Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A Karib-tenger kalózai filmek [36.]

2017. május 28. - Arte Peritus

Az ötödik részénél tartó Karib-tenger kalózai franchise sajátos filmtörténeti fejezetként és a modern kalandfilm műfaj érdekes, XXI. századi megjelenéseként 2003 -ban kezdődött, amikor a Gore Verbinski - Jerry Bruckheimer páros elkészítette a sorozat első darabját (A Fekete Gyöngy átkát). Ezt követően egymás után születtek meg a sorozat folytatásai: 2006 -ban a Holtak kincse, 2007 -ben A világ végén, 2011 -ben az Ismeretlen vizeken és végül idén májusban, a Salazar bosszúja. A legelső három rész rendezője Gore Verbinski volt, majd a 4. fejezetet Rob Marshall készítette, a legújabb pedig egy rendezőpáros: Joachim Ronning és Espen Sandberg munkája. Legnagyobb sikert a legelső rész aratta: az IMDb -n közel 900 ezer szavazó 8,0 pontra értékelte, míg a további fejezetek nem tudták elérni és megismételni ezt a népszerűségi szintet. A második rész "már csak" 7,3, a harmadik 7,1, a negyedik pedig alig 6,7 pontot kapott. (A legfrissebbről még nem tudni sokat, de az eddigi visszajelzések alapján - beleértve saját véleményünket is - valószínű a 7 pont környéke.) Összességében azonban, 14 évnyi időszakot nézve ez egy sikeres sorozat.

karibtenger_salazar.jpg

De mi a titka a Karib-tenger kalózai pentalógiának? Miért vonz akkora nézőközönséget immár 14 éve? Első helyen kiemelhető a kalandvágy. A XXI. század filmkörnyezetére nem éppen jellemző a kalandfilmek "túltengése", főleg nem az olyan kalandfilmeké, melyek történelmi közegben mutatják be cselekményüket. Bár a Karib-tenger kalózai alapvetően egy mese - milliónyi kitalált, valóságtól elrugaszkodott elemmel - a világ, amelyben játszódik egy XVIII. századi, reális, valós és megtörtént történelmi környezet. Szerepelnek benne gyarmatosító angolok, a Közép-amerikai szigetvilág kalózai és létező helyek, mint például Tortuga, - mely több részben is a cselekmény egyik fontos helyszíne - és ma is felkereshető kis sziget Haiti partjainál. 

karib_tenger_kalozai.jpg

A népszerűség második eleme a szokatlan, inger-gazdag és színes látványvilág: kosztümös szereplőkkel, csodálatos, trópusi helyszínekkel, XVIII. századi vitorlásokkal, korabeli fegyverekkel, ágyúkkal, kardokkal. Mindez annyira más, mint amit a modern idők filmjeinek többségél tapasztalhatunk, hogy üdítő változatosságként éljük meg az időutazást a 250 évvel ezelőtti világba. Persze itt felvetődhet a kérdés: ha a mai nézők annyira vágynak kosztümös, XVIII. századi filmekre, miért nem kiugróan magas a régi alkotások újranézettsége? A válasz pedig mert a Karib-tenger kalózai modern rendezéssel, stílusban és szövegekkel jeleníti meg ezt a történelmi környezetet. Jack Sparrow modern dumát lök nekünk a mozivászonról, a tempó XXI. századi, a jelenetek a legújabb akciófilmek scene -jeivel is felveszik a versenyt. Furcsa találkozás valósul tehát meg a 250 évvel ezelőtti környezet és a modern stílus vegyítésében: mégpedig a múlt és jelent kézfogása. EZ az, ami különlegessé és élvezetessé teszi az egészet.

karib_sparrow.jpg

Harmadik tényező maga Jack Sparrow karaktere, amit Johnny Depp egészen egyedi módon jelenít meg: imbolygó, nőies járással, gesztusokkal, mimikával, afféle anti-hősként is szerethető figura bőrébe bújva. Közben viszont jól vív, ügyesen mászik, ugrik, menekül és kalózok tucatjai követik. Egyszerre esetlen és profi, béna és zseniális, nőies és férfias. Nem lehet gúnyolni, mert ezt megteszi ő maga saját magával. Új típusú főhős a XXI. századi filmtörténetben. (Itt azért megjegyezném: egy ilyen stílusú "férfit" bajosan követtek volna elvadult XVIII. századi harcosok a valóságban.)

Végül a filmsorozat sikerének negyedik eleme a romantika - akció - humor ütős elegye, amit nagyon eltalált Verbinski és amit azóta is próbál utánozni a másik két rendező: Marshall és Ronning. (Több-kevesebb sikerrel). Ide sorolható a női szereplők átütő sikere: Keira Knightley szépsége, Penelope Cruz latinos bája, és a legújabb részben a brazil gyökerekkel rendelkező Kaya Scodelario szexis megjelenése. (Lehetetlen NEM felfigyelni rá.) Közben nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az összes epizódban szereplő karakterek - Johnny Depp (Jack Sparrow), Kevin R. McNally (Mr. Gibbs) és Geoffrey Rush (Barbossa) - kiemelkedő játéka mellett, Orlando Bloom a sorozat egyik legjobb és legemberibb figurája. Igazából az egyetlen férfiasan pozitív karakter, még ha kissé fiatalosan törékeny kivitelben is jelenik meg az idősebb, de nőiesebb Depp oldalán.

Az egyes epizódokat nézzük (és tegyük is meg, mielőtt beülünk a legújabb részre): a 2003 -as kezdet a legjobb, a Fekete Gyöngy átka. Spontán siker, melyben egyszerűen mindent eltaláltak. Ütős, sodró lendületű, vicces és akciódús, egy csipetnyi romantikával, szerelemmel megfűszerezve (nálunk eléri az erős 8-as pontszámot). A második epizód, a "Holtak kincse" más kevésbé kiemelkedő, bár szerintünk ebben található a pentalógia legjobb jelenetsora, amikor megpróbálják kimenekíteni Sparrow -t a kannibálok szigetéről. Óriási és annyira látványos illetve humoros, hogy százszor is megnézhető. Ez a jelenet viszi vállán az egész második részt, mert az összes többi jelenet laposra sikeredett. Ezzel együtt is a Holtak kincse simán 7,5 pont. A harmadik rész, "A világ végén" egyértelmű visszaesés (nálunk csak 6,5 pont). Sem akcióból, sem kalandból, sem látványból, sem pedig romantikából nem kapunk annyit, mint az első két résznél. A negyedik fejezet: "Ismeretlen vizeken" megint csak alig közepesnél jobb (szintén 6,5 ponttal), bár Penelope Cruznak nagyon jól áll a szerepe (új színt hoz az egészbe) és érdekesek a londoni jelenetek, illetve a szirének is.

karib_salazar.jpg

Végül a legfrissebb, ötödik rész, a "Salazar bosszúja", melyet ütős látványvilággal és 350 milliós költségvetéssel próbáltak felturbózni, - most először nem a Karib-tengeren, hanem Ausztráliában forgatva - erősen a legelső epizód "nyomdokvizén" halad, szinte másolva azt.  Ugyanakkor tényleg látványos és az új szereplők: Javier Bardem, Kaya Scodelario is jól "teljesítenek". Előrelépés a negyedik fejezethez képest, (tőlünk 7 pontot kap), de az első két résztől mindenképp elmarad. 

A Karib-tenger kalózai filmekkel kicsit "kiélhetjük" gyermeki énünket, miközben látványos akciókban, csodálatos helyszínekben és szép nőkben gyönyörködhetünk, szokatlan humorú de tempós rendezésű cselekményeken izgulva. A most mozikban megtekinthető Salazar bosszúja összességében igényes alkotás, de megnézése előtt bónusz élvezetet nyújthat a korábbi részek felfrissítése. Legyünk kicsit újra tizenévesek, élvezzük az életet és trópusi világ szépségeit, főleg így a nyárhoz közeledve.

 Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep_1.jpg

2017.05.28.(14:09) 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr512545671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása