Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A legnagyobb amerikai filmstúdiók [32.]

2017. január 07. - Fortress

A világ legjobb és leglátványosabb filmjeinek 85-90 százaléka a legnagyobb amerikai filmstúdiókban készül. Ha moziba megyünk ezeknek a giga-vállalkozásoknak a logóit, emblémáit láthatjuk a film vetítésének kezdetén. De nézzük, kikről is van szó valójában, mely vállalatok tartoznak a TOP 6 -ba.

hollywood.jpg

Mindegyik kötődik a filmipar fővárosához, a kaliforniai Los Angeles egyik városrészéhez Hollywood -hoz. A település 1886 óta létezik, 1910-ben csatlakozott Los Angeleshez, majd megkezdődött a filmvállalatok kialakulása is. Ha az aktuális, jelenlegi helyzetet nézzük, két filmstúdió emelkedik ki az éves bevételek terén, az egyik az Universal Pictures (NBC Universal), mely 2015-ben 6,89 milliárd dollárt kaszált, - főként a Halálos iramban 7-nek, a Minyonoknak és a Jurassic Worldnek köszönhetően - a másik pedig a Disney, mely 2016 -ban elérte a kerek 7 milliárd dolláros álombevételt (főleg a Star Wars franchise -nak köszönhetően, mely önmagában 300 milliót hozott). Növelte nyereségüket még a Szenilla nyomában (Finding Dory), Captain America: Civil War és a Zootropolis – Állati nagy balhé (Zootopia), A dzsungel könyve, a Moana és a Doctor Strange. 

Nézzük tehát az említettek mellett a 6 legnagyobb filmstúdiót:

1.) Columbia Pictures – Sony.  A Sony Pictures Entertainment csoport része, miként a Tri Star és az MGM is (Metro Goldwyn Mayer, mely a 30-as évek legnagyobbja volt) illetve természetesen a Sony Pictures. Az MGM -en keresztül ehhez a cégcsoporthoz kötődik még a United Artists – Mary Pickford (1892–1979), Douglas Fairbanks (1883–1939), Charles Chaplin és D. W. Griffith (1875–1948) által alapított, 1919-es, sokáig független gyártású filmeket forgalmazó vállalat.

Az 1919-ben alapított Columbia vállalat működésének első három évtizedében a cég elnöke Harry Cohn volt. Neki köszönhetően még a gazdasági világválság idején is nyereségesen működött a Columbia. Ami a Tri Start illetiTri-Star Pictures – A CBS Televízió, a Home Box Office (HBO) és a Columbia Pictures hozta létre 1982-ben. Ma a Tri-Star a Sony Pictures Entertainment holding önálló részeként működik Kaliforniában. Korai sikerei között található Alan Parker Madárka, a Nicsak ki beszél és Paul Verhoeven Az emlékmás című mozija, a Hook, A szerelem hullámhosszán és a Függő játszma.

columbia.jpg

2.) 20th Century Fox – A Fox Entertainment Group része, miként a Blue Sky Videos és a Fox Searchlight Pictures is. A cég William Fox (született Fried Vilmos, édesanyja után azonban Fuchs Vilmos.) filmszínház-birodalmából, a Fox Film Corporation-ből (alapítva: 1914) és a Twentieth Century Pictures-ből fejlődött ki. A két cég 1933-ban olvadt egybe.

A 20th Century Fox napjaink egyik legnagyobb filmes cége, 2014. február 18-tól került ismét az alapítók leszármazottainak irányítása alá. Ma már a kábel- és műholdas piac egyik legfőbb szereplője.

20th_century.jpg

3.) Paramount Pictures – A Paramount csoportjába tartozik még a DreamWorks és a Nickelodeon is. A magyar származású Adolf Zukor alapította a Famous Players Film Company átszervezésével, 1912 május 8-án. Link A Dream Works -ről bővebben: A céget 1994-ben alapította Steven Spielberg, David Geffen és Jeffrey Katzenberg. Az SKG rövidítés hármójuk nevének kezdőbetűiből származik.

A piramis alakú hegy, amely a Paramount Pictures logóján látható, a legrégibb hollywoodi stúdiójelkép. Eredetére nézve több hipotézis is létezik. Például, hogy egy perui hegycsúcsot ábrázol, körülötte a filmstúdióval leszerződött legnagyobb színészek csillagaival.

paramount.jpg

4.) Warner Brothers – Ebbe a cégcsoportba, a Time Warner Inc. vállalatközösségbe tartozik még a New Line Cinema, Carton Network, Turner Broadcasting System, a DC Comics és az HBO film is. Három fivér, Harry Warner (1881–1958), Albert Warner (1883–1967) és Sam Warner (1887–1927) alapította meg 1903 -ban. Később, 1925-ben elkezdtek a hangosfilmekkel foglalkozni és ezzel a vállalat szárnyalni kezdett.

New Line Cinema – A Robert Shyne által létrehozott New Line 1967-ben kezdett el tevékenykedni underground filmek független forgalmazójaként. Említésre méltó még a tény, hogy a Time Warner leányvállalata a legismertebb amerikai hírcsatorna is, a Cable News Network, ismertebb nevén: CNN.

warner.jpg

5.) Walt Disney Motion Pictures Group - Cégcsoportjuk része a Marvel Entertainment (2009 óta), a Pixar, a Touchstone Pictures és a Miramax Films is. Walt Disney és a bátyja, Roy Oliver Disney 1923 -ban alapították cégüket, mely néhány évtized alatt a Föld egyik legsikeresebb és legtőkeerősebb vállalkozásává vált.

Miramax céget Harvey és Bob Weinsten alapította 1980-ban. A 90-es évek elején vált sikeres filmforgalmazóvá. A Disney az elmúlt években két hatalmas üzletet is kötött: az egyik 2009 -ben a Marvel felvásárlása volt (4 milliárdért), a másik pedig 2012 -ben a Lucasfilmé (szintén 4 milliárdért). Utóbbival megszerezte George Lucastól a Star Wars filmek későbbi részeinek forgalmazási jogait is. Sokan ezt tekintik az "évszázad üzletének". 

disney.jpg

6.) Universal Pictures – NBC Universal. Ide tartozik a Focus Features és a Rogue Pictures is. Carl Laemmle alapította 1912-ben. Los Angeles környékén nyitotta meg a Universal City stúdiótelepét, a világ legnagyobb filmgyártó vállalkozását. A tulajdonos NBC, a három legnagyobb amerikai TV társaság egyike. (A másik kettő: ABC és a CBS) Egy 2003-as felmérés szerint az NBC televízió az amerikai háztartások 97,17%-ban vehető (103 624 370 háztartás). Az NBC tíz saját tulajdonú csatornát üzemeltet, és 197 helyi televízió csatornával áll szerződésben.

universal.jpg

Független filmes cégek

  • LionsGate. Egy kanadai-amerikai filmipari cég, amit 1995-ben, Vancouverben hoztak létre, székhelye a kaliforniai Santa Monicában található. 2010-ben a nyolcadik legsikeresebb filmstúdió volt az Egyesült Államokban, 4,9%-os piaci részesedéssel.
  • Dimension Films

 

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is! 

Itt is várunk: Filmrajongók FB csoport

filmtress_jobbkep_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr8012106555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása