Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

2016 legnagyobb filmes csalódásai [23.]

2016. december 23. - Fortress

2karacsony.jpg

A posztban csak öt filmről írnék bővebben, bár az idei év rendkívül gyenge filmes termésében sokkal többről is lehetne. Rengeteg ember várta például nagyon Paula Hawkins világsikernek örvendő könyvének filmes változatát, "A lány a vonaton -t", ami aztán óriási csalódást okozott szinte mindenkinek (azoknak is akik olvasták a könyvet és azoknak is, akik nem). Októberben jelent meg a mozikban a Da Vinci-kódot és az Angyalok és démonok -at harmadik résszel követő "Inferno", mely szintén bukott és így járt a "Hivatali karácsony" néven futó ökörködés is, sőt nem régiben a "Váratlan szépségről" is általános véleményként fogalmazódott meg a kollektív csalódás. Ám a komolyabb negatív hangokkal övezett filmek sorában ötöt érdemes kiemelni.  

Öngyilkos osztag

kritika

ongyilkos_osztag.jpg

2016 augusztusában szerte a világon, sok-sok ezren (talán százezren) várták már David Ayer új DC filmjét, mely a Marvellel konkurálva nagy durranásnak ígérkezett. Az előjelek is biztatónak tűntek, Ayer bevonta Will Smith -t Deadshot -nak, Jared Leto - t Jokernek, Ben Affleck -et Batmannak és a gyönyörű Margot Robbie -t Harley Quinn alakjának megformálásához. Költöttek is rendesen az egészre, mert érezhetően a lenyűgözés volt a cél és a fanboyok megnyerése. Aztán a mozikba került a cucc és óriási bukott. Szinte mindenki csalódásként értékelte. Egyedül Margot Robbie "hozta" az elvártat, és gyakorlatilag a vállán vitte a filmet, mely nálunk összesen 3 pontot kapott a 10-ből. (Lásd kritikánkat.)

Aljas nyolcas

kritika

aljas_nyolcasuj.jpg

Tarantino megosztó személyiség ugyan, de filmjei általában azért sikereket könyvelnek el. Miután előbb a Becstelen brigantyk (2009-ben), majd a Django elszabadul (2012-ben) óriási érdeklődéssel robbantak a filmvilágba, mindenki lélegzet visszafojtva várta 2015 elején az Aljas nyolcast. Különösen azért voltunk kíváncsiak, mert Tarantino ezúttal a klasszikus western területére tévedt, ami új kihívást jelentett a különleges stílusáról híres rendezőnek. Aztán a nagyközönség megnézte a filmet és a vélemények a két szélsőség mentén polarizálódtak: egyesek rajongtak érte, mások csalódásuknak adtak hangot. Bár a film önmagában nem olyan rossz, a várakozásokhoz képest mégis csak csalódás. Tőlünk zsenge 6,5 pontot kapott (óriási jóindulattal).

Jason Bourne

kritika

jasonbourne_2016.jpg

A 2012 -es, negyedik Bourne-film, a Bourne hagyaték (Bourne Legacy) bukása után, Paul Greengrass (a második és harmadik részek rendezője) újra Matt Damont kérte fel főszereplőnek az új, ötödik fejezet leforgatásához, mert nyilván azt hitte, hogy a negyedik epizód csak Jeremy Renner miatt bukott akkorát. (Pedig rengeteg más baj is volt azzal a filmmel.) Ám a végeredmény ezúttal is csalódást hozott. Pedig Matt Damon nem volt annyira rossz benne és a többi szereplő - például Alicia Vikander, Julia Stiles és Vincent Cassel - is "hozták" a kötelezőt. Ám a sztori, a rendezés, a cselekmény-fűzés és az akciótlanság agyonvágták az egészet. Gyenge lett, minden igyekezet ellenére, és óriási csalódás a Bourne rajongóknak. Tőlünk 5,5 pontot kapott mindössze.

A hét mesterlövész

kritika

ahet_mesterlovesz.jpg

Sokan várták ezt a filmet is, különösen azok, akik látták és szerették a sztori John Sturges által megrendezett, 1960-as, eredeti feldolgozását. Abban még Yul Brynner, Steve McQueen és Charles Bronson alakították a hét mesterlövész csapatának legjobbjait. Ezúttal, 2016 -ban Antoine Fuqua próbálkozott a történet "tálalásával" és olyan mai sztárokat nyert meg hozzá, mint Denzel Washington, Chris Pratt és Ethan Hawke. Az eredmény azonban meg sem közelítette az 56 évvel korábbit: a rendezés gyenge lett, unalmas és vontatott, a szereplők pedig hiteltelenek. A csalódás azért is fájó, mert az igazi western rajongók már jó ideje várnak egy ütős cowboy mozira. Persze kérdés: ehhez feltétlenül egy régi nagy siker újrafeldolgozása e a legjobb megoldás. Értékelésünk: 5 pont.

A függetlenség napja - Feltámadás

kritika fuggetlenes_2016.jpg

Az 1996 -os, Will Smith és Jeff Goldblum "fémjelezte" Függetlenség napja annak idején gyorsan nagy közönség-kedvenc lett és bár napjainkra (éppen 20 év után) az IMDb -n már 7 pont környékére esett, még mindig a legjobb akció-sci-fi -k egyike. Generációk szerették, és nem tagadjuk  mi is kedveljük, sőt házi ranglistánkon is előkelő helyen szerepel. Ugyanez nem mondható el, a 2016-os feldolgozásról, mely óriási csalódást jelentett. Ezúttal Liam Hemsworth, Jesse T. Usher és a gyönyörű Maika Monroe alakították a főszerepeket a "régi bútor" Goldblum mellett, egy nagyon gyenge forgatókönyv szerint megrendezett kivitelben. A film az IMDb -n 5,3 pontnál jár, tőlünk pedig halovány 7 pontot kapott a 10 -ből, de csak azért, mert a film látvány-elemei valóban lenyűgözőek. Nagy csalódás volt számunkra, így nem volt kérdés listánkra kerülése.

Hát, .. ennyi a lista. Sokan csalódásként élték meg idén az említetteken kívül a Tarzan legendáját, a Ben-Hurt, a Lángelméket (legalábbis a szereplőkből kiindulva), a Brad Pittel "fémjelzett" Szövetségeseket és néhányan a Zsivány Egyest is. (Sőt, előre bocs, de mi a "Rendes fickóktól" is sokkal többet várunk.) Csalódtunk tehát idén néhányszor, pedig hogy mi okoz csalódást, az saját várakozásainkon is múlik. 

Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk és azt, hogy semmi ne okozzon csalódást az ünnepek alatt!

2karacsony.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep.jpg

2016.12.23.(15:00)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr1912067611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2016.12.24. 10:46:00

Én ebből csak az öngyilkos osztagot láttam, egyet értek a kritikával. A szöszi jó volt, Joker is, bár ő csak pár jelenetet játszott, a többi karakter szánalmas volt, különösen a tüzes fickó meg a krokodil.
A sztori és a rendezés meg ilyen szuperhősös limonádé volt, szót sem érdemel.
Nekem az ég csalódása a Zsivány Egyes, ekkora közhelygyűjteményt idén nem láttam, ráadásul az összes karakter megfeleltethető egy már régebbi epizódban látott szereplőnek. A film felénél már az órámat néztem, amikor a tervrajz a "csillagpor" néven volt elmentve, akkor hangosan felszisszentem...
A sztori is a tipikus SW sztori volt, ami így néz ki:
jön a gonosz és gonoszkodik a jóval
növekszik a gonosz ereje, a jó vonakodik fellépni, de aztán mégis
jól alakulnak a helyzetek, de aztán minden nehéz lesz
aztán mégis győz a jó és minden oké

A tavalyi SW borzasztó volt, ez csak szar. Talán jövőre lesz végre egy közepes...

Nietzsche_ 2016.12.24. 10:55:49

Jó a lista, de nekem az első 5 legnagyobb csalódás közt lenne a "Rendes fickók" is, hiába vannak elájulva tőle sokan) illetve a Szellemirtók.

Golyós 2016.12.24. 11:50:01

@Etniez: Szerencsére nem sokan vagytok ezzel a véleménnyel.Az átlag szerint a 3. Legjobb SW volt.
Az öngyilkos osztag nagy csalódás volt, nekem a béna boszorkány miatt, ennél jobbat is kitalálhattak volna.

Alick 2016.12.24. 11:50:09

@Etniez: Ha így vesszük, a Star Wars csak addig nem volt szar, ameddig újdonságként hatott. :)

Szmöre84 2016.12.24. 11:50:30

@Etniez: Én elfogadom, hogy neked nem tetszett az új SW film, mert nem lehet és nem is lenne szabadna megpróbálni se olyan filmet csinálni, ami mindenkinek tetszik. Nem is akarok a film mellett érvelni, mert ízléseken vitatkozni fölösleges(nekem nagyon tetszett, mint rajongónak), de ha 40 év alatt kijött 7 "tipikus SW sztori", akkor miből gondoltad, hogy ez más lesz? Így egy kicsit előre kalkulálható pénzkidobás volt részedről az egész, persze ha a párod miatt mentél el akkor bocsi.

Behajtó70 2016.12.24. 13:33:02

No meg a star wars rouge one, ahol az utolsó fél órán kívül nem volt értelmes jelenet, sem mondat. Nincs star wars zene sem, és ahogy a gagyivúdi szuperhősös filmekben már megszokhattuk, megint nem a lényegről voltak érdemi jelenetsorok, logikus történetmenet, hanem a két órás filmből legalább egy óra a "főhős" szerencsétlen gyerekkorárnak visszaemlékezéseiről szól. Erőltetett szereplők, értelmetlen jelenetek, folyamatosan a "de minek ez ide" érzéssel támadnak. Kétszer néztem meg, nagy rajongó vagyok, de másodszorra sem jött át. Inkább egy rajongók által készített jelenetekből összerakott izé létt belőle. Profizmus csak az utolsó fél órában van, igaz, akkor nagyon-nagyon ütős.

Szóval erősen javaslom a 2016 nagy csalódásai közé!

Etniez 2016.12.24. 13:33:12

@Golyós: Szerencsére kevesen vagyunk :) Ez cuki. Bízom benne, hogy arra akarsz utalni, hogy kevesen vagyunk, aki kidobott időnek érezte a film megtekintését :)

@Szmöre84: Így van, ízlésen nem kell vitatkozni. Én azért mentem el, mert bíztam benne, hogy az előző rész fiaskója után összefogják szedni magukat, de ehelyett egy biztonsági játékot láttunk. Én vártam valami újdonságot, csavart a sztoriban.
Ja, és tele volt a sztori logikai bakikkal, nem kezdem el sorolni őket, mert elfáradna a kezem. Ehelyett leírom az egyik legnagyobbat:
végén DV betör a lázadók hajójára, azok meg menekülnek egy pendrive-al. DV az erő segítségével fojtogat meg dobálgat embereket, tárgyakat, de azt a szaros pendrive-ot nem bírja kiszedni a futó emberek kezéből...
Valaki észre sem veszi ezeket, nekem meg on the fly fájnak...
Azt meg sem említem, hogy az adatokat felsugározták a hajróra, tehát a hajó is tovább tudta sugározni a többire, első sorban azokra, akik már készen álltak az ugrásra. Ehelyett egyetlen egy, a legveszélyesebb és leglassabb módon próbálnak adatot továbbítani -> egy pendrive-on.
Szerintem hagyjuk ezt. A poszt arról szól, hogy kinek mi volt csalódás, írjátok le ti is és ne az én véleményemmel foglalkozzatok.

A csalódás meg az, amikor valami jót vársz és szart kapsz.

Attila Racz 2016.12.24. 13:33:25

@Frank Leone 510:

A Szellemirtok nem lehetett csalodas, mert eleve mindenki tudta, h szar lesz.

Ha bejelentem, h holnap szarok egyet az ut kozepere es nehanyan leirjak, h remelik nem lesz budos, es vegul megis budos lesz, akkor nem tudsz csalodni, mert elore tudtad, h budos lesz.

A Szellemirtok mar a bemutoban leszerepelt, majd megneztem es nem akartam elhinni, h rosszabb lett mint amit vartam, pedig szinte biztos voltam benne, h ugyan a regi szintjet nem fogja elerni, de egy vallalhato 1x nezos mozi lesz. Eskuszom neked hamarabb rejszolnek sajtreszelovel mint megnezzem meg1x, mert a sajtreszelot legalabb lehet egy kicsit elveznem, ez viszont maga volt a poklok pokla.

2016.12.24. 13:33:32

szvsz a tarantino rajongók kivételével, akik ugye mesterművet is remélhettek (ha), eme alkotások egyikével szemben sem lehettek nagy elvárások, legalábbis a trailerek után nem.

Nietzsche_ 2016.12.24. 13:41:16

@Attila Racz: Nem mindenki tudta előre, hogy a Szellemirtók szar lesz. Én például reménykedtem egy frappáns, "szellemes" epizódban. Aztán baromi nagyot csalódtam és kábé éni úgy voltam, mint te a sajtreszelővel. :-)))))

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.12.24. 14:25:00

Aljas 8as szerintem jó volt, de mind1.
Ami még szerintem hasonlóan jó, az a: Angyalok és banditák.

Jó filmekről nincs egy hasonló válogatás, csak bővebben.
Vagy van, de az index címlapra csak a fika kerül ki, ahogy megszoktuk?

Fortress 2016.12.24. 14:27:38

@wmiki: ... lesz a jó filmekről is hasonló posztunk! Hamarosan elkészül Filmtress és Filmworlds közös listája a 10 legjobb idei filmről!

Szmöre84 2016.12.24. 15:49:40

@Etniez: Mondjuk az erő használatával kapcsolatos logikátlanságokat bármelyik SW filmből lehetne szemezgetni, még a klasszikusokból is pl.: Vader simán visszahúzhatta volna a leugró Luke-ot vagy, ha olyan jó elme olvasó volt, akkor Leia-ból sem egy szondával próbálja kiszedni, hogy hol vannak a lázadók. Tulajdon képen, akinek ilyen húzó vonó ereje van, elég lenne csak kicsapnia a fénykardját és szépen ráhúzni mindenkit. Minden esetre, ha tök logikus tényeken alapuló filmeket szeretnél nézni, akkor javaslom a dokumentum filmeket.

Medgar 2016.12.24. 22:34:25

@Frank Leone 510: A szellemirtókat semmi sem tudja alulmúlni..

Bergyilkos Bohoc 2016.12.24. 22:34:59

@Etniez: Lehet, hogy még egyszer meg kell majd néznem, de én nem emlékszem, hogy Vader tudta, hogy egy pendrive-on van minden adat és neki pont azt kell keresni, amit mellesleg neked nyilván megmutat a kamera, de ezt nem látja a másik szereplő (Vader), mert ő nem a néző. Szóval arra sem emlékszem, hogy Vader konkrétan látta a szemével ott van Béla kezében és AZ kell neki, de ha te mondod, biztos úgy volt.
Lehet, hogy neki elég lett volna mindenkit elhallgattatni ezért kezdett módszeresen legyilkolni mindenkit, csak hát ez nem sikerült.

Amineknevetadokelveszik 2016.12.24. 22:35:08

@Etniez: szerintem te nem vagy rajongó. Ha az lennél, akkor értenéd hogy a 4. rész miatt volt benne egy csomó "logikai baki".
Ennél sokkal jobban szerintem nem tudtak volna becsatlakozni a New Hope elé.
süti beállítások módosítása