Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Énekelj - Öt és 95 éves kor közt is élvezhető animációs film [18.]

2016. december 10. - Harmat Árpád Péter

Ritkán írunk rajzfilmekről, animációkról, de ezúttal kivételt kell tegyünk, mert az "Énekelj" valóban nagyon jó. Garth Jennings klassz kis családi mozit hozott össze Scarlett Johansson, McConaughey és Reese Witherspoon közreműködésével. Természetesen a magyar bemutatókon helyettük másokat hallhatunk: Gubik Petra, Nagy Ervin és Zsigmond Tamara szólaltatják meg a szereplőket. Szellemes a sztori, szépek a rajzok, klassz a zene és élvezetesek a szövegek is. Az egész szórakoztató, mégpedig 5 éves kortól egészen 95 éves korig, bárkinek. A legjobb családosan megnézni, a gyerekekkel közösen, mert mindannyian élvezni fogjátok. A téma középpontjában egy színház áll, amit az igazgató-tulajdonos, bizonyos Buster Moon (egy koala maci) mindenáron meg akar menteni a csődtől, így egy énekversenyt szervez. 

enekelj1.jpg

A szereplők - egy simlis, beképzelt egér, egy félénk tini elefántlány, egy túlhajszolt anya-malac, egy kamasz gorilla (akinek apja maffiózó), és egy magánéleti gondokkal küszködő rocker tarajos sül leányzó - mindent beleadnak a show felpörgetésébe. Gyönyörűen énekelnek, szerethetőek, elbűvölőek. Az ember felismeri: ezek az állatfigurák által megformált archetípusok ott vannak körülöttünk a mindennapi életünkben is, azonosulhatunk velük, mert egy kicsit mindben ott lehetünk. Ismerünk ügyeskedő alakokat, van félénk ismerősünk, tudjuk milyen a túlhajszolt anyák élete (mert látjuk saját édesanyánkat küszködni a családi gondokkal és később feleségünk becsülendő napi harcait a háztartással), kicsit mi is rockerek vagyunk, lázadók, kamaszok (vagy legalábbis emlékszünk kamasz korunkra) és a hétköznapi "hősök" szerepében érezzük magunkat nem egyszer. Így élvezzük a filmet is, mert az állatkák valódi, emberi érzéseket, mindennapi helyzeteket, átélhető konfliktusokat tárnak elénk, előhozva gyermeki énünk naiv, leegyszerűsített világát.

enekelj2.jpg

Az "Énekelj" egy szerethető alkotás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hiszen élvezetes zenékkel, színvonalas látványvilággal, szellemes párbeszédekkel hat ránk, vidám, önfeledt 107 percet hozva életünkbe. Ajánljuk mindenkinek, aki képes (és akar is) egy picit gyerek lenni és mindenről elfeledkezve egy kicsit a gyermeki világ tisztaságába "menekülni" a felnőtt gondok elől. Szóval, ... én azt mondom: vigyétek el a srácokat a moziba, nem bánjátok meg.

Értékelésünk: 6,5 / 10

6_5.jpg

filmtress_jobbkep.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr4612039181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2017.01.03. 16:43:07

Nagyon sok filmes blog lehúzta az "Énekelj -t", mert mindenáron az X-faktor párhuzamot akarták "belelátni". De baromság. Egyszerűen csak jó. Úgy ahogy van!
süti beállítások módosítása