Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Deadpool (2016) [8.]

2016. május 16. - Harmat Árpád Péter

Az X-Men sorozat paródiájaként is felfogható Deadpool egyáltalán nem rossz film, még akkor sem, ha valakinek a Marvel-moziverzum nem annyira jön be. Tim Miller rendező ugyanis jó érzékkel nyúlt a témához és Ryan Reynolds -al egy eredeti poénokkal teli, akciódús mixet készített, akció-vígjáték jelleggel. Az egész dolog működik, és még azt is magával ragadja, aki averziókkal ül neki egy Marvel mozi megnézésének (mint én például).

deadpool1.jpg

(Innen spoileres a poszt.) A főhős Wade Wilson (Ryan Reynolds) ütős, kőkemény zsoldos, akitől mindenkinek teleszalad a gatyája egészen addig, míg rákos nem lesz. Mert ezen a ponton (érthetően) összeomlik a fickó. De gyönyörű barátnője, Vanessa (Morena Baccarin) - aki mellesleg prostiként keresi a mindennapi "betevőt" - kitart mellette, és érkezik a megoldás is: egy titokzatos szervezet, speciális kezeléssel meg tudja menteni Wade -t, sőt különleges képességekkel felruházott szuper-emberré teheti. Wade belemegy a dologba, de a kezelés végére iszonyúan megrondul. (A feje olyan lesz, mint egy kioperált elefánthere - a hasonlat a filmből származik.) Innentől kezdve magányosan él, illetve egy jófej vak öregasszonnyal miközben párja úgy tudja meghalt. Ám humora nem hagyja el. Harcol a gonoszak ellen és közben köpi a poénokat is, melyeken röhög a néző teleszájjal. Mert hát Reynolds jól csinálja. Tényleg. 

Az egész film gagyi, komolytalan, giccses, meseszerű, infantilis, ... DE mégis valahogy jó! Hogy miért? Mert Reynolds sziporkázik benne és mert eredetiek a poénok is. Sőt. Az akciójelenetek tetszetősek, hihetőek, kidolgozottak és marha látványosak. Ha az ember elfogadja a három főszabályt - vagyis: 1 ne vedd túl komolyan a filmet, 2. törődj bele, hogy gyerekes az egész, végül: 3. engedd el magad - akkor valóban jól szórakozhat 106 percen keresztül. Én legalábbis így voltam vele.

deadpool2.jpg

Ajánlom a filmet a fantáziával megáldottaknak, a Reynolds rajongóknak, az X-Men fanoknak, a vígjáték kedvelőknek, 20 év alattiaknak, a 40 feletti lazáknak és mindazoknak, akik a rendhagyó dolgok fikázása nélkül is képesek elengedni magukat egy gyerekes baromság élvezése erejéig! 

Értékelésem: 7,0 / 10

7a.jpg

filmtress_jobbkep.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr328720344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2017.01.03. 16:40:53

... nagyon jókat röhögtünk rengeteg jelenetnél! :-)

Arte Peritus 2017.06.24. 19:21:35

Nekem tetszett. Valahogy Reynolds belevitte a maga fura fekete-komédiáját, durva és fűszeres humorát, elvontságát és infantilizmusát. Azt hiszem ettől lett jó a Deadpool.

Fortress_ 2017.06.25. 12:36:44

@Lector Oris: jópofa az egész. Valahogy működik, a maga furcsa módján, érdekes stílusában, meredek poénjaival. Nekem nagyon tetszett.
süti beállítások módosítása