Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A tetovált lány (2011) kritika [41.]

2017. június 10. - Fortress

Kritikánkban jelezzünk, hogy honnantól lesz spoileres az elemzésünk!

A 2004 -ben, alig 50 évesen elhunyt svéd író, Stieg Larsson három különleges könyvet írt halála előtt, melyek hatalmas sikerét már nem érhette meg. A Milleniumi-trilógia néven híressé vált három alkotás címe: A tetovált lány, A lány, aki tűzzel játszik és A kártyavár összedől. Ezek közül a legelsőként, 2005 -ben kiadott Tetovált lány jelent meg sikerfilmként is, előbb 2009 -ben svéd-dán készítőkkel Niels Arden Oplev rendezésében, Michael Nyqkist, Noomi Rapace és Lena Endre főszereplésével, majd 2011 -ben amerikai változatban, a világhírű David Fincher rendezésében, Daniel Craig, Stellan Skarsgard, illetve Rooney Mara főszereplésével. A két filmváltozat versengése vegyes eredményt hozott: bizonyos felmérésekben a svéd, másoknál az amerikai verzió jött ki győztesként. Mi itt és most, a David Fincher által készített film véleményezésére vállalkozunk, mert ezt tartjuk jobbnak. 

tetovalt.jpg

Aki először nézi végig a 2011 -es Tetovált lány (The Girl with the Dragon Tatttoo) kicsit hosszúnak tűnő 158 percét, az rögtön a film hatása alá kerül. Köszönhető ez David Fincher sajátos hangulatú rendezésének, az egyedi fényképezésnek (felvételeknek) a hangeffekteknek, zenéknek és nem utolsó sorban a szereplők, köztük is főként Rooney Mara szuggesztív játékának. Bár a film 2012 -ben 5 Oscar jelölést is kapott, csupán egyetlen egyet "vihetett haza" teljesen megérdemelten, mégpedig a zseniális vágásért. Ezzel együtt is hatalmas sikert aratott szerte a világon és az IMDb -n 350 ezres szavazói vélemény-nyilvánítás után 7,8 ponton áll, ami kiemelkedő eredmény. 

A történet önmagában is ütős, köszönhetően Larsson megdöbbentően erős könyvanyagának. Aki olvasta, annak talán enyhe csalódást jelent mindkét megfilmesítés, de ez elsősorban a könyv nagyszerűségének, mintsem a filmes adaptációk gyengeségének tudható be. (Egyébként több területen a - főleg a színészi teljesítményeket illetően - a svéd feldolgozás a jobb, csupán összhatásában, a rendezés miatt tekinthető ütősebbnek és élvezhetőbbnek az amerikai feldolgozás.) 

A sztori azon túl, hogy mindvégig fenntartja a néző érdeklődését, sokkal több tartalmat sejtet, mintha a sztori egy szimpla krimi lenne. Pedig a Tetovált lány végső soron egy sima krimi és a misztikus hangulat, a rejtélyes történetfűzés és a karakterek abnormalitása teszi különleges thrillerré. A rendezés csak dicséretet érdemel, Rooney Mara óriásit alakít, a többiek viszont - köztük Daniel Craig is - teljesen átlagosan "hozzák" karaktereiket. Igazából a Tetovált lány csupán története és rendezése miatt különleges. 

tetovalt_lany.jpg

Innentől spoiler is előfordul az elemézésben

A Svédországban játszódó történetnek három szála fut a néző előtt: az egyik a férfi főszereplőt, Mikael Blomkvist újságírót (és életét) mutatja be Daniel Craig alakításában, a második egy fiatal, antiszociális hackerlány, Lisbeth Salander rejtélyes alakjával foglalkozik, Rooney Mara megformálásában (ő a címben szereplő "tetovált lány"), végül a harmadik szál egy gazdag svéd család, a Vanger família történetét mutatja be, mégpedig egy felderítetlen eltűnés (vagy gyilkosság) vizsgálatán keresztül. 

Fincher mindhárom szálat érdekesen mutatja be - misztikus hangulatot teremtve - majd ügyesen, egyetlen történetfolyamba egyesíti a három külön történetet, mégpedig a film közepe táján. Innentől a gazdag család feje, az idős Henrik Vanger (Christopher Plummer) megbízásából Blomkvist és a fiatal lány közös nyomozását követhetjük nyomon, ahogyan együtt próbálják meg kideríteni, hogy 40 évvel korábban, milyen rejtélyek vezettek Henrik 16 éves unokahúgának Harrietnek az eltűnéséhez.

A nyomozás váratlan fordulatokat vesz, teljesen leköti a nézőt, akit magával ragad a vad hackerlány furcsasága, a svéd tél bemutatása és a kibontakozó, elborzasztó valóság megdöbbentő embertelensége. A krimiből közben thriller lesz, mert fény derül arra, hogy a köztiszteletben álló, milliárdos (20 ezer alkalmazottat foglalkoztató) Vanger család számtalan deviáns alakkal is rendelkezik, akik közül néhányan a háború idején aktív nácik voltak, míg mások szadista sorozatgyilkosokká váltak. A rejtélyek megoldódnak tehát, bár közben egy hajszálon múlik a nyomozást vezető újságíró, Mikael Blomkvist (Daniel Craig) élete.

tetovalt_lany2.jpg

Izgalmas, székhez szegező és megdöbbentő a befejezés tehát, méltó módon egy vérbeli thrillerhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendezés különlegességét: Fincher ugyanis mesterien ért a feszültség növeléséhez, az egyes karakterek misztifikált bemutatásához, a sajátos kamera beállításokhoz, a zenei effektek használatához és a helyszínek váltogatásához. A film intelligensen kezeli a nézőt, nem rág a szánkba semmit, nincs benne hatásvadászat és olcsó hangulatkeltés sem.

Ami a problémákat illeti - mert azért ilyenek is akadnak - első helyen említhető, hogy kissé elnyújtott a film. A 158 perc helyett simán lehetett volna 120 perc is a játékidő. Bizonyos jelenetek feleslegesen hosszúak és az utolsó 15-20 perc is unalmas. Ekkor már túl vagyunk a nagy meglepetéseken és a csattanón is, így Fincher teljesen feleslegesen húzza a lezárást. Kissé gyengécske Daniel Craig alakítása is, bár önmagához képest - kilépve a sima akciósztár kliséből (Mr. Bond alakja mögül) - végső soron előrelépést mutat az, amit ezúttal a filmvásznon csinál. Az eltűnt Harriet "leleplezéséből" - ami elvben a film egyik legnagyobb csúcspontja - lényegesen többet is ki lehetett volna hozni. Ez a rész gyengécskére sikerült. Végül: a hajdani horrorszerű gyilkosságok felidézése kicsit light verzióba ment át, néhány múltbéli jelenet bejátszása óriásit dobott volna az izgalmakon és erősebb thriller jelleget kölcsönzött volna az egésznek. De összességében Fincher végig ébren tudja tartani a nézőben a kezdetektől meglévő feszültséget.

tetovalt_lany3.jpg

A Tetovált lány nem lett a kedvenc filmem, de felkeltette érdeklődésem Stieg Larsson másik két műve iránt és tovább növelte elismerésem David Fincher rendezői képességeit illetően. (Fincher méltán tagja a 30 legjobb rendezőnek). Egyértelműen átlag feletti a film, mi erős 8 pontra értékeltük. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a rejtélyeket, az izgalmakat, a különleges karakter-bemutatásokat, a meglepetésekkel teli fordulatokat és Fincher sajátos stílusát. Bár 6 éve készült, aki még nem látta, annak ideje kikölcsönöznie (letöltenie), aki meg igen, annak újranézve is jó szórakozást ígér. 

 

Értékelés: 8 / 10

8.jpg

a tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep.jpg

2017.06.10.(14:42)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr2912583425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sas70 2017.06.12. 16:12:54

Talán nézd meg az eredetit, klasszisokkal jobb és sokkal jobban átadja a könyvek hangulatát!

Arte Peritus 2017.06.12. 16:38:30

@sas70: Láttam a 2009-es dán-svéd feldolgozást is és nekem az amerikai tetszett jobban. Egyébként "eredetinek" nevezném, csupán 2 évvel hamarabb készültek el vele. Ennyi.
süti beállítások módosítása