Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

A Jason Bourne filmek hattyúdala [14.]

2016. november 22. - Harmat Árpád Péter

Az ember azért néz Bourne-filmeket, mert szereti a színvonalas akciókat, vonzza a titkosszolgálatok különleges világa és élvezi a megfejtésre váró rejtélyeket, miközben szívesen követi a jól kidolgozott verekedések, autós üldözések és látványos jelenetek sokaságát is. Legalábbis így kezdődött a ma már öt részre bővült brand 2002-ben, amikor megjelent a Bourne rejtély (Bourne Identity). Az akkoriban 32 éves Matt Damon hitelesen alakította az ismeretlen múltú, hidegvérű és villámgyors profi ügynököt, így rögtön kialakult a film népes rajongótábora. Aztán megszületett a második rész 2004-ben Bourne-csapda (Bourne Supremacy) néven és a harmadik epizód 2007-ben Bourne-ultimátumként. A második rész csalódást hozott, a harmadik viszont újra színvonalas lett. A legelső megkapta tőlünk a 8.5 pontot, a második csak 7 pont lett, a harmadik újra többet érdemelt (8 pont). Végül következett a formabontás: a negyedik fejezet, mely Bourne hagyaték (Bourne Legacy) néven került a mozikba 2012-ben. Ebben meglepetésre nem Matt Damon, hanem Jeremy Renner alakította Jason Bourne -t és baromi unalmas lett. (Nem is lehetett többre értékelni 6.5 pontnál.) Úgy tűnt a figura kifulladt. És ezen a ponton valóban jobb lett volna abbahagyni.

bourne5.jpg

Ám a legelső Bourne filmet rendező Doug Liman után Paul Greengrass a második és harmadik részekkel meggyőzte a rajongókat arról, hogy képes még egy kiemelkedő alkotásra. Sajnos azonban nem így lett: az ötödik rész valódi mélypontra vitte a figurát és a brandet is. Bár újra Matt Damon alakított a főhőst és a csinos Alicia Vikandert is bevonták a cselekménybe a sztori sekélyes és idegesítő lett, gyenge jelenetekkel. Ezen még Vincent Cassel sem tudott segíteni, pedig ő aztán tényleg tapasztalt a negatív figurák megformálásában. Mondjuk mindent egybevéve még így is ő volt a legjobb a filmben.

Egy unalmas nyitójelenet után – mely a többször elsütött „egy ütéssel elintézem az ellenfelet” megmozdulással hozott csalódást – a számítógépek előtt ücsörgő ügynökök végeláthatatlan sora következik. Mindenki elgondolkodva és rémülten nézi a monitort, mindenki Bourne -t keresi. Uncsi, elcsépelt, színtelen és egyhangú. Az egész filmben alig akad látványos verekedés, pedig a közben 46 évessé váló Matt Damon még mindig jó formában van. Szemmel láthatóan sportos, kigyúrt, szálkás és gyors is. Hiába. Az első részt felturbózó villámgyors ütések ezúttal elmaradnak. Egyetlen jelentben villan még meg Bourne, amikor a nagy ellenféllel, a kereken 50 éves, de szintén jó formában lévő Vincent Cassel -el küzd meg. Ezt viszont félhomályban vették fel, gyatra kamera-kezeléssel, így megint csak elmaradt a katarzis.

Autós üldözésekből sem kapunk túl sokat: egyetlen egy komolyabb van a filmben, ami viszont el kell ismerni tetszetős profizmussal van elkészítve. A sztori kusza, logikátlanságokkal teli, pitiáner és csak a fanatikus Bourne-megszállottakat képes lekötni. Az egész "'eladhatóságát" a hetedik X -en túl lévő Tommy Lee Jones szerepeltetésével próbálták növelni sajnos mindhiába, mert a hajdan remek színész, megfáradt enerváltsággal alakítja a minden hájjal megkent CIA vezetőt.

Összességében a leggyengébb Borne-film és egyben a figura hattyúdala is az ötödik rész, mely már csak azért is sajnálatos, mert közben a Bond-filmek is a kifulladás szélére kerültek. Úgy tűnik, a két franchise egyszerre megy majd a levesbe és az űrt nincs ami kitöltse. Habár van. A Mission Impossible filmek kétségtelenül feljövőben vannak. Az utolsó, ötödik rész (Titkos nemzet - Rogue Nation) például 2015 egyik legjobb filmje lett. De akkor is kár a Bourne és Bond filmekért. Pedig téma lenne bőven: napjaink nemzetközi válságokkal teli világában, a hidegháború újrakezdésével és terrorizmus terjedésével a titkosszolgálatok szerepe újra megnőhet. Jason Bourne –ra és James Bondra szükség lenne, csak nem olyan béna, fantáziátlan és gyenge kivitelben, ahogyan a legutolsó részeket készítették. Értékelésünk az ötödik Bourne-filmet illetően csak 5,5 pont!

Értékelésünk: 5,5 / 10 5_5.jpg

filmtress_jobbkep.jpg

2016.11.22.(20:42)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr5911990414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2016.11.24. 14:43:46

Izles kerdese, de a Bourne Legacy kritikan aluli volt. Mar mar a S.Segal/VanDamme filmek szinvonalan mozgott. Nem veletlen, hogy visszahoztak Matt-et megint. Bar elmarad a klasszikus elso 3 resztol meg igy is fenyevekkel jobb a Legacy-nal...
süti beállítások módosítása