Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Filmértékelési szempontjaink

2016. január 17. - Fortress

A Fimtress értékelési szempontjai

 

Kritikát mondani egy-egy filmről gyakorlatilag mindenki tud. Írni kritikát már kicsit kevesebben tudnak vagy mernek. És úgy kritikát írni, hogy annak szempontjai tisztán, világosan "számon-kérhetőek" legyenek kifejezetten kevesen vállalkoznak. Nálunk ez is adott. Mi megmondjuk, hogy mi alapján értékelünk! Nos, egy 6 pontból álló szempontrendszer alapján. Íme: 

  1. Alaptörténet és forgatókönyv. Mennyire érdekes illetve eredeti maga az alapsztori? Ide tartozik, hogy milyen a történetfűzés, mennyire fordulatos a cselekmény, mennyire önálló és mennyiben másolt panelekből áll az egész történet? Mennyire késztet gondolkodásra vagy új megközelítések figyelembevételére a film? (max: 2 pont)
  2. Színészi játék. Mennyire hitelesek a főszereplők, vagyis mennyire képesek megjeleníteni az adott karaktert és mekkora átéléssel "hozzák a figurát"? A szereplők alakítása milyen színvonalú, mennyire képesek átadni bármit is (üzenetet, értéket, gondolkodás módot) a nézőknek? (max: 2 pont)  
  3. Szórakoztató érték és rendezés. Mennyire élvezhető a film, milyen a rendezés, mennyire vontatott, unalmas, érdeklődést fenntartó, vagy pörgős a film és mennyire tudja lekötni a nézőt. Vagyis: a film milyen mértékben tud katarzist kiváltani? (max: 2 pont)
  4. A látványelemek színvonala.  Mennyire kidolgozottak, látványosak és érdekesek a film helyszínei illetve jelenetei? Milyen a fényképezés, a beállítások, a háttér, a környezet? Mennyire illeszkedik a látványvilág az alaptörténethez? Akciófilmek esetében mennyire igényesek az akciójelenetek? (max: 2 pont)
  5. Hitelesség, történethűség, logika. Mennyire valósághűek a jelenetek, mennyire logikus a történetfűzés, mennyire hiteles az egész film, a motivációkkal és alapkonfliktusokkal együtt? Tartalmaz e ellentmondásokat, logikai hibákat? Történelmi témáknál mennyire érvényesül a történethűség? (max: 2 pont)
  6. Összhatás Módosítható a végső pontszám 0,1-0,5 pont közt az összhatás alapján, vagy valamilyen külön információ okán. (Hozzáadható, vagy csökkenthető)

Mindegyik szempontra 2 pont adható (0,5, 1, 1,5, vagy 2 pont), így egy 10-es skálát kapunk; ezen helyezhető el az adott film összpontszáma. Ez módosítható a 6. pont alapján.

Példák:

  • 007 Spectre - A fantom visszatér (2015): 6,8 pont. Alaptörténet: 2/1, Színészi játék: 2/1,5, Rendezés: 2/1, Látvány: 2/1,5, Hitelesség: 2/1,5 => ez összesen: 6,5, ehhez jön +0,3 Monica Belucci és Léa Seydoux fantasztikus megjelenései miatt.
  • Star Wars: Az Ébredő Erő (2015): 6,8 pont. Alaptörténet: 1,5, Színészek: 1,5, Rendezés: 1, Látvány: 1,5, Hitelesség: 1 ez így összesen: 6,5, ehhez jön + 0,3 pont azért, mert J.J. Abrams törekedett az eredeti trilógia hangulatának visszahozására
  • Kéjjel-nappal (2010) 8,5 pont.  Alaptörténet: 1,5, Színészek: 1,5, Rendezés: 2,0, Látvány: 2,0, Hitelesség: 1,5. Összesítve: 8,5 pont! 

Filmworlds és Filmtress blog

2016 legjobb filmjei a Filmtress szerint:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr138280712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2017.06.24. 19:30:41

Szerintem korrekt ez a szempontrendszer. Objektív, szinte mindenre kiterjedő, és szerintem szakszerű is.
süti beállítások módosítása