Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Az Érkezés és a Villeneuve-filmek [12.]

2016. november 19. - Fortress

Az Érkezés, tipikus Villeneuve-film: érdekes és iszonyúan lassú. Denis Villeneuve az utóbbi évek egyik nagyon felkapott filmese lett, pedig nem biztos, hogy a nagyközönség egésze annyira odáig lenne sajátos stílusáért. Amiért mégis népszerű az a jó érzékű témaválasztása, amit - el kell ismernünk - valóban zseniálisan csinál.

villeneuve.jpg

A 49 éves kanadai rendező alkotásai bár intellektuálisak (vagy legalábbis gyakran annak tűnőek) és elgondolkodtatóak is, ám ugyanakkor végtelen lassúak és vontatottak. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Villeneuve egy dolgot biztosan nem tud: lendületes, fordulatos és jó tempójú filmeket készíteni. Ez pedig sajnos érezhető volt már a „Fogságban”, a „Felperzselt föld” és a „Sicario” című művekben is (annak ellenére, hogy például a Sicariot sok kritikus az egekig magasztalta, és így a drogügynökökről szóló alkotás 2015 egyik túlértékeltebb filmje lett). Aztán jött az „Érkezés” és Villeneuve megmaradt a bevált klisénél: lassú, vontatott művet készített, de ezt nagyon érdekes témaválasztással ellensúlyozta.

erkezes.jpg

Napjainkban sajnos általános tendencia lett a művészi jelleg érzetének lassabb tempóval történő kialakítása. Egyszerűbben fogalmazva: a rendezők egy része „rájátszik” arra, hogy ha egy film lassabb tempójú, statikusabb képekkel teli és visszafogottabb kialakítású, akkor a sok Blockbuster-akciófilmmel szembeállítva rögtön művészinek és intellektuálisnak is tűnik. Pedig ez nem igaz: az igazán jó film tud úgy is elgondolkodtató (és intellektuális) lenni, hogy közben megmarad lendületessége és izgalmassága. Na, ez az amit Villeneuve (egyelőre) nem tud, és népszerűségét nézve úgy tűnik már nem is akar. Ráállt erre a stílusra, mert úgy érzi ez bevált és vevők rá a nézők. És az a helyzet, hogy részben igaza is van: a filmrajongók egy része valóban vevő minderre. De, ha így is van, érdemes hozzátennünk: csak az nézze meg ezt a filmet (az életéből rááldozva két teljes órát és egy néhány ezres mozijegyet), aki valóban szereti az „alacsony vérnyomású”, vontatott, belassított filmeket, melyek közt az „Érkezés” azért egy jól összerakott és érdekes témát boncolgató alkotás (ezt el kell ismerjük). Egyébként meg igenis kellenek a színvonalas sci-fik (mint villany a tanyára), hiszen ebben a műfajban rengeteg a gagyi, és meglehetősen felhígult a kínálat.

erkezes_plakat.jpg

Az „Érkezés” Ted Chiang novellájából készült és kétségtelenül a 42 éves Amy Adams „jutalomjátéka”. Némi kárpótlás a gyönyörű színésznő számára a sci-fi "csemegében" való szereplés a sok évi mellőzöttség után, miként a leszállóágba került (és Bourne –ként nem túl sokat hozó)  Jeremy Renner is visszatérő lehet általa, hisz valóban nagyot alakít a filmben. A mű elgondolkodtat bennünket: mi van akkor, ha nem vagyunk egyedül a világmindenségben és egy másik civilizáció egyszer csak ellátogat hozzánk? Tudunk majd velük kommunikálni? Ha igen, mi lesz a közös nyelv? Ellenségesek lesznek velünk, vagy barátságosak? Hogyan várható a találkozás? És a legfőbb kérdés: mi lesz, ha nem értjük majd őket, vagy ami még rosszabb félreértjük szándékaikat? Villeneuve filmje ilyen kérdéseket boncolgat, nem mindig megnyugtató válaszokat sejtetve, sajátos zenei kísérettel, színvonalas színészi játékkal. Közben felveti: lehetséges, hogy egy hasonló jövőbeni helyzetben csupán egy-két emberen múlik majd minden, talán éppen olyanokon, akik egyedülikként fejtik meg egy teljesen idegen civilizáció jelzéseit. 

erkezes_adams.jpg

Az "Érkezés" legfőbb értéke, hogy szakít a korábbi hasonló filmek kliséivel, még az idegenek sem humanoid-szerű lények (de hogy igazából pontosan mit is akarnak tőlünk, végig nem derül ki számunkra). A film kicsit új világot teremt a néző számára, még ha lassú, formaszegény képi világba "csomagolva" is. (Előzetes: ITT)

Az "Érkezést" főként a lassabb tempót szerető nézőknek ajánljuk, illetve az UFO mániásoknak, az összeesküvés-elméleteket kedvelőknek, és mindazoknak, akik az 1997-es Kapcsolat óta várnak egy újabb "sci-fi csemegére"

... ám ...

megfontolnánk megtekintését a gyorsabb gondolkodást megkövetelő, tempósabb filmekhez szokott, szofisztikáltabb ízlésvilágú és gazdagabb kép-, és ingervilágot szerető filmrajongók helyében. Értékelésünk - kizárólag Amy Adams játéka miatt és az érdekes történetet elismerve - feljebb kerül közepesnél és így 5-6 helyett 7,5 lett!

Értékelés: 7,5 / 10

7a.jpg

A film MAFAB adatlapja

2016.11.19.(11:15)

filmtress_jobbkep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr5911973324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Master. 2016.11.19. 18:23:08

Valóban kissé unalmas a rendezés, de Villeneuve már csak ilyen. No meg a forgatókönyv is takaréklángon pörgeti a dolgokat. De érdekes a téma. Elgondolkodtató. Amy Adams pedig vonzó. Bár nekem a Szökőhévben tetszett igazán.

Petrus Rosidus Maximus 2016.11.19. 18:26:08

Szerintem jó a film, még ha lassú is. Nulla akció, nulla izgalom mégis van benne feszültség (ha nem is sok)! Aki szereti a sci-fit, annak bejön majd. Nálam az értékelése 10 / 7 lenne!

Argus_ 2016.11.19. 21:22:18

Tényleg van a mai filmeknél egy olyan "divat", hogy a filmek tempóján lassítanak. Szerintem a Visszatérő is lassított film, temérdek tájkép, nagy távoli képek perceken keresztül mutatva, lassú párbeszédek, percenként egy szó, stb. A Villeneuve filmek is ilyenek. Engem idegesít az ilyesmi. De sokan szeretik.

2016.11.19. 23:45:39

A novellat mar olvastam, a filmet holnapra tervezem megnezni. Arra reagalnek, amit irtal, hogy nem derul ki mit akarnak az idegenek. Szerintem pont ez a lenyeg, hogy semmit nem akarnak, csak nezelodnek, es ezt el is mondjak. De valahogy az emberi termeszet olyan, hogy ezt nem tudja elhinni, mert olyan celtalannak tunik. En a leiras alapjan olyasminek ereztem, mint amikor elmegyunk valahova turistaskodni es leulunk es nezelodunk, felszedegetunk par helyi szot es erdeklodve hallgatjuk a helyi sztorikat. De nincs kulonosebben mas celunk a dologgal. Talan csak ur-turistak es megneztek ezt a szep kek bolygot. De nagyon elgondolkodtato iras, az elolvasasa utan napokig forgott meg a fejemben. Kivancsi vagyok milyen lesz a kepi megjelenitese.

Killary Fucking Clingon 2016.11.21. 14:55:02

olvastam is láttam is, felejtős..aki azt írja hogy oh mekkor acucc és zsenialitás etc etc az vagy gombázik vagy más cuccon van. ezt a filmet a helyén kell kezelni, egy 10 skálán max 5.
süti beállítások módosítása