Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Az 5 legjobb Alien jelenet [35.]

2017. május 24. - Fortress

Most, hogy a magyarországi mozik sorra tűzik műsorukra a legújabb Alien filmet (Covenant) és végigsöpör hazánkon az "Alien-láz", jó néhányan, (legfőképp a rajongók közül) elgondolkodunk azon, hogy vajon melyek voltak az eddigi 8 epizód legjobb jelenetei. Bizony már a nyolcadik epizódnál járunk: a legelső volt, 1979 -ben a Nyolcadik utas a halál (IMDb: 8,5), aztán jött 1986 -ban a Bolygó neve halál (IMDb: 8,4), a szerintünk legjobban sikerült rész, majd következett 6 évvel később, 1992 -ben A végső megoldás, David Finchertől, (IMDb: 6,4) és alig 5 évre rá a Feltámad a halál (Alien: Resurrection) Jean-Pierre Jeunet rendezésében (IMDb: 6,3). Itt egy kicsit irányt váltott az egész franchise és "új vizekre eveztek" a készítők, hiszen 2004 -ben két nagy sikerű filmkaraktert ütköztettek egymással, amikor megjelent a Halál a ragadozó ellen (Alien vs. Predator) Paul W.S. Anderson -tól (IMDb: 5,6) és 2007 -ben ennek második fejezete a Halál a Ragadozó ellen 2. (Aliens vs. Predator: Requiem) Colin Strause rendezésében (IMDb: 4,7). Az eredeti "nyomvonal" azonban nagyobb sikert ígért, így végül 2012 -ben ehhez kanyarodtak vissza, ám új stílusjegyekkel és egy teljesen új eredettörténettel. Ez lett 2012 -ben Ridley Scottól a Prometheus (IMDb: 7). Ennek folytatása az a film, ami jelenleg a magyar mozikban látható Alien: Covenant címen (IMDb: 6,9). A Covenantról megjelent kritikánkban sokat foglalkoztunk azzal, hogy mi is volt a probléma ezzel a legfrissebb résszel, de meg kell említenünk azt is, hogy kiemelkedő jelenetei is akadtak. Ami egyébként az egyes fejezetek értékelését illeti: erről egy másik, cikkünkben már írtunk. De nézzük sorban, melyek a franchise legjobb jelenetei:

5. Kergetőzés egy xenomorffal a Fiorina 161 börtönbolygó folyosóin

alien1.jpg

Ennél a jelenetnél a fegyvertelen rabok illetve őrzőik és persze Ripley egy börtönbolygó (Fiorina 161) létesítményében próbálják csellel elintézni az őket fenyegető alient. Tervük szerint a folyosókon önmagukat csaliként használva terelik a lényt a kemencék öntőkamrájához, hogy ott azután több tonna forró ólmot zúdítsanak rá. A jelenet a film 84. percében kezdődik és a 97. percben ér véget, mikor sikeresen belepi a xenomorfot a tűzforró ólomtenger. Ám közben meghal Dillon, a rabok vezetője (a film egyik kulcsfigurája).

4. A nyolcadik utas elpusztítása a mentőkabinban

alien2.jpg

Itt a legelső, 1979 -es epizód utolsó 20 percéről van szó, amikor az alien megöli a legénység utolsó tagjait, majd a navigációs tiszt, azaz Ripley után ered. A jelenet a 92 percben kezdőik. Ripley elindítja az önmegsemmisítőt, majd a mentőkabinnal kereket old, de közben nem veszi észre, hogy az alien is elbújik a fedélzeten. Esélyei nagyon csekélyek, de egy ügyes trükk megmenti az életét. Váratlanul kilöki a zsilipajtón keresztül a lényt, majd belelő egyet és a hajtóművel megégetve végleg megszabadul a nyolcadik utas nem kívánt társaságától. Székhez szegező jelenet, lélegzet visszafojtva izgulunk 20 percen keresztül, tágra nyitott szemekkel.

3. Ripley megmenti Newt életét a királynő kamrájában

alien3.jpg

A szerintünk legjobb Alien filmben, a Bolygó neve halálban látható az a jelenet, melyben Ripley úgy dönt, hogy visszamegy az LV-426 bolygó-kolónián talált kislányért Newt -ért és megmenti az életét a biztos haláltól. Igen ám, csakhogy közben "összefut" a királynővel is, aki persze a nyomába ered. A jelenet a 128. perc és a 140. perce közt játszódik. 12 percnyi végsőkig felfokozott izgalomban lehet részünk, melynek végén úgy tűnik megmenekülnek.

2. Harc a Covenant tetején

covenant5.jpg

A legújabb Alien epizód legvégén, az utolsó 10 percben játszódik az a jelenet, melyben Daniels (Katherine Waterston) szembeszáll a film egyetlen "hagyományos külsejű" (tojásos - arctámadós - testből kikelős) alien szörnyetegével, mégpedig a Covenant űrhajó tetején (pontosabban a Covenant egyik leszálló egységén). A hölgy azért kényszerül erre, mert a lény felkapaszkodik űrhajójukra és muszáj a levegőbe emelkedett jármű külső felületén felvennie a harcot. A jelenet végsőkig feszíti idegeinket, szinte jelen vagyunk a küzdelemben. 

1. Rakodógép versus alien királynő

alien5.jpg

Az abszolut első: Ripley harca, az LV-426 -ról elmenekült űrhajó fedélzetén egy királynővel, mégpedig egy több tonnás rakodógép segítségével. Ez a jelenet már a Bolygó neve halál legvégén, a 143. percben veszi kezdetét, amikor teljesen váratlanul megjelenik az alien és páncél-kemény szigonyvégű farkával átszúrja Bishop mellkasát. Ripley az emberi erőt megsokszorozó, emberi mozgáshoz tervezett rakodógépbe bújik és azzal támad a királynőre. Az összecsapás minden másodperce izgalmas és persze Ripley győzelmével zárul. Itt is a világűrben köt ki a xeno-királynő. A küzdelem az egész franchise legjobbja: lerághatjuk a körmünket, a zseniálisan megrendezett, jól kivitelezett és lélegzetelállító jeleneten.

+ 1 ráadás: A Prometheus megsemmisülése

alien_prometheus.jpg

Ez a ráadás, az első 5 legjobb jelenet kiegészítése: a Prometheus című epizód vége, amikor a kapitány, Janek (Idris Elba) feláldozva önmagát szándékosan nekivezeti a Prometheust a Föld elpusztítására induló óriás méretű, emberszerű lény (tervező) patkó alakú űrhajójának. Az ütközés monumentális, az idegen űrhajó lezuhanása pedig döbbenetes látvány. 

*** 

 Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep_1.jpg

2017.05.24.(22:33)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr4412538237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bucsek (xD :D) 2017.05.25. 08:52:23

Jó kis lista, bár a covenantos akció helyett én az Alien 2-ből raktam volna be az első támadást, mikor mennek keresni a telepeseket a jeladók után és hát... 90%-uknak kampó :(

koschwarz 2017.05.25. 08:52:34

Nem kötözködni akarok, de nem a Covenant tetején küzdenek, hanem egy valamilyen átalakított (hogy be tudjon lépni az atmoszférában) munkagépen. De abban a filmben tényleg ez az egyetlen jó jelenet.

dutch 2017.05.25. 08:53:13

A kergetőzős jelenet szerintem a top3-ba is befért volna. Minimális büdzséből valami elképesztően jót hoztak ki. Először nem tetszett a harmadik rész, de az évek alatt egyre jobban megbecsültem (főleg a forgatás nehéz körülményeinek ismeretében). A sablonos szerepük miatt korábban fel sem tűnt a rabokat alakító mellékszereplők elképesztő színészi minősége.

Csak azért nem tudom feltétel nélkül szeretni, amit sunyi módon Hicks-szel (az egyik legjobb karakter) és Newt-tal csinált az elején. Hármójukban rengeteg potenciál lett volna még.

JohnnyB 2017.05.25. 09:20:16

A sorozat részének tekinteni a AVP-ket? A legjobb egyértelműen az első rész, újravetítésen is láttam pár éve moziban, félelmetes az atmoszféra. Az Aliens jó kis akciófilm, a 3 rendezői verziója sem marad el mögötte sokkal. A az 4 erőltetett kezdés ellenére élvezhető lenne, egészen az emberélien megszületéséig. A legjobb jelenetek között azért Kane halála elfért volna.

Fortress 2017.05.25. 09:25:55

@koschwarz: Teljesen jogos. Próbáltam javítani. Köszi, hogy szóltál!

Fortress 2017.05.25. 09:29:38

@Bucsek (xD :D): Ha hiszed, ha nem pont ezen ment sok agyalás, hogy melyik kerüljön be a kettő közül: a Bolygó neve halálból a tengerészgyalogosok bevetése, vagy a Covenantos rész. Végül két okból döntöttünk a Covenant mellett: egyrészt, mert az első 5-be talán túlzás lett volna három Bolygó neve halál jelenetet is betenni, másrészt pedig mert a Covenantban az a megmozdulás, egy levegőben repülő űrhajó tetején kergetőzni egy xenomorffal, különlegességnek számít (szerintünk).

efi 2017.05.25. 11:03:07

Janek jobban tette volna, ha kicsit hátrébb megy Prometheus irányítóterméből, mert mint 10 perccel később láttuk, a hátsó rész alig szenvedett károsodást, simán túlélték volna. Nem tudom minek kellett premier plánban végignézniük elöl, ahogy beledurrannak?

heki.kutya 2017.05.25. 11:06:27

Az Alien 3 hangulatát én is egyre jobban szeretem így érettebb fejjel, nem volt rossz az sem amikor Ripley kopasz fejéhez egyre közeledik a xeno de megkíméli, tudjuk miért...

efi 2017.05.25. 11:08:30

Janek jobban tette volna, ha kicsit hátrébb megy Prometheus irányítóterméből, mert mint 10 perccel később láttuk, a hátsó rész alig szenvedett károsodást, simán túlélték volna. Nem tudom minek kellett premier plánban végignézniük elöl, ahogy beledurrannak?

K-ree 2017.05.25. 11:43:40

@dutch: Abszolút egyet értek az Általad leírtakkal, nekem is leginkább a 3. rész a kedvencem, és pont a színészi játék miatt. Iszonyat jól lett összerakva a rabok karaktere, oltári fizimiskák, és külön üdítő, hogy az alien trancsírozás helyett (merthogy már az elején rögzítik, hogy a telepen nincsenek fegyverek) inkább a jellemábrázolásra figyel. Nagyon kilóg ez a rész a többi alien filmből, biztos, hogy a rajongók nagyobb része ezt nehezen viseli, de én abba a táborba tartozom, aki örül annak, hogy Mr. Dance-nak még a körülmények ellenére is sikerült megdöntenie Ripley hadnagyot. :-)

báró Csekonics 2017.05.25. 13:18:10

@dutch: hát igen, az azért érdekes lett volna ha Hicks életben marad:
- Hicks - relatíve fegyvertelenül, tehát 'nomád' kiadásban DIY fegyverekkel az Alien ellen,
- Hicks vs. rabok (tuti lett volna valami súrlódás)
...

Digitális Dzsihád 2017.05.25. 14:08:25

Az idegen űrhajó lezuhanása döbbenetes látvány? Azért ne rágd tövig a körmöd. Én például döbbenetesen hülyének tartottam a szőke lányt, aki a lezuhant és a földön gördülő űrhajó síkjában fut negyed órát, hogy végül eltapossa a cucc, ahelyett, hogy kettőt lépett volna oldalra és megmenekült volna...

Arte Peritus 2017.05.25. 14:39:14

@Digitális Dzsihád: azért ez barokkos túlzás. Ha figyelmesen nézted a jelenetet, észrevehetted, hogy enyhén szólva kurvanagy. A hajótest szélessége is sok tíz méter. Ha kettőt lép oldalra, még sehol nincs. Amellett a hajó amorf alakja miatt nem tudhatta futás közben, hogy hogyan fog földet érni, ráadásul merre fog dőlni. Plusz futás közben nem is nagyon tudott hátra és felfelé tekintgetni. Ha a nő futási irányát 90 fokban megváltoztatja, jó eséllyel a patkó alak közepében, vagy attól eltávolodva találta volna magát. De ezt sem vehette biztosra. És tegyük hozzá: pánikban is volt. Ez nem az az állapot mikor józan döntésekre vagyunk képesek.

victor vacendak 2017.05.25. 15:09:47

@Fortress: Az első ötbe simán betehet bárki 3 Aliens jelenetet, főleg, mert a Covenant és Prométheusz egyetlen értékelhető vagy eredeti jelenetet sem tartalmaz. Fostenger mindkettő.

@Pitypalatty úrfi: Az nem a legjobb, hanem kb. a legidiótább jelenet az egész filmben.

@Lector Oris: maradjunk annyiban, hogy Lindelof azt a jelenet is lostosan elb...ta vagy csak pánikban, hogy nem tud írni, képtelen volt józanul dönteni a jelenetről...

lutria 2017.05.25. 15:10:36

@Lector Oris: És az nem túlzás hogy az utolsó túlélőt az menti meg hogy a kurvanagy hajó őt is agyonnyomja hogy egy fél méter magas szikla mögé bújik?Vagy a sziklát is porrá kellett volna morzsolnia vagy legalább a föld szintjéig lejjebb nyomnia annak hatalmas űrhajónak.Vagy az addigra igencsak megviselt űrhajó alkatrészeinek rászakadnia...
Annál a jelenetnél mindig az jut az eszembe hogy az íróknak nem volt több ötletük hogyan kéne elérni hogy csak egy túlélő maradjon ezért egy jelenetbe sűrítették ugyanazon tárgy által 4-5 szereplő elpusztítását.

2017.05.25. 15:26:46

@Digitális Dzsihád: reméltem, hogy ezt valaki felhozza, Tom és Jerry színvonal volt az a jelenet, én nem akartam elhinni, hogy jól látom ezt az orbitális sületlenséget.

Arte Peritus 2017.05.25. 17:08:34

@lutria: az űrhajó a felületi görbülete miatt mindenképp a földfelszín felett 0.5-1 méterrel állt volna meg szikla ide vagy oda. Nyilván nem a szikla fogta meg.

2017.05.26. 10:49:30

@Lector Oris: na ez jó nagy hülyeség. Már mitől lebegett volna fél-egy méterrel a föld felett? Fogj egy banánt, és görgesd az asztallapon, meglátod miről van szó.

Arte Peritus 2017.05.26. 13:18:55

@shitgun: Na, ... EZ A JÓ NAGY HÜLYESÉG! Ha tanultál ugyanis fizikát, tudnod kell, hogy vannak amorf térbeli testek, amelyek nem tudnak felfeküdni a sík felületekre. Pontosan ilyen volt ez a hajó is. Pont az a része, ahol a csaj feküdt, eltartott módon helyezkedett el. A nő pont közötte elfért.
süti beállítások módosítása