Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Az Alien filmek és rangsorolásuk [31.]

2017. január 05. - Fortress

2017 májusában a magyar mozikban is műsorra került a legújabb Alien film - ami egyébként egyben a Prometheus második része is - érdemes kicsit felelevenítenünk a franchise eddigi részeit és egyúttal rangsorolnunk az eddigi epizódokat. Az alapötlet nagyon régi: bizony már 38 éve is van annak, hogy Alan Dean Foster 1979 -ben megírta a Nyolcadik utas a halál (Alien) történetét. Az egész sztori értelmi szerzője egyébként 22 éves korában (1968-ban) kezdett írással foglalkozni: kezdetben novellákat írt, majd regényeket készített és alig két év után már az USA egyik elismert ifjú írótehetségeként tartották számon. Ekkorra a filmipar is felfigyelt Fosterre: Spielberg például őt kérte fel a Csillagok háborúja első regényváltozatának megírására. (Bár ez később nem Foster nevével jelent meg.)

nyolcadik_utas.jpg

Foster az Alien regényt is filmes megrendelésre készítette, és szinte azonnal forgatókönyv lett belőle, mégpedig Dan O'Bannon és Ronald Shusett közreműködésével. A kezdetben kis érdeklődésre számító hollywoodi filmesek Ridley Scott rendezőt kérték fel arra, hogy a regényből és forgatókönyvből ütős mozit készítsen. Scott hozzá is fogott a munkához: elsőként az akkoriban 30 éves Sigourney Weaver -rel tárgyalt a főszerepről. A 180 centis színésznő 1979-ben még kezdő filmesnek számított, hiszen a Nyolcadik utas a halál előtt csak egyetlen filmben szerepelt (a Woody Allen által rendezett Annie Hall -ban). Ám már a forgatások alatt kiderült: Sigourney Weaver tökéletes választás a Nostromo űrhajó Ripley hadnagyának szerepére.  nyolcadikutas_weawer.jpg

Ami magát a történetet illeti: zseniális, izgalmas, érdekes, fantáziadús és valljuk meg: kicsit "beteg" is. Mert ki az az épelméjű ember, akinek eszébe jut olyan lényeket kitalálni, melyek tojásokból kelnek ki, majd más élőlényekbe petéznek és végül ezekből szabályosan kirobbannak, amikor keresztül rágva magukat a húson és véren, absztrakt módon "megszületnek". Mégis működik az egész, mert az ember ledöbbenve szemléli a történetet és alig hiszi el, amit lát. Az "idegenek" mindent szétmarni képes vérrel rendelkeznek és hatalmasra megnőve óriási erőt tudnak kifejteni. Félelmetesek és hátborzongatóak egyszerre. Riedley Scott stábja bámulatosan jó munkát végzett: életszerű, lázálomba illő lényeket teremtettek. Amellett duplán "megcsavart" a sztori is. Az első ilyen lényt fedélzetére felvevő űrhajó utasait ugyanis mint később kiderül felhasználják (és feláldozzák) munkaadóik (a Weyland-Yutani Corporation) azért, hogy biológiai fegyvert készítsenek a hihetetlenül ellenálló idegenekből. (Ebben az embernek tűnő droid, Ash, azaz Ian Holm segíti a céget.) Persze Ripley hadnagy beleköp a levesükbe, mikor elintézi a nyolcadik utasnak felvett xenomorfot. Itt az első rész vége, de 7 évvel később James Cameron Fosterrel összefogva (akit mindvégig értelmi szerzőként kezeltek) elkészítette a második részt is.

nyolcadik_utas2.jpg

A bolygó neve halál (Aliens) az azóta már 8 részesre bővülő franchise kétségtelenül legjobb epizódja lett. Az IMDb -n 503 ezer filmrajongó 8,4 pontra értékelte, ami mindenképpen kimagasló eredménynek számít. Bár ez hangyányival kevesebb, mint az első fejezetre adott 8,5 csillag, (585 ezer voks alapján), mégis a második rész a jobb. Egyébként a későbbi fejezetek mind 6,5 pont alatt maradtak, kivéve a Prometheust, ami elérte a 7 csillagot (és természetesen a legújabb 8. részt, aminek értékelésére még 4 hónapot kell várnunk, a bemutatókig). A nyolc eddig elkészült Alien-film felsorolása az elkészülés évével, a rendezőkkel és az eddigi IMDb értékelésekkel itt olvasható:

  1. Nyolcadik utas a halál (Alien) Ridley Scott, 1979., IMDb: 8,5
  2. A bolygó neve halál (Aliens) James Cameron, 1986., IMDb: 8,4
  3. A végső megoldás: Halál (Alien 3) David Fincher, 1992., IMDb: 6,4
  4. Alien 4.: Feltámad a halál (Alien: Resurrection) Jean-Pierre Jeunet, 1997., IMDb: 6,3
  5. A Halál a Ragadozó ellen. (Alien vs. Predator) Paul W.S. Anderson, 2004., IMDb: 5,6
  6. A Halál a Ragadozó ellen 2 (Aliens vs. Predator: Requiem) Colin Strause, 2007., IMDb: 4,7
  7. Prometheus. Ridley Scott, 2012 IMDb: 7
  8. Prometheus: Covenant Ridley Scott, 2017 IMDb: ?

Nyolc rész, közel 40 esztendő és egy óriási sikerszériát aratott franchise egy jól kitalált történet groteszk, mégis mindenkire hatást gyakorló fantáziavilágában. És persze a filmtörténet legijesztőbb lényeivel.

alien.jpg

Ami a Bolygó neve halált illeti: ez a fejezet a legmozgalmasabb, a legtöbb akciót tartalmazó és a legizgalmasabb is. Emlékszem mikor gyerekként először láttam, hetekre a hatása alá kerültem és barátaimmal hosszú beszélgetésekben vitattuk meg történéseit. Izgatta fantáziánkat az a kitalált világ, az űrkommandósok szerepe, az LV-426 bolygón lévő kolónia, a harc és mindenekelőtt az alien lények vagy xenomorf -ok kinézete (és hihetetlen képességeik). Emberszerűek, de legalább 2-3 méter magasak, hosszú farkuk van (amivel gyilkolni  is tudnak) banánszerű a koponyájuk (szemek nélkül), belül még egy külön kilökhető fogsorral (ami áldozatuk koponyacsontját is képes áttörni) és a hátukból furcsa csigolyanyúlványok állnak ki.

alien_kepek.JPG

Röviden: a legijesztőbb teremtmények, amit csak ember kitalálhat. (lásd: fenti képünket) Külön érdekesség, hogy Scott embert bujtatott az alien jelmezbe, mégpedig a 218 centis nigériai Bolaji Badejo -t, aki megtanult úgy mozogni, mint a xenomorfok. Magát a jelmezt egyébként Hans Rudolf Giger, svájci képzőművész tervezte meg, amiért 1980-ban Oscart is kapott - "a legjobb vizuális effekt" kategóriában.

Emlékszem annak idején, mikor a második részt láttuk, furcsa volt, hogy egy ilyen típusú sci-fi akció főszereplője nő legyen, de ezt a Bolygó neve halál esetében ellensúlyozta Hicks tizedes alakja (Michael Biehn) és a sok tengerészgyalogos.

bolygoneve_halal1.jpg

Egyébként ha már szóba került a "sci-fi akció" kifejezés: ezt a kitalált műfaji meghatározást használják sok helyen, például a port.hu -n és az IMDb -n is, ahol az "akció, kaland, sci-fi" kategóriákat is megemlítik. A Rotten Tomatoes már megjeleníti a "horror" műfajt is, a Metacritic pedig thriller  -t. Tehát a három legjelentősebb nemzetközi filmes oldal is legalább 5 műfajt sorol fel az Alien filmek kapcsán. Mondjuk valóban nem könnyű behatárolni, de az biztos, hogy én speciel nem nevezném sem kalandfilmnek, sem akciónak. Leginkább a horror és thriller áll legközelebb az igazsághoz. Ám akárminek is nevezzük, a franchise a filmtörténelem fontos fejezete és legjobb része, a Bolygó neve a halál, az egyik legjobb valaha elkészített film.

prometheus.jpg

A második Alien mozi után hat évvel jöttek a további részek is és mind egytől egyig csalódást okoztak. A harmadik rész börtönbolygója (Fiorina 161) 1992 -ben már meg sem közelítette a második epizód helyszínét és az egész cselekmény is jelentősen alulmúlta az első két rész rejtélyekkel, akciókkal teli világát. A negyedik fejezet aztán újra nagy meglepetéssel jelent meg 1997 -ben, hiszen a Ripley-változatokon és a furcsa keresztezett lényen mindenki ledöbbent. Végül 2004-ben és 2008-ban megszülettek a predátorral összekutyult epizódok és az Alien franchise mélypontra zuhant. Az i -re pontot aztán a Prometheus tette fel, mely bár megint Ridley Scott rendezésével készült (mint a legelső rész is) ám végleg eltávolította a hangulatvilágot, látványképet és jelleget az eredeti nyomvonaltól. 

De lássuk mi is az igazi sorrend, ha a 7 eddig legyártott Alien filmet nézzük:

  1. A bolygó neve halál (Aliens - 1986) Filmtress: 8,5
  2. Nyolcadik utas a halál (Alien - 1979) Filmtress: 8
  3. Feltámad a halál (Alien 4.: Resurrection - 1997) Filmtress: 7,5
  4. A végső megoldás: halál (Alien 3 - 1992) Filmtress: 7,2
  5. Proemtheus (Prometheus - 2012) Fimtress: 7
  6. Alien: Covenant (2017) Filmtress: 7
  7. A Halál a Ragadozó ellen. (Alien vs. Predator - 2004) Filmtress: 5,5
  8. A Halál a Ragadozó ellen 2 (Aliens vs. Predator: Requiem - 2008) Ft: 5


A májusban bemutatott nyolcadik epizódot nagy várakozás övezte szerte a világon, ám Scott egy hibrid filmet készített a Prometheus-féle vonal és a hagyományos Alien filmek közt járva. (Egyébként az Alien-filmek időrendjéről itt is olvashatsz.) Ami a további részeket illeti: bízzunk a színvonalas(abb) folytatásban. A franchise és az alapsztori biztosan megérdemelné.

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is! 

Itt is várunk: Filmrajongók FB csoport

filmtress_jobbkep_1.jpg

2017.01.05.(17:24)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr9212097133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnnyB 2017.05.25. 09:24:44

"mégis a második rész a jobb". Ezt azért erős így kijelenteni. Ugyanaz, mint a Terminatornál: az első egy mestermű, a második egy iparosmunka.
süti beállítások módosítása