Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Zsivány Egyes kritika - Rogue One: A Star Wars Story [51.]

2017. november 21. - Filmtress blog

Sokan írtak már a Star Wars legújabb spin-off részéről, a Gareth Edwards által készített Rogue One -ról és széles skálán mozognak a vélemények a teljes elragadtatástól egészen a kemény bírálatokig. A "három és feledik "részt korábban a Filmtress 7,5 -re, a Filmworlds pedig 7 pontra értékelte. (Ugyanakkor a Star Wars filmek blogon alig 6 pontig jutott.) Az IMDb -n pedig még most is 8,0 ponton áll 278 ezer szavazat után. (Ugyanakkor a Metacritic csak 65% -ra díjazza.) Összességében pozitív volt a fogadtatás. A sok kritika és bírálat közt azonban csak kevés tévedt a "mi lehetett volna belőle" nevű kényes kérdés területére. Én most éppen erre vállalkozom (az erő legyen velem)

Először is egy általános vélemény:

A Zsivány Egyes NEM a Csillagok háborúja életérzés és hangulatvilág innovatív megjelenése - ahogyan azt sokan gondolják - hanem egy azt utánzó, de valójában meg sem közelítő fejezet. A Star Wars stílusjegyekből szinte semmit nem kapunk: nincsenek Jedik, sithek, fénykardok, misztikum, nincs Darth Vader kontra felkelők harca (egyetlen jelenetet kivéve, ami viszont csak pár percig tart), nincs jó és rossz küzdelme (klasszikus értelemben), nincsenek midikloriánok, nincsenek vicces jelenetek, és mindent átható erő. De a legnagyobb baj nem ez, - hiszen ízlés kérdése, hogy mindebből ki mennyit igényel - hanem hogy a filmet áthatja egy sajátos, végtelenül komor, pesszimista és elkeseredett hangulat, ami annyira távol áll az egész franchise eredetileg megálmodott világától (George Lucas legelső csapatának gondolatiságától), hogy szinte egy új műfajnak tűnik a sztori.

Hogy ezt a nyomasztó érzést alátámasszam, kiemelem: a film végére az ÖSSZES szereplő meghal, jók és rosszak egyaránt. Meghal a Halálcsillagot tervező (majd a felkelőket támogató) mérnök, Galen Erso (Mads Mikkelsen), meghal annak lánya, Jyn Erso (az egyik főszereplő), meghal a főhősnő nevelőapja (Saw Gerrera - Forest Whitaker), meghal a felkelés kapitánya, Cassian Andor (Diego Luna) a másik főszereplő (aki Jyn szerelme lehetett volna), meghalnak a Halálcsillag tervrajz megszerzéséért harcba induló segítők (Chirrut Imwe, Bodhi Rook), meghalnak a felkelők katonái, pilótái, még a jópofa droid, K-2SO is, bár az ő esetében inkább a működésképtelenség a jobb kifejezés. Meghal az egyik főgonosz, Krennic igazgató is (Ben Mendelsohn), mondjuk az ő elvesztése valószínűleg keveseket zavar. Jó tudom, ezeknek a karaktereknek el kell tűnniük, hiszen a Zsivány egyesnek pontosan illeszkednie kell az "Egy új remény" kezdetéhez, márpedig ott egyetlen szó sem esik róluk. De akkor is megoldható lett volna ezer más módon is a fejezet kulcsszereplőinek eltüntetése. 

... Hogy mi lehetett volna a történetből?

Lehetett volna egy izgalmas, sodró lendületű, valódi karaktereket felvonultató, sziporkázó sztori, melyben a szereplők színes skálán mutatják be érzelmeiket - szerelmet, szenvedélyt, hősiességet, bátorságot, érzékenységet, küzdelmet - elénk tárva, egy pozitív, bizakodó történetbe ágyazva. Lehetett volna szerelem a főszereplők közt (akik még egymás kezét sem fogják meg a film alatt), lehetett volna a filmben néhány valódi konfliktus, igazi vitákkal, valódi szembeszegülésekkel és lehetett volna valamicske igazi Star Wars "fűszerezettség" is a híres ERŐ megjelenítésével, misztikummal, a megszokott Jedi trükkökkel. Egyáltalán BÁRMIFÉLE jedi jelenlét jót tett volna a filmnek, hiszen Csillagok háborúja sztoriknak annyira része a jedi-kultusz, mint lakodalomnak a zene. És jó lett volna ha az egész franchise legfontosabb, mondhatni központi figurája, Darth Vader is több szerepet kap 8-9 percnél, ha már a nézők 90% -a világszerte őt tekinti a leginkább emblematikus Star Wars karakternek. Lehetett volna több különleges helyszín, fantasztikum, lenyűgöző táj, földöntúli megjelenítés. Lehetett volna több utalás az eredeti trilógiára, a legfontosabb karakterekre (Leia, Han, Luke alakjára) és az 1983 előtti részek hangulatvilágára.

Mindez kimaradt, az erőt és a jediket egyetlen szereplő, a vak, kínai Chirrut Imwe (Donnie Yen) szánalmas vergődése (erőről szóló motyogása) idézi csak meg. (I Am One With the Force and the Force Is With Me) Ez viszont inkább kigúnyolja, mintsem megjeleníti a többi részben annyira hangsúlyos ERŐ miszticizmusát. Enélkül pedig nehéz Star Wars filmet elképzelni. (.. nehéz, de nem lehetetlen, ahogyan ezt Edwards próbálja nekünk bebizonyítani.) Mindenesetre ezt az nagyon "Csillagok háborújás" stílusjegyet kihagyva, meglepően lecsupaszított háborús drámává változik a film.

A film utolsó 30 perce látványos ugyan és jók a csatajelenetek is (földön és űrben), ám a főhősök nagyon is kiszámítható és borítékolható halála és a csupán relatívnak tekinthető siker esélye teljesen elrontja az átélés örömét. Nincsenek bizakodásra okot adó fejlemények, nincsenek elszánt, lelkes, hősies karakterek. Andor százados enervált, megkeseredett figura nem pedig mindenre elszánt hős. Diego Luna alacsony, vékonyka és törékeny termetével egyébként sem éppen a félelmet nem ismerő felkelő "mintapéldánya". Felicity Jones szép nő ugyan, de az egész film alatt egyetlen egyszer sem képes elmosolyodni és mindössze 3-4 arckifejezést váltogat csupán. Nincs meg benne Carrie Fisher energiája, humora, gúnyos sziporkázása amit Harrison Forddal szemben olyan hatékonyan tud(ott) bevetni. Jones kisasszony meglehetősen egyhangú, életunt, sőt lapos alakítást nyújt. (Noha egyértelműen érezhető, hogy sokkal többre lenne képes.) Közben a tehetségesebb szereplők, például Mads Mikkelsen alig kapnak játékidőt.

Elmondhatjuk: a Zsivány Egyes lehetett volna jó Star Wars film, feltöltődést okozó sztori, az eredeti életérzést megidéző és lenyűgöző történet, de nem jött össze. Igazság szerint semmi nem készteti arra az embert, hogy újra megnézze. A Birodalom visszavág és a többi jól sikerült rész esetében ez persze nem igaz, a rajongói tábor tagjai - a hozzánk hasonló SW fanok - százszor, ezerszer is megnézik újra meg újra. Ha más nem is, ez rávilágít arra, hogy mennyire jött össze Gareth Edwards kísérlete.

Az erő legyen veletek!

Legújabb posztunk Han Solo "ügyben": Az új Han Solo

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr9513339179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellenvélemény_ 2017.11.22. 14:04:11

Reális a kritika, hiszen a Zsivány egyes valójában egy "anti-star wars film" minden létező Csillagok háborúja elem mellőzésével elkészítve, egyszerű háborús drámává torzítva az eredeti stílusvilágot. Lehangoló, száraz, unalmas kivitel. Reméljük a későbbi részek nem követik ezt a Gareth Edwards által megalkotott stílustalanságot!

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.11.22. 14:19:27

Igen, egyetértünk. Egyszerűen nem tudtunk rá mi sem 6 pontnál többet adni.
süti beállítások módosítása