Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A kezdő (2015) - egy habkönnyű De Niro vígjáték [7.]

2016. január 31. - Harmat Árpád Péter

A kezdő című, 2015 –ös Robert De Niro – Anne Hathaway film (melyet Nancy Meyers rendezett), egy igazán kellemes, stílusos és habkönnyűnek nevezhető kis vígjáték, amivel mondjuk, feldobhatjuk valamelyik unalmasnak ígérkező szombat esténket. Nem az évszázad filmje, nem lehet rajta térdet csapkodva kacarászni és nagy ívű katarzis élményre se számítson senki; ugyanakkor… tudj’ isten, valahogy több van benne, mint első pillantásra tűnik. A sztori roppant egyszerű: egy sikeres, saját internetes cégét vezető - ugyanakkor végletekig agyonhajszolt – és mindig időhiánnyal küszködő - nő (Anne Hathaway) felvesz egy 70 éves nyugdíjas gyakornokot (Robert De Niro), akit kezdetben figyelemre sem méltat, majd lassan fokozatosan megkedvel és barátjává fogad.

kezdo.jpg

A két főszereplő nem mutat fel világraszóló játékot, mégis valahogyan működik a film. Az idős gyakornok megjelenése (eleganciája), egyszerű viselkedése, becsületessége és szűkszavúsága nyugalmat - kiegyensúlyozottságot sugároz, amit azonnal érzékel a mindig rohanó üzletasszony. A férfi nem tolakszik, nem akar karriert elérni (az ő korában ennek már egyébként sem volna sok értelme), csupán segíteni akar, finoman, udvariasan, visszafogottan, egy végtelen életbölcsesség magabiztosságával. Lépésről lépésre megkedvelteti magát a fiatal nővel, miközben a szakmai tanácsokon túl, egy idő után már magánéleti segítséget is nyújt az egyre inkább gondjai alá merülő üzletasszonynak. A színészi alakítások hitelesek, De Niro önmagát adja (ez érezhető minden mozdulatán és arcjátékán is), Anne Hathaway pedig élvezhető játékkal, nagyszerűen „hozza” a maga karakterét. Bár a „Kezdő” nem egy Oscar-gyanús, és világraszóló színvonalú alkotás, rendelkezik egy ritka jellemvonással: elgondolkodtat. Aki odafigyelve végignézi a filmet, „megfertőződik” a kiegyensúlyozott, élettapasztalattal rendelkező idősek nyugalmával és képes lesz arra, hogy ha csak pár percre is, az ő szeműkkel tekintsen önmagára (és életére). Sokan élünk rohanó módon, miközben nem mindig tudunk (vagy akarunk) odafigyelni olyasmikre, amelyek pedig fontosak lennének.

A "Kezdő" egy intellektuális alkotás, mely időseknek és fiataloknak egyszerre nyújt szórakozást. Vannak benne ugyanis fiatalos poénok, de közben példamutatás is arra vonatkozóan, hogy hogyan kell(ene) megöregednünk. A választ De Niro szolgáltatja: fiatalos nyitottsággal és aktivitásunkat megőrizve. A filmben a 70 éves Ben Whittaker éppúgy el tud beszélgetni 20-as, 30-as kollégáival, mint a vele egykorúakkal. És ugyanúgy megnézi a Harry Pottert, mint a korban hozzá illő alkotásokat. Emellett pedig izelitőt ad abból is, hogy miért kell mindig adnunk megjelenésünkre. Ahogyan a filmben fogalmaz: "nem tévedhetünk el, ha a jó úton járunk".

A Kezdőt mindenkinek ajánlom, aki szereti az elgondolkodtató, könnyű kis vígjátékokat, és szereti De Niro játékát illetve az általam nagyon kedvelt Anne Hathawayt. Nem javaslom viszont az akciófilm-, és látvány mániásoknak és a humort alpáriságba csomagolva kedvelőknek.

Értékelésem: 7.0 / 10

7a.jpg

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázison

2016.01.31.(15:30)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr198338088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.01.31. 23:48:54

Robert De Niro karaktere nagyon kedves, végig szimpatikus. És nagyjából ennyi pozitívat találtam a filmben. Adott egy sikeres fiatal start-up vezető (aki mellesleg családanya), aki az összes fiatal cégvezető sztereotípiát kimeríti: folyton rohan, mindent a saját kezében akar tudni, semmire sincs ideje, főleg a családjára nem, a házassága romokban. A film, Robert De Niro érkezésétől függetlenül, a pozitív végkifejlet felé halad, majdnem egy igazgató kerül a cég élére, tehermentesítendő a főhőst. Ám a végén nem történik meg, de végül is "happy end" lesz, hiszen a félrelépő férjnek megbocsátunk, ő leteszi a nagy esküt, hogy innentől minden másképp lesz, az elfoglalt cég vezér pedig ugyanúgy folytatja az önpusztító életét, mint előtte. A filmnek az ég világon semmi tanulsága nincs, semmiféle fejlődést nem mutat egyik szereplő sem...szinte vártam a végén a 6 hónappal később részt, amikor kiderül, hogy minden maradt a régiben.

Fortress 2016.01.31. 23:51:28

@onlajnok: Te ennyit láttál a filmben, más meg remélhetőleg többet. Mert több van benne. De hogy az "égvilágon semmi tanulságot" nem fedeztél fel a történetben, az azért beszédes rád nézve! Nem túl jó értelemben!

Filmflash. 2016.01.31. 23:55:31

@onlajnok: Az egész tele van tanulságokkal. kezdve azzal, hogy hogyan érdemes megöregedni, egészen odáig, hogy milyen az önmagára adó ember egy munkahelyen. Persze ezeket fel kell fedezni a történetben. Tény, hogy ez nem egy Mad Max gyors-éttermi látványfilm.

Arte Peritus 2016.02.02. 14:21:27

Nekem tetszett ez a film! Nem volt egy nagy szám, de valóban volt benne mondanivaló!
süti beállítások módosítása