Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A 15 legjobb kémfilm [16.]

2016. december 01. - Harmat Árpád Péter

A legjobb kémfilmek a hírszerző-ügynökségek, kémek világába visznek el bennünket, ahol minden rejtélyes és titokzatos. Akciók, szövevényes sztorik, verekedések, autósüldözések, nagy taktikázások, a másik fél ügynökeinek kijátszása, megtévesztése és persze a világ megmentése van napirenden rendszerint. Ugyanakkor tegyük hozzá: nem könnyű kategória a kémfilmek világa, hiszen már eleve a "műfaj" meghatározása is problémás. A Filmtress blog azokat az alkotásokat sorolja ide, melyek cselekményei a különböző országok hírszerző ügynökségeivel kapcsolatosak és amelyek központi témája az ügynökvilággal függ össze. A vígjátékok, kalandfilmek és háborús filmek közt is szép számmal akadnak "kémfilmnek" és ami fontos szabály nálunk: a Bond, Bourne illetve Hunt mozikat sem soroljuk ebbe a kategóriába. Hogy miért? Mert szerintünk a James Bond, Jason Bourne és MI sztorik ugyanúgy külön kategóriát jelentenek az akcióthrillerek közt, mint ahogyan a Star Wars filmek sem tekinthetőek szimpla sci-fi -nek. Tehát lecsupaszítva ezt a kitalált műfajt, lássuk a 15 legjobb megfilmesített kémtörténetet:

kemek.jpg

15.Magas szőke férfi felemás cipőben - grand blond avec une chaussure noire (1972)

Az Yves Robert által rendezett, 1972-es francia film, Pierre Richard csetlő-botló, rekeszizmokat próbára tevően nevettető játékával, humoros oldalról közelíti meg a kémek világát. A "Magas szőke" óriási mozisiker lett a 70-es években szerte a világon. Annyira, hogy az amerikaiak 1985-ben elkészítették a történet hollywoodi feldolgozását is Tom Hanks -el, mégpedig "Magas barna férfi, felemás cipőben" címmel. Ez ugyan már nem szólt akkorát, de szintén nagy nézettséget ért el. Aki igazi kikapcsolódásra vágyik és nem idegenkedik a 70-es évek filmvilágától, illetve szereti Pierre Richard által képviselt sajátos humort, annak kifejezetten jó szórakozást ígér a film.

14.Felhők közül a nap - Shining Through (1992)

felhok_kozul.jpg

David Seltzer 1992-es romantikus kémfilmje igazi sztárcsapatot vonultat fel: Michael Douglas, Liam Neeson és Melanie Griffith szerepeltetésével. A történet a második világháborús Németországban játszódik, ahová az amerikaiak rendszeresen küldenek kémeket, mégpedig az Angliát fenyegető új fegyverek, a "maguktól repülő" rakéták, azaz a V-2 csodafegyverek tervrajzainak és bázisainak felkutatására. A történetben a Michael Douglas által megformált kémfőnök, a félig zsidó származású, viszont németül perfektül tudó csodaszép titkárnőjét, Melanie Griffirth -t küldi a III. Birodalomba, hogy egy magas rangú német tábornok (Liam Neeson) házában nevelőnőként elhelyezkedve férjen hozzá a rakéta-tervrajzokhoz. A film izgalmas és romantikus, miközben az akciójelenetek is színvonalasak. Ugyanakkor néhol a giccses túljátszás is előfordul benne. Az alkotás vitán nélkül felfér a legjobb 15 kémfilm listájára.

13.Végveszélyben - Clear and Present Danger (1994)

vegveszelyben.jpg

Harrison Ford a "Végveszélyben" forgatásakor, 52 évesen, kiváló formában, fiatalokat meghazudtoló energiával játssza el a CIA talán egyetlen becsületes és korrekt ügynökét, aki komolyan veszi feladatát: a kolumbiai drogkartellnek dolgozó, fehér-házi "belső ember" lebuktatását. Kiváló rendezés Philip Noyce -tól és nagyszerű játék Harrison Fordtól, illetve Willem Dafoe -tól. Izgalmas, fordulatos, remek kémfilm, a CIA belső világának bemutatásával. 

12.Rettegés arénája - The Sum of All Fears (2002)

retteges.jpg

A film egy olyan hátborzongató témát boncolgat, ami az egész világot foglalkoztatja: mi lesz akkor, ha egy terrorista csoport tömegpusztító fegyvert vet be egy nyugati országban, mondjuk az USA -ban?   Phil Alden Robinson rendező jó csapatot alkotott a két kiváló színésszel: Ben Affleck -kel és Morgan Freeman -nel. A végeredmény egy pörgős akciófilm lett, amit mégis a kémfilmek közé sorolhatunk a nyomozás tekervényes jellege és a CIA középpontba helyezése miatt.

11.A Bin Láden hajsza - Zero Dark Thirty (2012)

zero_dark.jpg

Oszáma bin Láden, az Al-Kaida nevű terrorszervezet vezetője, a 2001-es WTC elleni, 3 ezer áldozatot követelő merénylet megtervezéséért a világ legkeresettebb emberévé vált. A közrekerítéséért folyó felderítő munka 2001 őszétől egészen 2010 nyaráig tartott, amikor végre a CIA valódi nyomra bukkant. Egy kémcsoport kiderítette ugyanis (bin Laden egyik futárának nyomon-követésével) hogy az Al-Kaida első embere Észak-Pakisztánban bujkál  egy Abbotábád nevű városban (azon belül is egy hatalmas, erődszerű villában). Az USA 2011 május 2-án csapott le bin Ládenre, amikor egy Navy Seals egység helikopterekkel bejutott a városba és lelőtte a terrorista vezért. (Megjegyezzük: Az események valószínűleg tényleg így történhettek. Szerintünk Seymour Hersh 2013-ban közzétett állítólagos leleplező cikke bin Laden elfogásáról nem vehető túl komolyan.) A sztoriból Kathryn Bigelow rendezett kitűnő filmet 2012-ben, a gyönyörű Jessica Chastain főszereplésével. Az alkotás életszerű, érdekes és akciódús lett, hűen visszaadva a nyomozás nehézségeit. A filmet az IMDb -n 220 ezer szavazó 7,4 pontra értékelte. A Filmtress szerint azonban 8-at is megérdemel.

10.Vadászat a Vörös Októberre - Hunt for Read October (1990)

oktober.jpg

Ha a hidegháború filmvilágáról esik szó, akkor ez a film kihagyhatatlan klasszikus. John McTiernan izgalmas alkotást hozott létre 1990-ben Sean Connery és Alec Baldwin kitűnő játékával. A hajdani James Bond hitelesen "hozza" az átállásra készülő szovjet tengeralattjáró-parancsnok, Marko Ramius figuráját. Az egész film pörgő, élvezetes és fordulatos. Miközben érdekes tengeralattjárós jeleneket nézhetünk, a háttérben sajátos kémjátszma zajlik, melyben a CIA azt találgatja: vajon mi a szándéka a szovjet parancsnoknak. Az IMDb ezt a filmet 7 pont fölé értékelte, 150 ezer szavazat alapján: 7,6 pontot kapott. 

9.Kémek hídja - Bridge of Spies (2015)

kemek_hidja.jpg

Steven Spielberg tavaly készült, egy Oscart érő alkotása nagy várakozásokkal került a mozikba. A téma mindenkit érdekelt és Tom Hanks -től is sokat vártunk. Aztán a végeredmény már kissé megosztotta a filmrajongókat és kritikusokat is. Egyesek szerint a "Kémek hídja" zseniális munka lett, mások inkább giccses és gyenge alkotásnak tartották. Ám akárhogyan is nézzük: kémfilm kategóriában igenis jelentősnek mondható, amit az IMDb -n 200 ezer szavazó 7,6 pontos értékelése is igazol. A Filmworlds blog februárban részletes elemzést készített a filmről. Bár történész szemmel kritikusak voltunk, úgy gondoljuk, hogy 15-ös listánkon a 9. helyet azért megérdemli Spielberg munkája.

8.Kémek a sasfészekben - Where Eagles Dare (1968)

sasfeszek.jpg

Brian G. Hutton, a "Kelly hősei" előtt két évvel színvonalas háborús filmet készített Alistair MacLean hasonló című, kiváló regényéből. A film főszerepét Richard Burton kapta, aki Clint Eastwooddal az oldalán valóban zseniálisat alakít  a filmben. A történet szerint 1944-ben a szövetségesek egy néhány fős kommandót küldenek a Bajor Alpokba, mégpedig a Schloss Adler erődjébe. Céljuk egy ott fogságban tartott amerikai tábornok kiszabadítása. Közben azonban kiderül: a szövetséges főparancsnokságon de még saját különítményükben is német kémek vannak. A film helyszíne ámulatba ejtő, a táj lenyűgöző, a Schloss Adler hihetetlen látványvilágot kölcsönöz a történethez. A sztori fordulatos, izgalmas, a színészek játéka pedig meggyőző. Az IMDb -n a film ma is 7,7 ponton áll. Listánkon az előkelő 8. helyet kapta, teljesen kiérdemelten.

7.Hazugságok hálója - Body of Lies (2008)

body_oflies.jpg

Aki szeretné valamennyire megérteni az amerikaiak Közel-Kelet politikáját, annak elsőrangú áttekintést ad a "Hazugságok hálója". Ridley Scott nagyszerű filmet készített ugyanis Leonardo DiCaprio és Russel Crowe főszereplésével a témáról. A történetfűzés gyors, az akciók színvonalasak és DiCaprió meggyőzően alakítja a CIA tapasztalt ügynökét. A film látványosan mutatja be az arab terrorszervetek működését és végső csattanója elgondolkodtatja a nézőt. Ugyan nem tipikus kémfilm, ám mondanivalója és üzenete miatt a listán a helye. Hosszabb elemzésünk a történelemcikkek.hu oldalon olvasható. DiCaprió számtalan filmjében nyújtott már maradandó alakítást, de a "Body of Lies -ban" tényleg kivételes a játéka.

6.A sakál napja - Day of the Jackal (1973)

sakal.jpg

Frederick Forsyth 1970 -ben megírt világsikerű regényéből, Fred Zinnemann készített 1973-ban filmet, mely szinte azonnal szintén világsiker lett. A történet középpontjában egy titkos francia katonai szervezet áll (OAS), mely de Gaulle elnök megölésére készül, mégpedig a Sakál felbérlésével. Edward Fox és Michael Lonsdale nagyot alakít a filmben, mely a kémtörténetek kedvelőinek valódi csemege. 

5.True Lies - Két tűz között (1994)

true_lies.jpg

A Terminátor filmek atyjaként világhírűvé vált James Cameron épp 10 évvel "A halálosztó" elkészítése után újabb Schwarzenegger mozival rukkolt elő: ez lett a Tue Lies. Az IMDb -n 7,2 pontot bezsebelt akciófilm azért kerülhetett a kémfilmek közé, mert témáját és főszereplőit illetően a kémvilágot idézi meg. A sztori egyszerű, a kivitelezés viszont stílusos, hiszen elegánsan ötvözi a vígjátéki elemeket az akciókat. A film főhőse, Harry Tasker (Schwarzenegger) az USA legkomolyabb hírszerző alakulatánál, az Omega csoportnál dolgozik. Miközben egy veszélyes arab terrorista, Alim Abu Aziz (Art Malik) után nyomoz - aki mellesleg egy atombombát készül felrobbantani Amerikában - felmerül benne a gyanú, hogy valódi munkájáról mit sem tudó felesége (Jamie Lee Curtis) megcsalja őt. Innentől egyszerre láthatunk egy zseniális vígjátékot és egy izgalmas akcióthrillert a gyönyörű Tia Carrere színre-lépésével. A True Lies 5. helyezést és 8 -as értékelést kapott tőlünk. 

4.A keselyű 3 napja - Three Days of the Condor (1975)

keselyu_3napja.jpg

Sydney Pollack, Robert Redford és Faye Dunaway hihetetlenül ütős csapatot alkottak 1975-ben a "Keselyű három napja" elkészítésekor. A filmben alig 39 éves, vagyis fénykorában lévő Redford egy speciális ügynököt alakít, aki rejtélyek sokaságával találja magát szemközt mikor váratlanul megölik kollégáit. A film izgalmas, fordulatos és érdekes bepillantást nyújt a 70-es évek ügynökvilágába. Listánkon negyedik helyezését elsősorban Redford és Dunaway játéka, illetve a különleges történet indokolja. 

3.Kémjátszma - Spy Game (2001)

kemjatszma.jpg

Brad Pitt, Robert Redforddal  egy filmben? Szinte garantált a siker. És valóban jó kis mozit hoztak össze Tony Scott rendező szakavatott "kezei alatt". Scott egyébként olyan híres filmek rendezője volt mint az Utolsó cserkész, Revans, Mint a villám, Az utolsó esély, A közellenség, Deja Vu, Hajsza a föld alatt és a Prometheus. (Mondjuk a Prometheussal producerként pont mellényúlt, de a Kémjátszma tényleg jó lett.) A film mozgalmas, fordulatos, hiteles látványvilágot nyújt és a két sztár nagyot alakít benne. Muir ügynök (Robert Redford) a kémkedésben megöregedett "vén róka" betanítja a 30 évvel fiatalabb Bishopot (Brad Pitt), miközben kapcsolatuk szinte barátivá válik. Aztán egyszer csak az ifjú kém-tanítvány bajba kerül, mikor a kínaiak elfogják, börtönbe vetik és kivégzésére készülnek. Muirnak döntenie kell: segít e, és ha igen hogyan? Bishopnak ugyanis nagy szüksége lenne rá, mert a kormány sorsága hagyja. Izgalmas film, valódi kémtörténet két nagyszerű színésszel.

2.Tű a szénakazalban - Eye of the Needle (1981)

tua_szenakazalban.jpg

A kémtörténetek egyik nagy klasszikusa Ken Follett 1978 -ban megírt kiváló regényével lett világhírű és Richard Marquand rendezésében vált a filmtörténet egyik kiemelkedő alkotásává. A főszerepet az akkoriban 46 éves Donald Sutherland játssza, aki mesterien jeleníti meg a gátlástalan és vérprofi náci kémet. A "tű" fedőnéven dolgozó ügynöknek a normandiai partraszállás helyéről kell információkat gyűjtenie Angliában, ám az elhárítás a nyomában van és hajótörést is szenved egy skóciai kis szigeten. A történet érdekes, a film pedig méltó Follett zsenialitásához. Listánk ezüstérmese nem is lehet más, mint a Tű a szénakazalban. 

1.Nincs kiút - No Way Out (1987)

nincs_kiut.jpg

A Nincs kiút Roger Donaldson méltatlanul elfeledett alkotása, mely azonban a kémfilmek legjobbja. A Kevin Costner, Gene Hackman és a gyönyörű Sean Young főszereplésével készült mű bepillantást enged a hidegháborús idők különleges kémvilágába, miközben olyan fordulatokat tartogat, melyekbe szinte beleszédül a néző. Nagyon jó rendezés, hiteles alakítások, sodró, lendületes tempó jellemzik a filmet, óriási csattanóval a végén. Bár az IMDb csak 7,1 ponttal jutalmazta, nálunk kiérdemelte a 8,5 -ös értékelést. 

Ennyi a lista. Persze tudjuk, maradtak ki remek alkotások. Biztosan vannak, akik nem értenek velünk egyet abban, hogy a Bond és Bourne filmeket direkt kihagytuk (mert mint a poszt elején írtuk: külön kategóriát képeznek). Egyébként a Bond filmekről írtunk már korábban (a legjobb a Golden Eye), a Bourne-mozikat illetően pedig novemberi posztunk fejti ki véleményünket (ebben a legelső részt tarjuk a legjobbnak). A Mission Impossible filmek közül pedig szerintünk a harmadik a legjobb. 

Jelen listánkra visszatérve: biztos akadnak olyanok, akik hiányolnak a listából olyan filmeket, mint a Panamai szabó (2001), a Kingsman (2014), A suszter, szabó, baka, kém (2011), A mások élete (2006) vagy az Argó-akció (2012). Ezeket nem éreztük a legjobbak közé valónak (talán majd a második 15-be bekerülnek). A legjobb 15 mégis csak a legjobb 15.

Filmtress, Harmat Árpád Péter

Ha tetszett, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep.jpg

2016.12.01.(18:40)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr2312009858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.02. 12:43:39

A ZDT minden idők egyik legszarabb filmje. Kínszenvedés volt végignézni. Igazság szerint a nő aki csinálta életében nem csinált még jó filmet mégis egy ikonként kezelik. A Bombák Földjén is akkora fostaliga volt, hogy arra szavak alig vannak.

A Vörös Október az kémfilm lenne...? Soha nem ez jutott róla eszembe.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2016.12.02. 12:47:21

Ipiapacs (Walter Matthau-val) sokkal jobb kem vigjatek, mint a magas szoke ferfi...
de hianyzik a listarol a Belmondo-s A Profi, vagy a Michael Caine fele Temetes Berlinben es meg sorolhatnam....

Fritz Gerlich 2016.12.02. 12:50:00

@molnibalage: A Zero Dark Thirty az egyik legjobb valaha elkészített valóságon alapuló kémfilm. Hogy te lófaszt se értettél belőle, az nem a film hibája! :-))))

STIRLITZ 2016.12.02. 12:52:54

Jó kis lista, nekem tetszik! Van egy egész csomó benne, amit még nem is láttam. DE most meg fogom nézni, kíváncsiságból!

Fortress 2016.12.02. 13:00:42

Kommentes Nick! Nem írtunk el semmit, ugyanis a Prometheusnak igenis Tony Scott volt a producere, a rendezője volt Riedley Scott. Mi a cikkben producerként írtunk róla.

Luftwaffer 2016.12.02. 14:54:47

Bár nem film, hanem sorozat: "A tavasz 17 pillanata"-t mindenképen tudom ajánlani a hírszerzős filmek szerelmeseinek. A szovjet filmgyártás gyermeke, állítólag kiürültek az utcák, amikor a tv sugározta a részeket. Sztem elég jó.

2016.12.02. 14:54:58

Nagyon jó még "A sakál" a sakál elfogásáról szól és az "Imposible spy, ami egy a Moszad által beszervezett kémről szól, aki nagyon magas pozíciókba került Szíriában és létfontosságú információkat szerzett a hatnapos háború megnyeréséhez.
A Zero Dark Thirty tényleg nagyon jó.

SzirmaImre 2016.12.02. 14:55:05

Charade? North by Northwest?

Bright side of life 2016.12.02. 14:55:25

Végre egy jó lista... tényleg. Legfeljebb a helyezéseken változtatnék, de az már csak ízlés és hangulat kérdése.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.02. 14:55:29

@Fritz Gerlich: Ki mondta, hogy nem értettem? Dögunalmas volt. A főszereplő meg kifejezetten irritáló...

Faby 2016.12.02. 14:56:17

A cikk felvezetője végén, a lista előtt van egy elírás: 10 legjobb kémfilmet említ, holott a lista 15-ös.

@vgaborka:
Az sokat elmond, hogy a 15-ből 3 is Clancy regény alapján készült. Tegyem hozzá, megérdemelten, én bírom a regényeit, sajnos már nem fog többet írni :-(
Az külön mókás, hogy a 3 Jack Ryan filmben a főszereplőt 3 különböző színész alakítja. És nem Ben "Geza" Affleck a legjobb...

Fortress 2016.12.02. 15:00:27

Kommentes Nick! A "producerként" kifejezést azért tettem bele, mert szóvá tetted, hogy Tony Scottnak nem volt jköze a rendezéshez, mert az Riedley Scotthot köthető. A mi eredeti mondatunk sem állított mást, csak hogy Tony Scott mellényúlt a Prometheussal. Ebben nincs benne, hogy milyen minőségében nyúlt mellé, rendezőként vagy producerként. De mivel kötekedtél velünk, beletettük. Ezzel mi a bajod? Miért "nem szép" ez tőlünk? Kötekedni jársz a blogokra? Ezért ne fecséreld a net idődet. :-) Se a miénket!

Fortress 2016.12.02. 15:01:09

@Faby: Javítva! Köszi! :-)

Vuki01 2016.12.02. 15:02:10

@Pernahajder: Érdekes dolog ez a régi filmek visszanézése. Gyerekként láttam a Profit, és emlékeimben zseniális filmként írt. Néhány hete újranéztem. Szörnyűnek azért nem nevezném, de mindenképpen gyenge film. Rossz forgatókönyv, nem túl szinészi játék, vicces bunyók. Nagyon megöregedett a film, sajnos vannak ilyen filmek. Viszont a filmzenéje zseniális, ha felcsendült a zene a film drámai javuláson ment át. Mondjuk az a zene még egy Barátok közt-et is nézhetővé változtatna. :)

Master. 2016.12.02. 15:17:19

@molnibalage: Neked Jessica Chastain irritáló? Szerintem egy bombázó, ráadásul esze is van és nem az az alpári szépség, akiből tizenkettő egy tucat, hanem az intelligensebb változat. A Zero Darkban egy CIA nyomozást vezet, megszállott kitartással majd 10 éven keresztül. Erre teszi fel egész életét és karrierjét is. És végül elkapja bin Ladent. (Vagyis neki hála, a kommandósok elintézik.) Nekem szimpatikus és tiszteletet ébresztő ez az egész. A film pedig visszaadja a hosszú nyomozás gyötrelmét. J ó film! Ennyi!

Gukker 2016.12.02. 15:17:27

Amúgy a True Lies a Francia Totale! (magyarban: Titkolt titkosügynök) c. film alapján készült. Ami szintén egy igen jó kém-vígjáték.

slowmotion 2016.12.02. 17:19:07

érdekes, nekem a Clear & Present Danger-ben nem tűnt fel, hogy bárki is a kartellnek dolgozna az amerikaiaktól. persze, alkut kötnek, de csak kényszerből - hogy ne derüljön ki, hogy megsértették a kartell országának a szuverenitását, amikor harci cselekményt hajtottak végre.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.12.02. 17:19:24

@Chris Kyle: Nem a csaj, a karakter akit alakított a filmben. A The Help, a Martian filmben remekül játszott. Ezzel a pocsék filmmel ő sem tudott mit kezdeni.

A nyomotás gyötrelmét enélkül is tudom. Ezért nem ért meg 3 órát az életemből.

ChPh 2016.12.02. 17:19:34

Én elfogadtam, hogy a James Bond filmek más kategória, de akkor a Jack Ryan filmek miért nem azok?

LassúGabi 2016.12.02. 17:19:56

@Fritz Gerlich: Ízlések és pofonok.
Szerintem is nagyon szar, annyira, hogy végig sem bírtam nézni.
Vontatott dögunalom, kb 40 percig néztem, aztán kikapcsoltam, és kitöröltem.

LassúGabi 2016.12.02. 17:20:01

A Kémek mint mi?
Az aztán kémfilm a javából! :-)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2016.12.02. 17:20:05

Ide sorolnám még a következőket is: Argo (Argo akció), Közellenség illetve a Siriana.

Fortress 2016.12.02. 17:25:52

@ChPh: A kettő nagyon nem egy kategória. A Bond filmek fél évszázados múltra tekintenek vissza, a legelső 1962-ben készült. James Bond vitathatatlanul a filmtörténelem legismertebb alakjai közé tartozik, hiszen több generáció kedvence lett szerte a világon. Az utóbbi 53 esztendőben összesen 24 alkalommal mentette meg a világot, mindvégig az angol királynőt szolgálva. A filmtörténelem része, hiszen teljes kultusz épült köré. Mindez ugyebár a Jack Ryan filmekről nem mondható el.

Egyébként a "Bond-kultuszról" írtunk már bővebben, itt:
filmworlds.blog.hu/2016/01/09/a_james_bond_filmek_kultusza

Arte Peritus 2016.12.02. 18:06:37

@LassúGabi: A Zero Dark Thirty esetében nem az a lényeg, hogy Blockbuster-pudingot kapj, ahol másodpercenként meghal valaki, a főhős mindenkit legyőz, és folyamatosan ingerekkel bombáznak, hogy felba**ák az ingeküszöbödet és pörgessék az egészet hollywoodi módra. Ez más kategória. Egy hosszú nyomozást mutat be, azt a folyamatot, ahogyan a világ legkeresettebb emberét elfogják. Unalmas? Annak tűnhet, de azért, mert érzékeltetni akarja az egész elkeseredett, elnyúló nyomozást. Nekem tetszett, de én nem úgy kezdtem neki, mintha egy akciófilmet néznék. Egyszerűen kíváncsi voltam, hogy csinálták. És nekem tetszett!

hirzel 2016.12.02. 20:32:33

Tinker Tailor Soldier Spy gyatra 7.1 ...csak nem eléggé akciódús, ugye?
...és John le Carré bármey könyve?

Mighty 2016.12.02. 20:33:14

A cikkíró említi, hogy nem való ide pl a Bourne rejtély. Valóban, a Matt Damon alakította film nem való ide. Viszont a Richard Chamberlain főszereplésével készült film, ami valóban a nagyszerű The Bourne Identity c. könyv alapján készült befér a listába! Ha esetleg valaki még nem látta, az pótolja. Fényévekkel jobb, mint a 2000-es években készült Bourne-filmek.

==T== 2016.12.02. 20:33:36

A vadászat a vörös októberre szerintem sem kémfilm, még ha egyike is a Jack Ryan moziknak.

A mások élete viszont nagyon is a lista élvonalába való lenne.

Az A Bin Láden hajsza - Zero Dark Thirty (2012)-t nem láttam, a többi film viszont szerintem is rendben van.

A listáról nekem a Vadászat a Vörös Októbberre, a Két tűz között, a Végveszélyben és a Hazugságok hálója a kedvenceim.

Külön kategóriának csinálnék egy kém vígjáték TOP 15-öt, mert abból is van jó pár zseniális darab.

Sorrend nélkül:

Get Smart
True Lies
Kémek, mint mi
Az ember, aki túl keveset tudott
Magas barna férfi
Knight & Day
Johnny English
Spionfióka
Hudson Hawk
A kém
Red
Bérgyilkosék
Drágám, add az életed!
Nyomás utána!
Austin Powers széria

Fortress 2016.12.02. 20:38:20

@hirzel: "A suszter, szabó, baka" iszonyúan gyenge film szerintünk. Unalmas, száraz, rosszul rendezett. Ez a véleményünk. Gyenge, mint a vizezett meggysör. Az IMDB -n 7,1 -et kapott, de mi maximum egy zsenge hatost adnánk rá! Igazság szerint az első 30 -ba is csak jóindulattal tennénk be. (Úgy a 27-29 hely környékére.)

Fritz Gerlich 2016.12.02. 20:53:56

@jobbal: Bin Ladent egy hosszú operatív munka révén kapták el, az egyik futárjának követése segítségével. Nagyjából úgy, ahogyan a Zero Drak Thirty bemutatja. A film elég történet-hű. Persze később, 2013-ban előállt egy Seymour Hersh nevű vén marha, aki előadta, hogy ő aztán tudja mi az igazság és hogy az egész nem is úgy volt. Mert ő már csak tudja. Aztán előadott egy ellentmondásokkal teli, zagyva mesét az állítólagos valóságról, ahogyan SZERINTE elkapták bin Ladent. Persze bizonyíték semmi. De világszerte rávetették magukat a meséjére az összeesküvés hívő.

Luighi 2016.12.02. 21:44:25

A Kémek hídja - Bridge of Spies egy orbitális NAGY F.O.S R.A.K.Á.S !
Csak a Halálsoron és a Forrest Gump miatt bocsátható meg a T. Hanksnak, hogy bevállalta!
Viszont a Suszter, szabó, baka, kém-Tinker Tailor Soldier ZSENIÁLIS! A mondanivalója (sok és kemény!) én nagyon odab*sz!
Pláne ha valaki nem a 007 -es mindent és mindenkit szétlövünk/felrobbantunk blődség híve!

nyelv-ész 2016.12.02. 21:44:43

@Fortress: A "Suszter, szabó, baka, kém" simán a top 10-ben van. Az, hogy a blog írójának nem jön be, de első helyre teszti a Nincs kiút c. (egyébként valóban jó) filmet, az leginkább azt jelenti, hogy a kémfimmel a hollywood-i pörgős, látványos stílust azonosítja. Pedig az igazi kémfilmek archetípusa pont a "Suszter, szabó, baka, kém".

Luighi 2016.12.02. 21:44:56

@molnibalage: a bombák földjén (Igy kisbetűvel!) tényleg minősíthetetlenül a legalja! Hogy lehet az IMDb-n 7.6-on!? (339.000 szavazóval!?)
A Bigalow bige (aki tán mégse Deuce Bigalow rokona ;-D) Holtpont c. filmje(1991) viszont NAGYON kafa!

Fortress 2016.12.02. 21:47:19

@nyelv-ész: Ebben látod nem értünk egyet. "A Suszter, szabó, baka, kém" akkor is gyenge film, ha eltekintünk attól, hogy kemény kitartással az ember leküzdi, hogy bealudjon rajta. Nekem iszonyú erőfeszítés volt NEM elaludni azon a kínlódáson.

Fortress_ 2016.12.02. 22:01:08

@nyelv-ész: Ha nem tud valaki elaludni, ajánlom nézze meg a Suszter, szabó, baka, kém című fos első 25 percét és garantálom, hogy aludni fog mint a bunda. Ha nem így lesz, visszatérítem költségeit. Esküszöm.

Periodista. 2016.12.02. 22:04:56

@Luighi: A Tinker Tailor Soldier, Spy egy fos! Nagy rakás fos. Dögunalom és kurvagyenge!

nyelv-ész 2016.12.03. 09:20:42

@Fortress: Arról nem tehetek, hogy a kémfilmet az akciófilmmel kevered. Egy kémfilmnek nem feltétlen kell pörgősnek, akciódúsnak lennie.

nyelv-ész 2016.12.03. 09:20:48

@Levisomnus: Már küldheted is a lóvét :-)

Fortress 2016.12.03. 09:25:02

@nyelv-ész: Szerintem te kevered. Egyébként kelleni nem KELL, de egy bizonyos mozgalmasság azért a nézhetőség kedvéért elvárható lenne a kémfilmeknél is. Különben átmegy az egész szimpla dokumentum-filmbe, vagy egy olyan műsorba, ahol egy fazon papírokból felolvassa a kamerába a kémtörténeteket. A "film" műfaja szinte megkövetel fordulatokat, tempót. A "Tinker Tailor Soldier, Spy" a nézhetőség határán van, annyira statikus, unalmas és lassú. Csak a kémmániások tartják élvezetesnek.

OvisAries 2016.12.03. 11:43:51

A vadaszat a Voros Octoberre konyvkent igenis kem story, raadasul ultradurvan izgalmas. A film is jo, bar ertheto okokbol nem tudta a kemkedos vonulatot ugy hozni mint a konyv, egyszeruen ket ora arra nem eleg.

Tom Clancy regenyekbol filmet csinalni nem egyszeru, eleve a konyvek 800-1000 oldalasak, aprobetuvel szedve. Maximum az akcio reszet tudjak a filmne atemelni, a tobbi elsikkad pedig pont a hatterjatszmak a legjobbak.

ChPh 2017.01.01. 17:27:39

@Fortress: most akkor műfajról van szó, vagy kulturális megközelítésről ;)

nem várt fordulat 2020.11.26. 12:26:03

@molnibalage: Bombák földjén fostalicska... Na akkor szerintem te nézd a bebe tévét.

Végül is csak 6 oscart nyert, de tudom, azt a zsidó háttérhatalom osztogatja.
süti beállítások módosítása