Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Aljas nyolcas - Hateful Eight (2015) [4.]

2016. január 19. - Harmat Árpád Péter

Az Aljas nyolcast (The Hateful Eight) két módon lehet elemezni és értékelni: a Tarantino filmekhez képest illetve önmagában. Ennek oka pedig az, hogy Quentin Tarantino teljesen egyedi megközelítéssel, stílussal és formavilággal készíti el minden filmjét. Akinek ez bejön, annak a „tarantinoi világ” fekete humorral „átszőtt” párbeszédei, véresen nyers megjelenítései, alvilági karakterei illetve meghökkentésre törekvő fordulatai éppúgy tetszenek a Ponyvaregényben, mint a Jackie Brown –ban, a Django -ban, vagy Becstelen Brigantykban. Aki számára azonban ezek a stílusjegyek idegesítőek, alpáriak vagy mesterkéltek, annak az Aljas nyolcas ugyanúgy érthetetlen és unalmas alkotás lesz, mint az előbb felsorolt filmek bármelyike. Ha Trantino legújabb filmjét korábbi műveihez hasonlítjuk, akkor azt mondhatjuk: nagyjából hű volt saját stílusához, bár ezúttal új terepre merészkedett, hiszen az Aljas nyolcas (a Django után újra) a western műfajával próbálkozik. Tegyük hozzá: nem túl sok sikerrel, lévén, hogy a végeredmény egy tarantinoi krimi, vadnyugati mázzal leöntve.

aljas_nyolcas.bmp

(Innentől spoileres.) Maga a sztori valóban egy sima krimi-történet egy vadnyugati bandáról, mely körmönfont módon próbálja kiszabadítani a bandavezér húgát (Daisyt - Jennifer Jason Leigh), akit egy fejvadász (John Ruth - Kurt Russel) visz a vesztőhelyre. A furcsa páros összefut másokkal is – például a fekete bőrű Warren őrnaggyal (Samuel L. Jackson) és Mannix serif-jelölttel (Walton Goggins) - akiket felvesznek kocsijukra és végül Minnie Mink fogadójában szállnak meg. Itt aztán „összeáll” egy különleges összetételű csapat, a szalonban lévő korábban érkezett vendégekkel. Megkezdődik a tarantinoi véres jelenetek sora, melynek végén gyakorlatilag mindenki meghal.

Az Aljas nyolcas nem rossz film, bár messze nem ez Tarantino legjobb alkotása. Jók a karakterek, élvezetes Samuel L. Jackson és Kurt Russel alakítása is és persze Jennifer Jason Leigh is meggyőző az akasztófára cipelt vadnyugati bűnözőlány szerepében. Ugyanakkor kicsit túl sok a filmben az alpáriság, még tarantinoi mércével mérve is. A lányt gyakorlatilag az egész film alatt folyamatosan agyba-főbe veri valaki, és fullban nyomják a niggerezést is. Amellett a blowjob jelenet – mely valószínűleg Warren őrnagy (Samuel L. Jackson) aljasságát hivatott bizonyítani – sokaknál túlléphet egy bizonyos határt (amellett túl sok hozzáadott értéke sincs) A véres jelenetek néhol erőltetettek, mint például amikor megmérgezik a Kurt Russel alakította fejvadászt és az sugárban hányja a vért mindenkire. (Vajon milyen méreg az, amitől tisztán vért okádunk?) Aztán a Lincoln-levél is kicsit zavaros, hiszen a film első felében hosszasan esik róla szó, majd kiderül, hogy hamisítvány, végül a film utolsó perceiben a két túlélő mégis csak azt olvasgatja, azt sugallva, hogy talán mégis valódi. (Most akkor WTF van azzal a levéllel?) Tarantino sok munkát fektetett a szereplők sajátos és eltérő kiejtéseibe - hiszen van közöttük előkelően angolos (oxfordi), van texasi, sőt vidékies (pórias), és nagyvárosi stb - mellyel egy plusz eszközt vet be a nézők megnyerésére, bár ennek célja sem teljesen tiszta.

aljas_nyolcas.jpg

Ugyanakkor a rendezés nagyon jól használja az időben való ugrálást, amivel képes a film közepén is nagy meglepetéseket okozni. Jó a helyszín kiválasztása is, a havas táj gyakorlatilag „berendezi” a környezetet. Bár a szalon düledező jellege, az öt centis deszkahézagok, ahol persze nem fütyül be a szél és huzatot sem okoz, kicsit kidolgozatlannak tűnik. A történet fűzése nagyon jó, az alakítások meggyőzőek a poénok többnyire ülnek.

Az Aljas nyolcas a Tarantino filmek sorában az erős középmezőnybe helyezhető (mondhatni: folytatásért kiállt), önmagában nézve pedig erős nyolcas, ami ezúttal nem aljas, hanem jóindulatú.

Értékelésünk: 8,0 / 10

8.jpg

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban

2015.01.19. (8:40)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr858284848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2016.01.19. 15:13:33

Az a bizonyos szopatás más kritikusnál is kiverte a biztosítékot. Tarantino valószínűleg így akarja kárpótolni a rasszisták által megalázottakat. Mint a Medve-zsidó baseball-ütője, ami a brutális, de jogos bosszú eszköze.

Fortress 2016.01.19. 15:14:44

@ZON: Teljesen egyetértek!

Filmflash. 2016.01.19. 15:29:57

Azért az a bizonyos blowjob jelenet undorító! Mi a francért kellette beletenni? Lerontja az egészet. Ha ez mutatja, hogy Warren őrnagy aljas, akkor a többi 7 fickónál miért nincs ilyen bejátszás? Azok is aljasak. (Hiszen aljas nyolcas) J, amúgy a 9. fickó a kocsis. (Lehetne aljas kilences is.)

2016.01.19. 17:48:58

a szopatás csak kitaláció(?), ehhez húzza fel az öreget, h lelőhesse....
viszont a szinkron borzalmas (csak a trélert láttam)...

Kánikula 2016.01.20. 16:26:39

Egyébként a sztori logikája ott sántit nekem egy kicsit, hogy minek ez az egész cirkusz a kiszabadításhoz? Halomra ölik a menedékházasakat, majd eljátszák az utazókat. minek az egész színjáték? Megvárják, hogy bemenjen ledurrantják a fejvadászt, a mexikói meg lerendezi az őrnagyot a pajtában.

Kánikula 2016.01.20. 16:26:58

@Korifeus: A kocsis az nem aljas az csak kocsis. A nőről tudjuk, hogy aljas, mert akasztani viszik. A bandáról is mert halomra lőtték a menedékház tulaját és alkalmazottait. KR szintén az, mert szereti ha szenvednek az akasztófán az általa elfogottak. Az öreg egy állat volt a polgárháborúban. Az őrnagy pedig ezzel a sztorival lett az ha igaz azért, hanem akkor azért.
Szóval mindenki az..kivéve a kocsis

Kánikula 2016.01.20. 16:27:06

@Mostanában: Így van, kitalált sztori, hogy kinyírja az öreget okkal. Egy fekete gyűlölő akinek a fekete gyűlölő fia ilyenre vetemedik az biztosan kiborulna rajta..

Fortress 2016.01.20. 16:29:55

@Mostanában: @Kánikula: NEM kitalált sztori a szopatás! Ha az lenne, akkor lenne erre valahol utalás erre a filmben. De nincs! Tehát megtörtént!

2016.01.21. 15:56:52

@Fortress: megoszlanak a vélemények... majd QT elmondja (NEM!)

Kánikula 2016.01.21. 15:57:08

@Fortress: Annyira szürreális az egész, és nem illeszkedik a film folyamába, hogy ezért feltételeznem kell, hogy nem történt meg. Egyetlen céllal meséli el, hogy lőhessen. Én kitaláltnak gondolom a konkrét blowjob részt a többi igaz lehet belőle.

Egyébként ki merte volna ezek után megkérdezni tőle, hogy akkor most esetleg meleg vagy mi?

Fortress 2017.01.03. 16:41:38

Sokkal többet vártunk ettől a filmtől!

Arte Peritus 2017.06.24. 19:20:13

@Fortress: újra és újra megnézve - amikor már nincs elvárás - valamicskével jobb! :-) Nem sokkal.
süti beállítások módosítása