.6 pont között). 

A Star Wars élmény mégis garantált Rian Johnson filmjénél, valódi, szórakoztató kikapcsolódást kínálva a nézőknek. És ugyan mi más lehet egy Csillagok háborúja mozi célja, ha nem ez? A mi értékelésünk, erős 8 pont.

***

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep_1.jpg

2017.12.29.(02:33) 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr2213531005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.12.30. 12:29:15

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy végül hol áll majd meg a VIII. rész süllyedése!? A premiervetítések hetén még 8 pont körül állt, most két hét után csak 7.6 pontos, január végére még biztos esik pár tizedet. Az értékelése szerintem csak tavaszra lesz stabil, úgy 7 pont környékén.

Fortress 2017.12.30. 12:32:06

@Jerico: Eddig, a mai napig - azaz december 30 élig - 236 ezren értékelték Az utolsó Jediket!

Harper. 2017.12.31. 23:17:57

Szilveszter estéjén 23:20 -kor: 244 441 szavazat és 7.6 pont! :-) B.Ú.É.K.!

Argus_ 2018.03.09. 10:17:12

Úgy tűnik 322 ezer szavazatnál beállt a 7,5 pontos értékelés, ami csak picivel teszi az előzmány-trilógia elé Az utolsó jediket. (Bár a Sithek bosszúja 7,6 pontos (600 ezer voks alapján).

Critic. 2019.03.16. 17:32:43

2019 március 16-án közel 450 ezer szavazat után 7,2 ponton áll az Utolsó Jedik. Megelőzi a Baljós árnyakat (6,5), a Klónok támadását (6,6) és a Solo filmet (7,0) is. Viszont a többi 6 fejezet több pontot kap az IMDb -n (így jobb nála a Birodalom, az Új remény, a Jedi, a Sithek, Az ébredő erő és a Zsivány). Legközelebb a Sithek bosszúja áll hozzá: 7, ponttal.

Solo_ 2020.11.26. 12:25:55

@Critic.: Azóta 2020 november 26-ra leesett 7,0 pontra az IMDb -n (555 006 szavazat után). De így is megelőzi a kilencedik részt (Skywalker kora), mely ugyanezen a napon csak 6,6 pontos (358 911 szavazatnál) és a Solo filmet is, mely 6,9-et ér (283 985 voksnál).
süti beállítások módosítása