Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

TOP 10 - A legjobb vígjátékok [47.]

2017. július 03. - Arte Peritus

Így a nyár kezdetén mindenki szórakozásra, vidámságra, nevetésre és kikapcsolódásra vágyik, ebben pedig nagy segítséget jelentenek a színvonalas vígjátékok (az újak és régiek egyaránt). Ugyanakkor kevés szubjektívebb dolog létezik a humornál, így szinte képtelenség olyan listát összeállítani vígjátékokból, amivel mindenki (vagy a akár a többség) egyetértene. Hogy kinek mi a vicces, hihetetlenül változó. (A legközelebbi, gyermekkori jó barátommal és feleségemmel is teljesen más vígjátékokat szeretünk.) Azért egy megközelítést mi mégis összehoztunk, hátha ötleteket adunk másoknak, ezeknek a filmeknek a megnézésére (ha némelyiket még nem láttátok). 

10. Blöff (Snatch)

bloff.jpg

Guy Ritchie 2000 -ben készült akció-vígjáték őrülete Brad Pittel és Jason Stathammal ma már szinte klasszikusnak számít. Lendületes, vicces és még akciókban is gazdag, rengeteg helyzetkomikummal, kacagtató párbeszéddel. Bevallom nekem soha nem jutott volna eszembe a szőke hajú, kék szemű, hajdanán modellkedő Brad Pittből cigányt faragni, de Guy Ritchie -nek ez is sikerült. És a helyzet az, hogy Pitt nagyon jól csinálja. Aki ezen nem tudja kinevetni magát, az semmin. Listánkon megérdemelten kapja a 10. helyet. 

9. Másnaposok (The Hangover)

masnaposok.jpg

Todd Philips rendezőnek könnyű dolga volt 2009 -ben, amikor egy jó vígjáték elkészítésébe kezdett, hiszen egy nagyon eredeti sztorit és négy tehetséges vígjáték szereplőt kapott a feladathoz Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis és Justin Bartha személyében. A legénybúcsún résztvevő fiatalok egy akaratlan fordulat révén emlékezetkihagyással ébrednek másnap. Megdöbbentő fejlemények során át derül ki, miket műveltek az éjszaka és hová tűnt házasulandó társuk. Szédületes a sztori, jók az alakítások, színvonalas az egész.

8. Üvegtigris 

uvegtigris.jpg

Rudolf Péter és Kapitány Iván 2001 -es filmje az egyik legjobb valaha készült magyar vígjáték. Azóta sem csináltak hasonlót, így gyakorlatilag kihagyhatatlan. Ugyanakkor a folytatások már meg sem közelítik az eredeti színvonalat. A poénok eredetiek, a sztori egyedi, a karakterek őrületesek. A film bemutatója óta a film egyes mondatait ezrek idézték és idézik ma is. Recviczky Gábor,, Gáspár Sándor, Csuja Imre ökörködése akárhányszor újranézhető és megunhatatlan, mint ahogyan az a kis pilisi büfékocsi is a Garancsi-tó partján, Budapesttől 27 km-re.

7. Förtelmes főnökök (Horrible Bosses)

fortelmes.jpg

Seth Gordon 2011 -ben három, akkor még alig ismert és felkapott fickóval - Charlie Day, Jason Bateman, Jason Sudeikis főszereplésével - egy őrületesen jó vígjátékot készített. A három hétköznapi fickó kacagtató kalandokon keresztül készül főnökeik kinyírására, ami persze egyáltalán nem olyan sima ügy, mint kezdetben gondolják. Súlyosbítja az egészet Jamie Foxx felbukkanása, akitől az állad is leesik, annyira gáz (és mégis jó). Listánk hetedik helyét nem is adhattuk másnak, mint ennek az eszement csapatnak.

6. Elhajlási engedély (Hall Pass)

elhajlasi.jpg

A Förtelmes főnökökkel azonos évben készült el, - szintén Jason Sudeikis főszereplésével, de ezúttal Owen Wilson betársulása mellett - az Elhajlási engedély, melyet a Farelly testvérpár rendezett. Itt is nagyon jó a sztori: két harmincas éveiben járó és régóta házasságban élő fickó kalandjairól szól, akik engedélyt kapnak feleségeiktől arra, hogy egy teljes héten keresztül bulizzanak és nőzzenek kedvükre. Persze semmi nem úgy alakul, ahogyan a srácok elképzelik, de nagyon jól szórakoznak, miként a nézők is a film 105 perce alatt. 

5. A tizedes meg a többiek

tizedes2.jpg

Nem létezhet vígjáték-lista a magyar filmvígjátékok "őse" és zászlóvivője nélkül, az 1965 -ös, Keleti Márton által rendezett "A tizedes meg a többiek" kihagyásával. Ez a film ugyanis zseniális, amit az is mutat, hogy 52 évvel elkészültét követően is élvezetes, izgalmas és szórakoztató (minden generáció számára). Mivel sokat gondolkodtunk azon, hogy  a Tizedes fő vetélytársa az 1931 -es "Hyppolit, a lakáj" kerüljön e az ötödik helyre, megnéztük újra mindkét filmet és végül maradtunk a Tizedes mellett. Vicces, kalandos és Sinkovits Imre, Darvas Iván, Major Tamás tényleg emlékezeteset alakítanak benne. Aki még nem látta, feltétlenül nézze meg.

4. Családi üzelmek (We're the Millers)

csaladi_uzelmek.jpg

Személyes kedvencem ez a 2013 -as film, melyet Rawson Marshall Thurber rendezett, Jennifer Aniston és Jason Sudeikis főszereplésével. Nehéz olyasvalamit kiemelni ebből a sztoriból, ami igazolná az előkelő negyedik helyezését, így csak annyit mondok: egyszerűen jó. Vicces szinte minden mondata, minden jelenete, minden párbeszéde. Nekem az egyik nagy kedvencemmé vált, rögtön a premier bemutatót követően. 

3. Terhes társaság (Due Date)

terhes.jpg

A Másnaposok rendezője, Todd Philips (akinek nevét alighanem most már érdemes lesz megjegyeznünk) még egy iszonyúan jó vígjátékot készített 2010 -ben, a Terhes társaságot. Ez a film egyszerűen képtelenség, és mégis megcsinálták, mégpedig "vasember" Robert Downey Jr és Zach Galifianakis főszereplésével. Ami ezek ketten művelnek 100 percen keresztül az leírhatatlan. Ugyanakkor színvonalas, eredeti és emlékezetes az egész, lehetetlen NEM megszeretni a főszereplő párost. A lista harmadik helyét vitán felül adtuk nekik. 

2. Dutyi dili (Stir Crazy)

dutyi_dili.jpg

Nehéz helyzetben voltunk ezzel a filmmel kapcsolatban, hiszen szerepeltettük már korábban a legjobb börtönös filmek listánkon is, de végül úgy döntöttünk ez az alkotás megérdemli, hogy két helyen is megemlítésre kerüljön. Ugyanakkor hozzátesszük: Sidney Poitier 1980 -as zseniális filmje inkább vígjáték, amit jól mutat, hogy ezen a listán ezüstérmes, míg a börtönös felsorolásban a 11. helyet kapta. A főszerepekben Gene Wilder és Richard Pryor olyat alakítanak, ami egyszerűen megismételhetetlen. Sajnos már egyikük sem él, ami nosztalgikussá teszi a film értékelését. Sokat veszít az, aki még nem látta. 

1. Csak egy kis pánik (Analyze This)

csak_egy_kis_p.jpg

És az aranyérmesünk: Harold Ramis 1999 -es remek vígjátéka a "Csak egy kis pánik", az általunk egyik legnagyobb színésznek tartott Robert De Niro főszereplésével. Szórakoztató a sztori, jók az alakítások és emlékezetes Billy Crystal is a filmben, a maffiavezért kezelő pszichiáter szerepében. Már az alaptörténet is jól kitalált - köszönhetően a szerzőpárosnak, Peter Tolan és Kenneth Lonergan fantáziájának - de ezúttal a főszereplők teszik igazán egyedivé az egészet. Akik eddig kihagyták, nézzék meg az idei nyár egyik estéjén, mert garantáltan jól szórakoznak majd.

Eddig tartott listánk, de Fortressel lezajlott hosszú vitánk kompromisszumaként 10+1 helyen megemlítenénk az Apádra ütök -öt is, Jay Roach rendező, 2000 -ben elkészített vígjátékát Ben Stillerrel és Robert De Niróval. Valóban megérdemli a 11. helyet (Fortress szerint a kinecediket is). 

 

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep.jpg

2017.07.03.(14:10)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr2612638209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2017.07.04. 09:38:56

Az Apádra ütök valóban előrébb is végezhetett volna. Nekem az egyik nagy kedvencem ma is.

Argus_ 2017.07.04. 09:40:24

A Dutyi dili a csúcs, egyszerűen nem tudtak még jobbat készíteni. Akárhányszor megnézhető film.

mkoiuhgbnj 2017.07.04. 09:44:05

Blöff/gypsy téma: a népcsoportnak, akiket itt pikey-nak hívnak (magyarra cigónak fordították, ugye?) nem sok köze van az Európa többi részén élő roma népcsoporthoz.
Eredetük egyértelműen ír és így Brad Pitt (és a többi "pikey" szereplő) kinézetileg megfelelő a szerepre, sőt, szerintem nagyon is jól ábrázolták őket, ha pl ezt megnézitek:

www.youtube.com/watch?v=MhFlw7r63R8

Kicsit hivatalosabban "Traveller"-ként szoktak hivatkozni rájuk életmódjuk miatt, ami egyébként is sok hasonlóságot mutat a romák életmódjával ezért érthető, ha összekeverjük őket - de nincs közük.

Fortress 2017.07.04. 09:45:23

@Levisomnus: egyetértek. Na ugye, hogy ugye! :-))))))

Master. 2017.07.04. 09:47:04

@mkoiuhgbnj: nem gypsy -k a filmben? Mert én kint Angliában inkább a gypsy formulát hallottam többnyire.

pat bateman 2017.07.04. 09:47:26

@Levisomnus: az Apádra ütök nincsen a listában

amit személy szerint nagyon hiányolok, az az Idétlen időkig és a Vaklárma. remélem, nem kell magyarázatot fűznöm egyik filmhez sem;-)

Fortress_ 2017.07.04. 09:51:00

@pat bateman: ... de ott van a végén, a 10 + 1 helyen! Az idétlen időkig valóban nagyon jó, beférhetett volna, egyetértek!

Bergyilkos Bohoc 2017.07.04. 10:42:11

Néhány amerikai helyett bőven idefért, volna még európai vígjátékokból (francia, angol, skandináv), de ha már amerikai, akkor mondjuk Peter Sellers vagy Woody Allen régi filmjei közül is több olyan van ami sokkal viccesebb és emlékezetesebb, mint a listán lévő kommerszebb filmek.

Ló Elemér 2017.07.04. 11:18:20

Ha valakit a klasszikus vonal érdekel: Válás olasz módra, Férfiak póráz nélkül, Akiket forró szenvedély hevít, Jó estét, Mrs. Campbell (a legjobb!!!), A javíthatatlan, A rózsaszín párduc, Felügyelő életveszélyben, Estély habfürdővel (teljesen abszurd, Peter Sellers lerombol egy hollywoodi estélyt, pedig nem is akar feltűnést kelteni, a film a helyzetkomikum csúcsa, vicces mondat tán nincs is benne) Bolond, bolond világ, Van, aki forrón szereti, Bombanő, Óvakodj a törpétől, Hárman a slamasztikában, A hal neve Vanda

zetevar 2017.07.04. 11:30:33

Jöttünk, láttunk, visszamennénk!
A szomszéd nője mindig zöldebb.

wolves84lb 2017.07.04. 11:53:36

Látom, a Vaklárma nem csak nekem tűnt fel - vagyis a hiánya.

mkoiuhgbnj 2017.07.04. 12:43:26

@Chris Kyle: Hát, most nem néztem meg újra, de az "á fakin héjt pájkisz" elhangzik vagy ötször benne: www.google.hu/search?q=snatch+fucking+hate+pikeys

Igen, Angliában a "gypsy" az vonatkozhat rájuk is - sok a hasonlóság - de pont ezért nem használtam ezt a szót az előbb, nem egyértelmű; ezért is okoz keveredést.
Ami biztos, hogy a filmben az ábrázolt népcsoport az irish travellers, ami nem azonos a romákkal. Mivel a köz nyelvhasználata soha nem egzakt, a két csoport hasonlósága miatt könnyen jelentheti a "gypsy" az Irish Travellereket és emiatt mi azt hihetjük, hogy akkor ők a romák. De nem.
(A magyar szinkronban "cigó", ugye? Hát, értem, hogy mivel nincs magyar szó rá, kényszerűen használta ezt a fordító, de én jobban örültem volna ha kreál egyet, mondjuk "pikások" - és akkor nincs ez az össznépi tévhit).

Master. 2017.07.04. 12:51:31

@mkoiuhgbnj: Brad Pitt és a haverjai egytől egyik romák (cigányok) a filmben, az egészen biztos. Hogy ír utazóknak hívják őket, az egy dolog, de 100% hogy ez nem egy másik, titokzatos népet takar. Egyszerű angliai cigányokról van szó hidd el. Nagy-Britanniában mindenki gypsyknek hívja őket. Van belőlük, bár nyilván nem olyan jelentős az arányuk, mint nálunk.

Arte Peritus 2017.07.04. 12:58:52

@mkoiuhgbnj: az Irish travellers, Romas, gypsy illetve pikey kifejezések mind a cigányokra vonatkozó degradáló, pejoratív kifejezések az Egyesült Királyságban, melyeket néha dehonesztáló jelleggel több más lenézett társadalmi csoportra is alkalmazzák. De főleg a romákra értik.

Arte Peritus 2017.07.04. 13:07:35

shitgan! Vérezni fog a szívünk, hogy távozol. Most morzsoltam el egy könnycseppet!

mkoiuhgbnj 2017.07.04. 13:20:52

@Lector Oris és @Chris Kyle:
en.wikipedia.org/wiki/Irish_Travellers: "Travellers are often referred to by the terms tinkers,[7] gipsies/gypsies"
en.wikipedia.org/wiki/Romani_people

nem ugyanaz.

@Chris: a "hidd el" "100%" és "az egészen biztos" nem érvek, az "Irish Travellers" pedig nem misztikus. Nem úgy tűnik, hogy erősséged az logikus absztrakt gondolkodás - ez egy művészeti blog, így érthető - és ráadásul már leírtam a lényeget, úh nem látom értelmét további reakciókra: aki logikus, az ebből megérti, aki meg nem, azzal nem lehet logikusan érvelni.

Magister_ 2017.07.04. 13:58:13

Irish travellers, pikey, gypsy és Romas mind az angliai cigányok degradáló megnevezései.

pat bateman 2017.07.04. 14:41:57

@Levisomnus: ott a pont, pontatlanul olvastam el a cikket. egyébként a listából - amely persze szubjektív - kimaradtak az európai vígjátékok. gondolok pl. Belmondo Kellemes Húsvéti Ünnepeket! klasszikusára, de ilyen az olaszoktól a "Languszta reggelire" is...

Fortress 2017.07.28. 23:13:30

@wolves84lb: A Vaklárma jó film, a 20 -ban mindenképp helyet kaphatna.
süti beállítások módosítása