Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

TOP 10 film 2016 -ban [27.]

2016. december 30. - Fortress

2016 folyamán 260 film került a magyar mozikba, melyek közül a Filmtress a különvélemény jogával élve saját TOP 10 -es listát készített a legjobb alkotásokat kiválasztva. Mi így búcsúztatjuk a 2016 -os esztendőt. Bevalljuk: nem volt könnyű a lista összeállítása, mert valóban alig akadt idén olyan alkotás, melyet 8,5 pont fölé lehetett volna értékelni. Ugyanakkor születtek különlegességek, szép történetek, igényes művek és érdekes filmek. A TOP 10 elkészítéséhez a FW 70 -es listáját is felhasználtuk. Íme a végeredmény:

10. A Zátony - Shallows

kritika

zatony.jpg

A zátony egy izgalmas, gyönyörű tengerparti képekkel felvett film, Jaume Collet-Serra rendezésében, Blake Lively főszereplésével. A történet egyszerű: egy fiatal nő Mexikóban - egy olyan partszakaszon, melyről régen édesanyja mesélt neki - szörfözni kezd, de egy zátonyon reked, mert egy cápa megtámadja. A felvezető részt követően veszi kezdetét az igazi küzdelem, mégpedig a reményvesztettséggel, a fizikai korlátokkal (a hideggel, az izmok görcseivel, a fáradtsággal) a magány érzésével és persze a halál lehetőségével. Nancy egy ponton, az elkeseredés mélyére kerülve azonban a harc mellett dönt és szembeszáll a fenevaddal. A sokak által bírált alkotás valójában a küzdelemről szól és önmagunk legyőzéséről. Egy pillanatig nem unatkozunk, átérezzük a bajba került nő helyzetét és végig izguljuk megmenekülését. (7 / 10 pont)

9. Amerika Kapitány - Polgárháború

kritika

amerika_kapitany.jpg

A Marvel filmek külön rajongótáborral rendelkeznek, mert egy teljesen más filmvilágot nyitnak meg a nézők előtt, külön szabályokkal, karakterekkel és fantáziavilággal. Az Amerika Kapitány harmadik része talán az eddigi legjobb Marvel produkció, amit az is bizonyít, hogy még a képregény műfajt kevésbé kedvelők is elismerően nyilatkoztak róla. A rendezőpáros (Joe és Anthony Russo) izgalmas, pörgős és nagyon látványos kivitelben mutatják be a "bosszúállók" csapatának belső széthúzását, mely polgárháborúvá fajul. Chris Evans és Robert Downey Jr. hiteles és élvezetes alakítást nyújtanak, bár a film erőssége nem a színészek teljesítménye, hanem sodró, lendületes tempó, a jól kidolgozott akciók sora és az érdekes történet, mely végig leköti és magával ragadja a nézőt. Értékelésünk a Zátonynál hangyányival erősebb 7 pont, mely a 9. helyre elég.

8. Vaksötét - Don't Breathe

kritika  vaksotet.jpg

Az év thrillere a Vaksötét, mely a maga végtelenül izgalmas történetével, feszült látványvilágával és megdöbbentő képsoraival valósággal a székhez szegezi a nézőt. A körmünket rágjuk szinte a legelső képkockáktól kezdődően és a következő jelenetre összpontosítunk, nem tudva mi lesz a végkifejlet. A sztori több meglepetéssel is szolgál, számtalan váratlan fordulatot tartogatva a számunkra. Eleinte a házát és vagyonát féltő vak öregembernek szorítunk, majd látva profizmusát (veterán múltját), kegyetlenségét és megismerve a behatoló fiatalok múltját (különösen a leányzó motivációit) lassan a menekülésre kényszerülő fiataloknak kezdünk drukkolni. Különösen mikor kiderül, hogy az öregember aberrált módon akarja visszahozni tragikusan elvesztett lányát és unokáját. A Vaksötét listánk 8. helyén, 7 ponttal foglal helyet.

7. Creed - Apolló fia

kritika apollo_fia.jpg

Ryan Coogler kitűnő rendezése és Sylvester Stallone főszereplése mindenképp az év legjobbjai közé emelik a Creed -et. Jó a történet, tetszetősek a boksz-jelenetek, fantasztikusak a főszereplők, hiteles a sztori. Stallone mindent belead és 70 évét meghazudtoló energiákkal vállalja el, hogy legjobb barátjának, Apollónak a fiát készítse fel a világbajnoki mérkőzésre. Látványos bokszot nézhetünk és kijelenthető, hogy az ifjú  Michael B. Jordan jó választás volt a főszerepre, miként  Tessa Thompson is. A Creed - Apolló fi több mint sportfilm, hiszen valójában a küzdeni akarásról, az öreg Rocky életért való küzdelméről (a rákkal való szembeszállásáról), és bizonyos fokig önmagunk korlátainak legyőzéséről is szól. Listán 7. helyére, 7 ponttal került fel.

 6. Deadpool

kritika

deadpool.jpg

Tim Miller sajátos humorú Marvel filmje a legtöbb mozirajongót meglepetésként ért. Ryan Reynolds ugyanis egyedi módon értelmezve alakította Wade Wilson, azaz Deadpool figuráját, mégpedig a helyzetkomikum a kamerába történő folytonos kibeszélések, szóviccek, gúny és szarkazmus eszközeivel "feldobva" az akciók sorozatát. A dumák valóban egyediek, szórakoztatóak és eredetiek, ugyanakkor bár Reynolds fanyar humora néhol sziporkázó, néhol viszont olcsó, idegesítő és átmegy alpáriságba. De a számtalan akciójelenet, verekedés és kaszkadőr-mutatvány teljesen lekötik figyelmünket. A Deadpool látványos, vicces, lendületes alkotás, mely élvezetes formában, a Marvel-filmek infantilizmusával, de a szokásostól egyedibb humorral szórakoztat bennünket. Listánkon a 6. helyet érdemli, erős 7 ponttal. 

5. Zootropolis - Állati nagy balhé

kritika

zootropolis.jpg

Mindig furcsa, ha egy animációs mese felkerül egy TOP 10-es listára, de ezúttal nagyon is érthető. A Zootropolis ugyanis az év legszórakoztatóbb, és legtöbb mondanivalóval rendelkező alkotása. Megtanítja a gyerekekkel, hogy felcseperedve bármit elérhetnek, bármivé válhatnak (csak rajtuk múlik) és azt is, hogy az előítéletek megmérgezik életünket. A rajzok gyönyörűek, a zene pedig élvezetes. A Zootropolis egyszerre nyújt kivételes szórakozást felnőttnek és gyereknek, mert a főszereplők: Judy Hopps és Nicky Wilde olyan karaktereket jelenítenek meg, melyekkel könnyű az azonosulás és amelyek megjelennek mindennapi életünkben is. A történet egy nyomozás sztorija Zootropolisban, természetesen happy enddel. Értékelésünk: 7,5 pont.

 4. Érkezés - Arrival

kritika

erkezes_1.jpg

Különleges film idegen civilizációk ide érkezéséről, a kanadai Denis Villeneuve -től, Amy Adams és Jeremy Renner nagyszerű játékával. Az Érkezés érdekes témát boncolgat: miként lehetséges a kommunikáció egy teljesen idegen faj földi megjelenésekor? A választ pedig a bölcsész diplomával rendelkező nyelvész professzor, Dr. Louise Banks (Amy Adams) szolgáltatja: az emberi intelligencia segítségével. A film szakít a korábbi sci-fi történetek megszokott kliséivel és egyedi megközelítésben foglalkozik a földönkívüli civilizációk megjelenésének kérdésével. Villeneuve meglehetős profizmussal vezeti a cselekményt, ahogyan azt aFogságban”, a „Felperzselt föld” és a „Sicario” című művekben is megfigyelhettük tőle. Értékelésünk erős 7,5 pont.

3. Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet

kritika

zsivany_egyes.jpg

Meggyőződéssel vallom: a Star Wars filmeket teljesen külön értékelés szerint kell véleményeznünk. Ahogyan saját gyermekünk teljesítményét is kritikusabban szemléljük, úgy a Csillagok háborúja részek esetében is gyakran vagyunk szigorúbbak mint más filmekkel. Morgolódunk, elégedetlenkedünk ha nem egészen olyan, ahogy elvárnánk mert szívünkhöz nőtt a sztori, de közben elismerjük: nagy ajándék számunkra, hogy mindig újabb részek születnek. A Zsivány Egyes meglehetősen komor hangulatú, a befejezése túl dramatikus és mostohán bánik a klasszikus Star Wars jegyekkel (mint a Jedik szerepeltetése, a fénykardok használata, a Skywalker család nyomon követése vagy az úgynevezett ERŐ misztifikálása) és sajnos Darth Vader sem szerepel túl sokat. Ám mindezekkel együtt is a film jó szórakozást és különleges látványvilágot nyújt. Értékelésünk: 7,5 pont.

2. Éjszakai ragadozók

kritika

ejszakai_ragadozok.jpg

Listánk ezüstérmese Tom Ford thrillere, az Éjszakai ragadozók, mely az év talán legkülönlegesebb filmje. Tény, hogy meglehetősen nehezen behatárolható alkotásról van szó, ugyanis részben pszichológiai jellemboncolgatást tartalmaz, részben viszont társadalom-kritika is. Egyszerre feszegeti a nemi szerepek kérdését, a lélekben erős vagy gyenge férfi és férjtípus megítélését, a szerelem mibenlétét, illetve a napjainkra jellemző kiüresedés okait, és a múlttal való szembenézés fontosságát a párkapcsolati viszonyok sokféleségével. Három szálon fut a cselekmény: a gazdag Susan Morrow (Amy Adams) jelenében, múltjában, (volt férjével Jake Gyllenhaallal) és végül a korábbi férj könyvének sztorija alapján. Értékelésünk 8,2 pont és a második hely.

1. Szövetségesek - Allied

kritika

szovetsegesek.jpg

Szerintünk a 2016 -os év legjobb filmje Robert Zemeckis thrillere, a második világháború idején játszódó Szövetségesek című dráma. A sztori kalandos, izgalmas kémtörténetként kezdődik Afrikában, a festői Casablanca utcáin, ahol a szövetséges hatalmak megbízásából Max Vatan repülőezredes (Brad Pitt) és a szépséges Marianne Beausejour (Marion Cotillard) együtt dolgoznak a nácik nagykövetének likvidálásán. Az akció sikeres lesz így a főhősök új életet kezdenek összeházasodva, családot alapítva Londonban. Ám kiderül: a nő valójában a németeknek dolgozik és a film megrázó drámává változik. A Szövetségesek egy nagyon igényesen elkészített, látványos, intelligens thriller, nagyszerű színészi teljesítményekkel és egy megrázó, felkavaró befejezéssel. A Filmtress a Szövetségeseket az idei esztendő egyértelműen legjobb filmjének tartja, 8,5 ponttal.

Ennyi a listánk, melyből bizonyára sok olyan film is kimaradt, melyeket mások megemlítettek volna. De alaposan megfontoltuk (több helyen egyet nem értve partnerblogunkkal), ám felhasználva a Filmworlds már említett 70 -es listáját

Minden kedves olvasónknak ezúton kívánunk Sikerekben Gazdag Boldog Új évet, melyben reméljük nem felejtetek el bennünket és vissza-vissza tértek majd hozzánk!

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep_1.jpg

2016.12.30.(12:45)

 

    A bejegyzés trackback címe:

    https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr2912076135

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Pervenimus 2016.12.31. 20:58:00

    Sajnos nem kapott nagy nézettséget a lista, a Filmworlds lajstromát vette át az Index is. Megvitatni is jó lett volna, de az sem jött össze. Azért B.Ú.É.K azoknak, akik ide tévednek mégis! Boldog Új Évet Mindenkinek!
    süti beállítások módosítása