Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Oscar-esélyes dögunalom: La La Land, Kaliforniai álom

2017. január 28. - Fortress

Mindig nehéz olyan filmről kritikát írni, amitől mindenki el van ájulva és ami összesen hét (!) Golden Globe -ot begyűjtve, a hivatalosan kikiáltott idei "jó film" címet is viseli. Bár a "Kaliforniai álom" premierje 2016 decemberére esett, a film nagy diadalútja idénre várható. Kijelenthetjük: a La La Landról rosszat mondani szinte szentségtörés számba megy, többek közt azért is, mert az amerikai filmakadémia 14 (nem tévedés: tizennégy) Oscar jelöléssel jutalmazta nem régiben, amiből február 26 -án (az idei Oscar-gálán) jó eséllyel 6-7 tényleges arany szobrocskát is elhozhat. Az, hogy mind a 14 -et megkapja, nem életszerű, de mióta az ízléstelenségnek filmes műemléket állító Mad Max (A harag útja) tavaly 6 Oscart nyert, bármi lehetséges Hollywoodban. Mondjuk azt is érdemes hozzátenni, hogy már az Oscar sem a régi és a díj történetében számtalan más ócskaság is kapott már elismerést. (Úgyhogy azért annyira nem kell elájulni tőle, mert sajnos a minőség és a díjak nem mindig állnak korrelációban egymással.) De nézzük ezt az annyira agyon dicsért filmet, tényleg annyira hihetetlenül szárnyaló?

lala_land.jpg

Előbb spoiler mentesen pár szó. Szögezzük le: a La La Land egy melankolikus és szomorkás szerelmi történet (musical formába csomagolva), ami egy nem túl bonyolult és nem különösebben eredeti sztoriban meséli el a nézőnek két, útját kereső fiatal kapcsolatának históriáját. (Ennyi simán kiderül a filmről az arcunkba sugárzott számtalan reklámból és előzetesből is.) Hasonló történetet vagy száz másik filmben is láthattunk már, a kérdés csak az: ez vajon miért fogta meg annyira a filmakadémia tagjait? Erre három tippem is lenne: az egyik, hogy ezúttal Damien Chazelle rendező beleszőtte a cselekménybe Hollywood "esszenciáját" (ami mindig is megmelengette az amerikai szíveket) sajátosan megjelenítve az érvényesülésre, csillogásra, filmes karrierre áhítozó kisemberek vágyait. Ezzel aztán tényleg szinte mindenki könnyen tud azonosulni. A második lényeges "csali tényező", hogy a film sajátos piedesztán állít emléket az amerikai dzsessz műfajának, kiemelve napjainkban tapasztalt (és valóban sajnálatos) érték-, illetve népszerűség vesztését. Ez olyan "küldetés", ami magasabb érték-szférába emeli a La La Landot, (főleg az amerikai filmszakértők körében). A harmadik megkerülhetetlen tényező, hogy romantikus musical -ről van szó, ami hiánycikk manapság Hollywoodban. (Ha csinálnak egyet, azt díjazni kell.) Végül bónusz a sok jó zene (melyek tényleg jók), no meg persze Ryan Gosling jelenléte is, aki bármit csinál manapság a vásznon, az csakis a filmművészet magasiskolája lehet. Persze nem ő az első és nem is utolsó amerikai filmsztár, aki az "ügyeletes filmművész és zseni" címet évekre birtokolni tudja. Hollywood időről időre felkap színészeket és még ha nem is mindig követi választásukat a nagyközönség egyetértése, kitartóan agyon-dicsérik őket, egymásra licitálva. Most Gosling úr élvezheti ennek a szokásnak a gyümölcseit.

lala_land2.jpg

De nézzük pártatlanul a filmet, elvégre mi megtehetjük, lévén, hogy nem vagyunk Amerikában, nincs közünk a filmakadémiához sem, és független filmes blogként nekünk nem kell kötelezően hozsannáznunk a film körüli hype -ot tovább dagasztva. Pártatlanul nézve a film alaptörténete szimpla és középszerű. Spoiler nélkül: két huszonéves hétköznapi harca vágyaik eléréséért, amibe a szerelem kontra karrier ősi kérdése hoz némi bonyodalmat. Uncsi és mondjuk ki: elcsépelt. De persze meg lehet csinálni 640. alkalommal is, mert ezúttal musical a műfaj, ami ad az egészhez némi plusz romantikát. A zenék valóban nem rosszak és érdekes rendezői fogás, hogy a film gyakorlatilag ugyanannak a dallamnak a visszatérő nosztalgiája, mintegy keretbe téve a sztorit. (tényleg csodálatos dallam, ...de erre Oscart adni...

És most nézzük spoileresen. A történet napjaink Kaliforniájában játszódik. Sebastian (Ryan Gosling) bárzongorista, aki saját dzsessz klubra vágyik, Mia (Emma Stone) pedig kávéházi felszolgáló, aki filmsztár szeretne lenni. Találkoznak, egymásba szeretnek, majd kiderül: vágyaikat csak külön-külön tudják megvalósítani. A lányt ugyanis Párizsba szólítják lehetőségei, a fiúnak meg turnéznia kell, hogy legyen elég pénze megnyitni saját klubját. Ők persze nem egymást, hanem vágyaikat választják. (Itt azért közbeszúrnám: ez az ő döntésük,  vagyis pestiesen szólva: "tetszene másként dönteni és akkor lenne nagy, életre szóló szerelem, meg amit akartok.") Aztán öt évvel szakításuk után, véletlenül egymásba botlanak, felidéződik bennük a múlt - egy romantikus dallammal a háttérben (miközben a lányok zsebkendőért nyúlnak) - és egymásra mosolyognak. Aztán a The End felirat. Ennyi. Dióhéjban. ... Persze mindez sok zenével és néhány 50-es, 60-as évekből "kölcsönvett" táncbetéttel (Gosling és Stone kisasszonnyal több-kevesebb sikerrel begyakorolt előadásában).

lala_land3.jpg

A szereplőket igazából nem ismerjük meg. Őszintén szólva nagyívű színészi játékot sem igen láthatunk tőlük, megkockáztatom, hogy Gosling szövege bőven ráfért legépelve két oldalra. Maximum. Emma Stone aranyos, de engem speciál kicsit zavart, hogy szinte az összes statiszta lány mérföldekkel néz ki jobban nála. "Kedves de csúnya", ez a helyes formula Stone kisasszonnyal kapcsolatban. Persze nem ez a fő probléma a filmmel. A legnagyobb gond az, hogy nem számíthatunk katarzisra, ha megnézzük. Ez pedig gáz, ha egy Oscar esélyes filmről beszélünk. Én például amikor a katarzis bekövetkeztére vártam és az 57. percben Ryan Gosling illetve Emma Stone az égen repkedtek a felhők között, már tudtam: minden hiába. A giccs, a banalitás elviszik az egészet, hiába a jó zene és hiába Gosling borostás arca, homlokába hulló haja, ahogyan a zongorát püföli (vagyis úgy tesz, mintha zongorázna). 

Ami jó, az a zene és az érdekesen felvett képek, fények-árnyékok fotózása, illetve a színvilág. Tetszetős. Ennyi sajnos. Ám, ha nem várunk sokat a filmtől (Oscarok ide vagy oda), eltekintünk attól az idegesítő ténytől, hogy mennyit másol a régi nagy amerikai musicalek jeleneteiből (Gene Kellytől például), amellett hiper-érzékenyek vagyunk a romantikára, szeretjük Goslingot és persze van egy felesleges két óránk, egész jól ellehetünk ezzel a filmmel. De 6-nál magasabb értékelés, pláne Oscart sajnos akkor sem ér. (Még ha meg is kapja egy hónap múlva.)

 Értékelésünk: 6 / 10

6.jpg

 Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep_1.jpg

A film MAFAB adatlapja

2017.01.28.(11:40)

A legnagyobb amerikai filmstúdiók

A világ legjobb és leglátványosabb filmjeinek 85-90 százaléka a legnagyobb amerikai filmstúdiókban készül. Ha moziba megyünk ezeknek a giga-vállalkozásoknak a logóit, emblémáit láthatjuk a film vetítésének kezdetén. De nézzük, kikről is van szó valójában, mely vállalatok tartoznak a TOP 6 -ba.

hollywood.jpg

Mindegyik kötődik a filmipar fővárosához, a kaliforniai Los Angeles egyik városrészéhez Hollywood -hoz. A település 1886 óta létezik, 1910-ben csatlakozott Los Angeleshez, majd megkezdődött a filmvállalatok kialakulása is. Ha az aktuális, jelenlegi helyzetet nézzük, két filmstúdió emelkedik ki az éves bevételek terén, az egyik az Universal Pictures (NBC Universal), mely 2015-ben 6,89 milliárd dollárt kaszált, - főként a Halálos iramban 7-nek, a Minyonoknak és a Jurassic Worldnek köszönhetően - a másik pedig a Disney, mely 2016 -ban elérte a kerek 7 milliárd dolláros álombevételt (főleg a Star Wars franchise -nak köszönhetően, mely önmagában 300 milliót hozott). Növelte nyereségüket még a Szenilla nyomában (Finding Dory), Captain America: Civil War és a Zootropolis – Állati nagy balhé (Zootopia), A dzsungel könyve, a Moana és a Doctor Strange. 

Nézzük tehát az említettek mellett a 6 legnagyobb filmstúdiót:

1.) Columbia Pictures – Sony.  A Sony Pictures Entertainment csoport része, miként a Tri Star és az MGM is (Metro Goldwyn Mayer, mely a 30-as évek legnagyobbja volt) illetve természetesen a Sony Pictures. Az MGM -en keresztül ehhez a cégcsoporthoz kötődik még a United Artists – Mary Pickford (1892–1979), Douglas Fairbanks (1883–1939), Charles Chaplin és D. W. Griffith (1875–1948) által alapított, 1919-es, sokáig független gyártású filmeket forgalmazó vállalat.

Az 1919-ben alapított Columbia vállalat működésének első három évtizedében a cég elnöke Harry Cohn volt. Neki köszönhetően még a gazdasági világválság idején is nyereségesen működött a Columbia. Ami a Tri Start illetiTri-Star Pictures – A CBS Televízió, a Home Box Office (HBO) és a Columbia Pictures hozta létre 1982-ben. Ma a Tri-Star a Sony Pictures Entertainment holding önálló részeként működik Kaliforniában. Korai sikerei között található Alan Parker Madárka, a Nicsak ki beszél és Paul Verhoeven Az emlékmás című mozija, a Hook, A szerelem hullámhosszán és a Függő játszma.

columbia.jpg

2.) 20th Century Fox – A Fox Entertainment Group része, miként a Blue Sky Videos és a Fox Searchlight Pictures is. A cég William Fox (született Fried Vilmos, édesanyja után azonban Fuchs Vilmos.) filmszínház-birodalmából, a Fox Film Corporation-ből (alapítva: 1914) és a Twentieth Century Pictures-ből fejlődött ki. A két cég 1933-ban olvadt egybe.

A 20th Century Fox napjaink egyik legnagyobb filmes cége, 2014. február 18-tól került ismét az alapítók leszármazottainak irányítása alá. Ma már a kábel- és műholdas piac egyik legfőbb szereplője.

20th_century.jpg

3.) Paramount Pictures – A Paramount csoportjába tartozik még a DreamWorks és a Nickelodeon is. A magyar származású Adolf Zukor alapította a Famous Players Film Company átszervezésével, 1912 május 8-án. Link A Dream Works -ről bővebben: A céget 1994-ben alapította Steven Spielberg, David Geffen és Jeffrey Katzenberg. Az SKG rövidítés hármójuk nevének kezdőbetűiből származik.

A piramis alakú hegy, amely a Paramount Pictures logóján látható, a legrégibb hollywoodi stúdiójelkép. Eredetére nézve több hipotézis is létezik. Például, hogy egy perui hegycsúcsot ábrázol, körülötte a filmstúdióval leszerződött legnagyobb színészek csillagaival.

paramount.jpg

4.) Warner Brothers – Ebbe a cégcsoportba, a Time Warner Inc. vállalatközösségbe tartozik még a New Line Cinema, Carton Network, Turner Broadcasting System, a DC Comics és az HBO film is. Három fivér, Harry Warner (1881–1958), Albert Warner (1883–1967) és Sam Warner (1887–1927) alapította meg 1903 -ban. Később, 1925-ben elkezdtek a hangosfilmekkel foglalkozni és ezzel a vállalat szárnyalni kezdett.

New Line Cinema – A Robert Shyne által létrehozott New Line 1967-ben kezdett el tevékenykedni underground filmek független forgalmazójaként. Említésre méltó még a tény, hogy a Time Warner leányvállalata a legismertebb amerikai hírcsatorna is, a Cable News Network, ismertebb nevén: CNN.

warner.jpg

5.) Walt Disney Motion Pictures Group - Cégcsoportjuk része a Marvel Entertainment (2009 óta), a Pixar, a Touchstone Pictures és a Miramax Films is. Walt Disney és a bátyja, Roy Oliver Disney 1923 -ban alapították cégüket, mely néhány évtized alatt a Föld egyik legsikeresebb és legtőkeerősebb vállalkozásává vált.

Miramax céget Harvey és Bob Weinsten alapította 1980-ban. A 90-es évek elején vált sikeres filmforgalmazóvá. A Disney az elmúlt években két hatalmas üzletet is kötött: az egyik 2009 -ben a Marvel felvásárlása volt (4 milliárdért), a másik pedig 2012 -ben a Lucasfilmé (szintén 4 milliárdért). Utóbbival megszerezte George Lucastól a Star Wars filmek későbbi részeinek forgalmazási jogait is. Sokan ezt tekintik az "évszázad üzletének". 

disney.jpg

6.) Universal Pictures – NBC Universal. Ide tartozik a Focus Features és a Rogue Pictures is. Carl Laemmle alapította 1912-ben. Los Angeles környékén nyitotta meg a Universal City stúdiótelepét, a világ legnagyobb filmgyártó vállalkozását. A tulajdonos NBC, a három legnagyobb amerikai TV társaság egyike. (A másik kettő: ABC és a CBS) Egy 2003-as felmérés szerint az NBC televízió az amerikai háztartások 97,17%-ban vehető (103 624 370 háztartás). Az NBC tíz saját tulajdonú csatornát üzemeltet, és 197 helyi televízió csatornával áll szerződésben.

universal.jpg

Független filmes cégek

  • LionsGate. Egy kanadai-amerikai filmipari cég, amit 1995-ben, Vancouverben hoztak létre, székhelye a kaliforniai Santa Monicában található. 2010-ben a nyolcadik legsikeresebb filmstúdió volt az Egyesült Államokban, 4,9%-os piaci részesedéssel.
  • Dimension Films

 

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is! 

Itt is várunk: Filmrajongók FB csoport

filmtress_jobbkep_1.jpg

Az Alien filmek és rangsorolásuk [31.]

Közeledve 2017 májusához, amikor a magyar mozikban is műsorra kerül majd a legújabb Alien film - ami egyébként egyben a Prometheus második része is lesz - érdemes kicsit felelevenítenünk a franchise eddigi részeit és egyúttal rangsorolnunk az eddigi epizódokat. Az alapötlet nagyon régi: bizony már 38 éve is van annak, hogy Alan Dean Foster 1979 -ben megírta a Nyolcadik utas a halál (Alien) történetét. Az egész sztori értelmi szerzője egyébként 22 éves korában (1968-ban) kezdett írással foglalkozni:

Tovább

Cloverfield Lane 10 (2016) [29.]

Beteg film. Ez volt sajnos az első gondolat, ami erről a műről eszembe jutott - rögtön megtekintése után - és csak ezt követően szofisztikáltam érzéseimet. Mert tömören ez a helyzet: kicsit beteg az egész. Ám ezzel együtt is leköti az embert és izgalmas is. Sőt, fordulatos, mi több színészi kvalitásokat is láthatunk benne. Az első fele, afféle kamara filmként is felfogható, három szereplővel, egyből színpadra adaptálható formában. Ez az első rész inkább dráma, néhol szürreális elemekkel.

Tovább

TOP 10 film 2016 -ban [27.]

2016 folyamán 260 film került a magyar mozikba, melyek közül a Filmtress a különvélemény jogával élve saját TOP 10 -es listát készített a legjobb alkotásokat kiválasztva. Mi így búcsúztatjuk a 2016 -os esztendőt. Bevalljuk: nem volt könnyű a lista összeállítása, mert valóban alig akadt idén olyan alkotás, melyet 8,5 pont fölé lehetett volna értékelni. Ugyanakkor születtek különlegességek, szép történetek, igényes művek és érdekes filmek. A TOP 10 elkészítéséhez a FW 70 -es listáját is felhasználtuk. Íme a végeredmény:

Tovább

Leia hercegnő alakja és Carrie Fisher [25.]

December 27-én, 60 éves korában meghalt Carrie Fisher a Csillagok háborúja Leia hercegnője. Mindenkit elszomorított a hír, de főleg azokat a Star Wars rajongókat, akik megszámlálhatatlan mennyiségben nézték meg újra és újra az eredeti Csillagok háborúja részekben: az 1977-es „Egy új remény” -ben, az 1980-as „Birodalom visszavág” –ban és az 1983 –as „Jedi viszatér” –ben. Életrajzával most nem szeretnénk részletesebben foglalkozni, (ezt megteszik helyettünk a különböző sajtóorgánumok), mi inkább arra a kérdésre keresnénk a választ, hogy mit is jelentett alakja a Csillagok háborúja eredeti trilógiájában?

Tovább

Zootropolis - Állati nagy balhé (2016) [24.]

A Zootropolis az év animációs meséje, amely sokkal többet jelent önmagánál és mélységeit, tanulságait illetve mondanivalóit tekintve fontos üzeneteket hagy bennünk. A rendezők: Jared Bush, Rich Moore és Byron Howard érdekes koncepció mentén készítették el az egészet: egyszerre akartak szórakoztatni - olyan karakterekkel, akikkel könnyen azonosulhatnak a gyerekek - és közben két nagyon fontos tanulságot is átadni: az egyik, hogy csak rajtunk múlik vágyaink teljesülése (vagyis gyerekekre adaptálva: azzá lehetünk, amivé csak akarunk), a másik, hogy bárminemű megkülönböztetés, megbélyegzés vagy kirekesztés értelmetlen, káros és romboló hatást gyakorolva visszaüthet azokra, akik ilyen módon viszonyulnak a világhoz.

Tovább

2016 legnagyobb filmes csalódásai [23.]

2karacsony.jpg

A posztban csak öt filmről írnék bővebben, bár az idei év rendkívül gyenge filmes termésében sokkal többről is lehetne. Rengeteg ember várta például nagyon Paula Hawkins világsikernek örvendő könyvének filmes változatát, "A lány a vonaton -t", ami aztán óriási csalódást okozott szinte mindenkinek (azoknak is akik olvasták a könyvet és azoknak is, akik nem). Októberben jelent meg a mozikban a Da Vinci-kódot és az Angyalok és démonok -at harmadik résszel követő "Inferno", mely szintén bukott és így járt a "Hivatali karácsony" néven futó ökörködés is, sőt nem régiben a "Váratlan szépségről" is általános véleményként fogalmazódott meg a kollektív csalódás. Ám a komolyabb negatív hangokkal övezett filmek sorában ötöt érdemes kiemelni.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu