Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Hamarosan itt a 88. Oscar gála [6.]

2016. január 30. - Harmat Árpád Péter

Február 28-án, azaz alig néhány héten belül átadják a 88. Oscar gála díjazottjainak a híres kis arany szobrocskákat, melyek a filmvilág legrangosabb elismeréseit jelentik. A házigazda ezúttal Chris Rock színész-komikus lesz (tavaly ezt a feladatkört Neil Patrick Harris látta el). Sajnos az idei gála már most „botrányszagú” mivel több színes bőrű művész is tiltakozik az ellen, hogy a filmakadémia egyetlen afroamerikai színészt és filmest sem jelölt. Többen bejelentették távolmaradásukat is az eseménytől , így például Will Smith felesége: Jada Pinkett és Spike Lee, pedig korábban mindketten esélyesek lettek volna jelölésekre. Idén a legnagyobb sikerekre és a legtöbb díj bezsebelésére 4-5 filmnek van a legnagyobb esélye, így például a Visszatérőnek, a Mad Max: A harag útjának és a Mentőexpedíciónak. (Ennek megfelelően DiCaprio, Tom Hardy, Matt Damon is jó eséllyel számíthat egy-egy szobrocskára.) De biztosat nyilván senki nem tud, és az Oscarok történetében voltak már nagy meglepetések.

oscar.jpg

Tavaly a legjobb film a Birdman lett, mely összesen 4 Oszkárt zsebelt be. Eddie Redmayne kapta a legjobb színésznek járó díjat A mindenség elméletéért, Julianne Moore negyedik jelölését szoborra válthatta. A mellékszereplői kategóriákban Patrica Arquette és J. K. Simmons alakítását ismerték el, A Grand Budapest Hotel szintén négy Oscart elvitt, a legjobb animációs film a Hős6os lett, Lengyelország bezsebelte az első Oscarját. Az idei, 2016-os jelölések előtt érdemes visszatekinteni kicsit az Oscar-gálák történetére.

Az Oszkár-díj az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) mozgalmas és nagyszabású hollywoodi gálaműsor keretében, minden év februárjában ad ki, összesen 24 filmes kategóriában. Az öt fő kategória: legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő. (Érdekesség, hogy ezek mindegyikét egyidejűleg csak három film nyerte el: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak(1991) A díjakat megítélő filmtudományi akadémia egyébként 1937-ben jött létre 36 alapító – 6 színész, 6 rendező, 6 író, 3 technikus, 13 producer és 2 ügyvéd – részvételével a filmhez kötődő művészeti- és tudományágak előremozdítása céljából. Tagjai munkájukért nem vesznek fel fizetést. Jelenleg az akadémia már 6 ezer tagot számlál, akik 14 szekcióba tömörülnek.

Az Oszkáron díjazott győztesek egy 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrocskát kapnak, melyet eredetileg egyGeorge Stanley (1903-1970) nevű amerikai szobrász formázott meg 1928-ban. Legelőször 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt szállodában, zártkörű banketten nyújtották át, akkor még csak tizenkét kategóriában. A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, a legelterjedtebb legenda szerint ezért, mert Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát a figura Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette. Ami a szobrocskákat illeti, ezek mindegyike egészen 1945-ig egyedi példányként került ki Stanley úr keze alól. A művész halála után az új szobrokat (1982 óta) a chicagói R.S. Owens and Co. Cég készíti. A filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovag kezdetben bronzból, később a britannium nevű, könnyebben megmunkálható ónötvözetből készült. A mai napig már több mint 2800 szobrot adtak át. Az első rádiós közvetítés 1932-ben, az első televíziós sugárzás 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel az ünnepséget a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. 1966-ban már színesben nézhették a televízió-nézők ugyanezt, 1969-re már több, mint 200 országban közvetítették a ceremóniát.

A jelölés menete

Kizárólag az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től már 10 jelölt állítása is lehetséges. A mostani szabályozás szerint a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces hosszúságot a kvalifikációhoz, kivéve a rövidfilmes díjaknál. (Egyéb műszaki feltételek: a filmnek hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen vagy egy 24/48 fps-es progressive scan digitális filmen legalább 1280×720 pixel felbontásban.) Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet „A legjobb film” kategóriában filmeket. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag minden kategóriában szavazhat a jelöltekre.

Az átadó gála

A díjazottak nevét - a korai lapzárta miatt - évekig megkapták az újságok, amikor azonban 1940-ben az egyik lapban a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a lepecsételt és a helyszínen felnyitott borítékokra. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a hollywoodi Kodak Színházba. (Új neve: Dolby Theatre, azaz Dolby Színház) Az épület négyszintes, 3400 férőhelyes és 2002 óta ad otthont az Oscar-gálának. Korábban, 2002 előtt Los Angelesben, illetve néhányszor New Yorkban is rendeztek gálát. Az Oscar-díj kiosztását számos hasonló jellegű filmfesztivál előzi meg (Golden Globe-, ASCAP-, BAFTA-, Grammy-díjak és társaik). Amely alkotás ezeken nyer, vagy jelölik, az majdhogynem biztos lehet abban, hogy az Oscar szele is megérinti. Adott esetben már szinte előre dörzsölik a tenyerüket az alkotók a kis aranyszobrocska reményében.

Érdekességek

Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben. A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003). A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt: 4 alkalommal kapta meg az Oscar-t, ráadásul mindegyiket főszereplőként. (Egyébként három Oscar-díjat Ingrid Bergman, Walter Brennan, Jack Nicholson és Meryl Streep kapott.) A színészek között eddig csak ketten utasították vissza: George C. Scott a Patton (1970) című film főszereplője, - aki azt állította azért nem veszi át a díjat, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel - és Marlon Brando a A Keresztapa (1972) díjazottja, aki Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett a díjátadóra, az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul!

A 2016-os Oscar gála jelölései

 

A jelölések előtt egy észrevétel: furcsa, hogy a tartalmasabb, érdekesebb (és értékesebb) filmek (mint példásul az Ex Machina) alig kaptak jelölést, míg a nagy látványvilágot bemutató ízléstelenebb alkotások (mint a Mad Max) 10 jelöléssel tarolhatnak. Reméljük, hogy azért az igényesség végül felülkerekedett a popcorn tömegízlés olcsósága felett, a legvégső döntés meghozatalakor.

Legjobb film:

A nagy dobás
Kémek hídja
Brooklyn
Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
A szoba
Spotlight: Egy nyomozás részletei

Legjobb rendező:

Adam McKay, A nagy dobás
George Miller, Mad Max: A harag útja
Alejandro González Iñárritu, A visszatérő
Lenny Abrahamson, A szoba
Tom McCarthy, Spotlight: Egy nyomozás részletei

Legjobb férfi főszereplő:

Bryan Cranston, Trumbo
Matt Damon, Mentőexpedíció
Leonardo DiCaprio, A visszatérő
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, A dán lány

Legjobb női főszereplő:

Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, A szoba
Jennifer Lawrence, Joy
Charlotte Rampling, 45 év
Saoirse Ronan, Brooklyn

Legjobb férfi mellékszereplő:

Christian Bale, A nagy dobás
Tom Hardy, A visszatérő
Mark Ruffalo, Spotlight: Egy nyomozás részletei
Mark Rylance, Kémek hídja
Sylvester Stallone, Creed: Apollo fia

Legjobb női mellékszereplő:

Jennifer Jason Leigh, Aljas nyolcas
Rooney Mara, Carol
Rachel McAdams, Spotlight: Egy nyomozás részletei
Alicia Vikander, A dán lány
Kate Winslet, Steve Jobs

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Kémek hídja
Ex Machina
Agymanók
Spotlight: Egy nyomozás részletei
Straight Outta Compton

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A nagy dobás
Brooklyn
Carol
Mentőexpedíció
A szoba

Legjobb idegen nyelvű film:

A kígyó ölelése (Kolumbia)
Krigen/A War (Dánia)
Mustang (Franciaország)
Saul fia (Magyarország)
A sivatagon át (Jordánia)

Legjobb animációs film:

Anomalisa
Boy and the World
Agymanók
Shaun, a bárány
When Marnie Was There

Legjobb látványtervezés:

Kémek hídja
A dán lány
Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő

Legjobb fényképezés:

Carol
Aljas nyolcas
Mad Max: A harag útja
A visszatérő
Sicario – A bérgyilkos

Legjobb jelmez:

Carol
Hamupipőke
A dán lány
Mad Max: A harag útja
A visszatérő

Legjobb vágás:

A nagy dobás
Mad Max: A harag útja
A visszatérő
Spotlight: Egy nyomozás részletei
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb smink:

Mad Max: A harag útja, (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega and Damian Martin)
A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (Love Larson and Eva von Bahr)
A visszatérő, Siân Grigg (Duncan Jarman and Robert Pandini)

Legjobb zene:

Kémek hídja
Carol
Aljas nyolcas
Sicario – A bérgyilkos
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb betétdal:

“Earned It” – A szürke ötven árnyalata (Abel Tesfaye, Ahmad Balshe, Jason Daheala Quenneville és Stephan Moccio)
“Manta Ray” – Racing Extinction (J. Ralph és Antony Hegarty)
“Simple Song #3” – Ifjúság (David Lang)
“Til It Happens To You” – The Hunting Ground (Diane Warren és Lady Gaga)
“Writing’s On The Wall” – Spectre (Jimmy Napes és Sam Smith)

Legjobb hangkeverés:

Kémek hídja
Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb hangvágás:

Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Sicario – A bérgyilkos
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb vizuális effektek:

Ex Machina
Mad Max: A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb dokumentumfilm:

Amy, Asif Kapadia and James Gay-Rees
Cartel Land, Matthew Heineman and Tom Yellin
The Look of Silence, Joshua Oppenheimer and Signe Byrge Sørensen
What Happened, Miss Simone?, Liz Garbus, Amy Hobby and Justin Wilkes
Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, Evgeny Afineevsky and Den Tolmor

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Ave Maria
Day One
Everything Will Be Okay
Shok
Stutterer

Legjobb rövid animációs film:

Bear Story
Prologue
Sanjay’s Super Team
We Can’t Live Without Cosmos
World of Tomorrow Tomorrow

Legjobb rövidfilm:

Body Team 12
Chau, Beyond the Lines
Claude Lanzmann
A Girl in the River
Last Day of Freedom

A legtöbb jelölést kapott filmek

  • 12 jelölés: A visszatérő
  • 10 jelölés: Mad Max: A harag útja
  • 7 jelölés: Mentőexpedíció
  • 6 jelölés: Kémek hídja, Spotlight, Carol
  • 5 jelölés: A nagy dobás, Star Wars: Az ébredő Erő
  • 4 jelölés: A szoba, A dán lány
  • 3 jelölés: Brooklyn, Aljas nyolcas, Sicario
  • 2 jelölés: Steve Jobs, Ex Machina, Agymanók

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr578331868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.02.01. 08:31:46

A Mad Max=et en sem tartom sokra. Mar csak azert sem, mert oltari nagy baromsag az egesz. Viszont a jelmezek meg az autok rendben voltak. Szineszet zero./'

A legjobb film kategoriat nem toltottek fel 10-re, pedig szerintem az Everest is belefert volna! Az Ex Machina valoban erdekesebb volt mint a Mad Max pl. de megertem, hogy az akademianak van azert egy minimalis elvarasa a latvanyossag teren, leven a filmeket a kozonsegnek kell kesziteni es eladhatonak kell lennie.
süti beállítások módosítása