Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Az idei filmes bukások listája, számai és kiszámíthatósága

2017. augusztus 02. - Fortress

Az idei évben eddig vetített mozifilmek egy része nagy bukást hozott, legalábbis a "ráfordítás - bevételek" viszonylatában, kifejezetten anyagi alapon nézve. Nagyot bukott például a Valerian (167 millió mínusz), A nagy fal (105 millió mínusz), az új Transformers (90 millió mínusz), A páncélba zárt szellem (70 millió mínusz), A legújabb Karib-tenger kalózai (59 millió mínusz), a Tom Cruise féle múmia (45 millió mínusz), Az új tripla X (40 millió mínusz), Az élet -Life (28 millió mínusz), A halálos iramban 8. (24 millió mínusz), az Alien Covenant (23 millió mínusz), A Kong Koponya sziget (17 millió mínusz), az új Kaptár (13 millió mínusz) és a Dwayne Johnson féle Baywatch (11 millió mínusz). És még vagy tucatnyi, kevésbé ismert filmmel folytatható a sor. (A számok az amerikai, vagyis elsődleges bevételi számokat mutatják.)

2017_films.jpg

Átgondolva a fentiekben felsorolt 13 filmet, akad köztük több is, amelyik teljesen kiszámítható módon bukott és akadnak meglepetések is. Kiszámítható bukás volt szerintünk például az Alien Covenant, melynek értékelésekor korábbi posztunkban 6,5 pontot  adtunk a filmnek, melynek kritikájában kifejtettük azt is, hogy az eddigi Alien filmek sorában miért tartjuk alig közepesnek alkotásnak Ridley Scott új rendezését. Scott érezhetően egyszerre akart megfelelni a régi rajongótábornak - amelyik a xenomorfokkal folyó harc látványos kiteljesedésére vágyott - és az új Alien rajongóknak, akik viszont inkább a Prometheust jellemző filozofikus elméletgyártást és rejtély-világot szerették volna az új részben is viszontlátni (lehetőleg kevés akcióval és minimális "szörnyharccal"). A végeredmény sajátos hibrid lett: közepes akciómennyiséggel és a rejtélyek leegyszerűsített minimalizálásával. Így igazából a Covenant egyik tábornak sem lett a szíve csücske. 

Szintén várható volt a Tom Cruise féle Múmia bukása, mert az Alex Kurtzman csapat semmi különlegeset nem tudott hozzátenni a korábbi múmia filmekhez, sőt igazából egy-két látványosra sikeredett jelenetet leszámítva még csak megközelíteni sem tudták azokat. (Főleg elmaradt Brendan Fraser múmia-verzióitól, melyekben legalább a látvány mellett némi eredetiség és "spiritusz" is szorult.) Szinte már-már a nézhetetlen kategória volt A páncélba zárt szellem is, mely Rupert Sanders rendező és Scarlett Johansson főhősnő erőlködése ellenére tartalmatlan csalódást hozott, főként az eredeti, Oshii Mamoru-féle 1995 -ös animé ismerői és kedvelői számára. A nagy fal című kínai-amerikai kísérletet sem nevezném meglepetésnek a "bukott filmek" listáján (hiszen a CGI látvány-kavalkád, realizmus, sztori és színészet nélkül nem ígérte éppen az évszázad produkcióját), mégis tudott élvezetes perceket okozni. Viszont Luc Besson új sci-fi akciófilmjétől, a Valeriantól többségünk igenis nagy durranást várt. A francia rendező élvonalbeli filmes és a "Leon a profi" rendezőjétől valami komolyabban vehető dologra számítottunk. Nagyon nem lepett meg az Élet (Life) bukása sem, amire blogunk 4,5 pontot adott annak idején, mert a koppincs sztori (Nyolcadik utas áthallás) és a minimális színészteljesítmények, gyenge sztorival párosítva közepes végkifejletet borítékoltak. Az új Transformesre (Az utolsó lovag) szót is kár vesztegetni, annyira mellé ment az egész, 90 millióval rövidítve meg a befektetőket, producereket. 

Meglepetésszámba ment viszont a Salazar bosszújának (új Karib-tenger kalózainak) bukása, mely látványos, izgalmas, szellemes és fantáziadús produkcióként került a mozikba, Johnny Depp és Javier Bardem egészen jó kis alakításaival. A fő gond szerintem ebben az esetben a túlságosan elszaladt költségvetés volt, hiszen a Bruckheimer-Sandberg-Ronning trió kerek 230 milliót áldozott a filmre. (Aztán ők lepődtek meg legjobban, amikor visszafelé csak 171 millió érkezett, bevételként.) Összehasonlításul: a Covenant 97 millából is kijött. Ezzel együtt is furcsa, hogy a Salazar nem futott be nagyobb sikert, ez bennünket is meglepett. Szintén váratlan volt a Koponya-sziget bukása, melyben úgy tűnt minden együtt van egy vagány látvány-orgiához, melynek megtekintésekor pislogni is elfelejtünk. Így is lett, ám Jordan Vogt-Roberts rendezése a csinos (és mellesleg Oscar-díjas) Brie Larson (A szoba) szerepeltetése ellenére és a sok látvány CGI dacára sem hozta vissza a befektetett milliókat. 

A továbbiakat nézve: biztos sikernek várjuk a Dunkirk című Nolan filmet, A szárnyas fejvadász 2049 -et, az Űrvihart és az új Star Warst. Minden más bizonytalan; így a Setét torony, a Barry Seal - A beszállító, Az ígéret, A sokkal több mint testtőr, a Csábítás, a Kingsman, az Igazság ligája és a Gyilkosság az Orient expresszen is.  

2017.08.02.23:35

 

Dunkirk - egy nagyon látványos háborús film [49.]

A magyar mozik legtöbbjében jelenleg egy háborús dráma látható, mely egy fontos második világháborús eseményt dolgoz fel: az 1940 -es dunkirki csatát és annak következményeit. A film nagyon jó kritikát kapott az elemzőktők és sokan az elmúlt évek legjobb háborús mozijának tartják.

Tovább

TOP 10 - A legjobb vígjátékok [48.]

Így a nyár kezdetén mindenki szórakozásra, vidámságra, nevetésre és kikapcsolódásra vágyik, ebben pedig nagy segítséget jelentenek a színvonalas vígjátékok (az újak és régiek egyaránt). Ugyanakkor kevés szubjektívebb dolog létezik a humornál, így szinte képtelenség olyan listát összeállítani vígjátékokból, amivel mindenki (vagy a akár a többség) egyetértene. Hogy kinek mi a vicces, hihetetlenül változó. (A legközelebbi, gyermekkori jó barátommal és feleségemmel is teljesen más vígjátékokat szeretünk.)

Tovább

Tremors - Ahová lépek, szörny terem [47.]

Szinte már klasszikusnak mondható az "Irány Colorado" rendezője, Ron Underwood által elkészített különleges akció-vígjáték: a Tremors, mely a magyar mozikban az "Ahová lépek szörny terem" címkiegészítéssel jelent meg. Szórakoztató, izgalmas, látványos és vicces is egyszerre, mely jellemzők így együttesen 1990 -ben sikerre ítélték a filmet.

Tovább

Napóleon - egy film a történelem egyik legnagyobb alakjáról [46.]

A francia-kanadai rendező, Yves Simoneau élvezetes történelmi kalandfilmet készített 2002 -ben, amikor Max Gallo írása nyomán és Didier Decoin forgatókönyve alapján elkészítette Napóleon Bonaparte életrajzi sorozatát. A négy részre tagolt, összesen 380 perces film felkerült a 10 legjobb történelmi film listájára (mégpedig a 6. helyre).

Tovább

A tetovált lány (2011) kritika [42.]

Kritikánkban jelezzünk, hogy honnantól lesz spoileres az elemzésünk!

A 2004 -ben, alig 50 évesen elhunyt svéd író, Stieg Larsson három különleges könyvet írt halála előtt, melyek hatalmas sikerét már nem érhette meg. A Milleniumi-trilógia néven híressé vált három alkotás címe: A tetovált lány, A lány, aki tűzzel játszik és A kártyavár összedől. Ezek közül a legelsőként, 2005 -ben kiadott Tetovált lány jelent meg sikerfilmként is, előbb 2009 -ben svéd-dán készítőkkel Niels Arden Oplev rendezésében, Michael Nyqkist, Noomi Rapace és Lena Endre főszereplésével,

Tovább

A 10 legjobb történelmi film [41.]

A történelmi filmek külön kategóriát jelentenek a mozi-világban és sajátos, egyedi stílusjegyekkel rendelkeznek. Az egyik ilyen, hogy valamilyen valós történelmi korban játszódik cselekményük, az adott időszak jellemzőinek hű visszaadásával. Ennek értelmében nem tekintjük történelmi filmeknek a fantasy alkotásokat, az időutazásos filmeket és az olyan sci-fiket, melyek history megközelítésben próbálnak ábrázolni múltbéli eseményeket,

Tovább

Halálos iramban filmek: rangsor és értékelés [40.]

Paul Walker, Vin Diesel és Michelle Rodriguez autós filmfolyama 2001 júniusában, épp 16 éve vette kezdetét Los Angelesben, Rob Cohen rendezésében, az Universal Pictures jóvoltából. A halálos iramban (The Fast and the Furious) nagy sikert aratott 2001-ben és 207 millió dollárt hozott a konyhára. Mindenkinek tetszett az akkoriban csak alig 28 éves, jóképű Walker (Brian) és a 34 éves kigyúrt Diesel (Dominic Toretto) féktelen száguldozása és kemény öklű harca egymással, a rendőrökkel illetve az alvilággal.

Tovább

A 2017 második felében várható 20 legjobb film [39.]

A 2017-es esztendő filmes szempontból átlag felettinek ígérkezik. Az év elején a nézőket megosztó Utazók után (mely nekünk nagyon "bejött"), sikert aratott a Számolás joga (IMDb: 7,8 pont) és a Széttörve is (ami viszont nekünk nem nyerte el a tetszésünket, pedig 7.3 pontot kapott az Utazók 7.0 pontjával szemben). Aztán februárban tarolt a John Wick 2 (IMDb: 7,9) március elején pedig a Logan - Farkas (IMDb: 8,3). Az új Kong film (Koponya-sziget) már kisebb sikert aratott (IMDb: 6,9), viszont Martin Scorsese

Tovább