Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Amikor kialszik a fény - egy nagyon hatásos horror [17.]

2016. december 03. - Harmat Árpád Péter

Az "Amikor kialszik a fény" (Lights Out) nagyon sok rossz kritikát és bírálatot kapott, de az az igazság, hogy a Vaksötét mellett az idei év egyik legjobb horrorja lett. Mondom ezt úgy, hogy "deklarált" horror és thriller rajongóként bevállalom: nekem tetszett és végigizgultam minden percét. Az alig 35 éves rendező: David F. Sandberg neve mellett mondjuk nem találunk túl hosszú filmes listát elkészített alkotásokból (eddig összesen két filmet csinált), de határozottan tehetségesnek tűnik. A történet egyszerű, a rendezés brilliáns (legalábbis horror-thriller kategóriában) a főszereplők játéka pedig meggyőző és szerintem a látványvilág is nagyon "oda lett téve".

amikor_kialszik1.jpg

Spoileres kritika következik! A sztori legbelső félelmeinkre hat, hiszen az ismeretlen sötétséget misztifikálja azzal, hogy a szereplők közvetlen közelében egy kizárólag sötétben érzékelhető alakot jelenít meg. Az időről időre felbukkanó emberformájú valami, fényben nem látszódik ugyan, de félhomályban és sötétben nagyon is kivehető (részben körvonalai, részben érintése, részben pedig motoszkálásának hangja miatt). És persze a frászt hozza mindenkire, leginkább egy bizonyos család tagjaira. A főszereplő kisfiú, Martin (Gabriel Bateman) a nővéréhez költözik, mert édesanyja, Sophie (Maria Bello) pszichés zavarokkal küszködik és láthatóan nem érdekli kisfiú félelme az árnyalaktól. A nővért, a filmbeli Rebeccát a csodaszép, 30 éves ausztrál színésznő, Teresa Palmer alakítja, meglehetős profizmussal. A lény azonban (mely egy nőalakra hasonlít leginkább) Rebecca otthonában is felbukkan, hol a kisfiút, hol nővérét riogatva.

amikor_kialszik2.jpg

A megoldás váratlanul tudatosul a szereplőkben: édesanyjuk ismeri az árnyékot, sőt időnként beszélget is vele. A helyzet kulcsa tehát az ő kezében van. Rebecca és Martin illetve Rebecca fiúja egy egész éjszakára költöznek anyjukhoz. És kezdetét veszi a horror. Hogyan lehet legyőzni egy árnyat, szellemet vagy nevezzük bárminek? És egyáltalán ki, vagy mi az a lény, ami zaklatja őket? És a legfőbb kérdés: MIÉRT pont őket akarja kikészíteni? A válaszok megdöbbentőek és csak a film végére lesznek egyértelműek. 

Az "Amikor kialszik a fény" egy remek horror, főleg a műfaj kedvelői számára. Akik meg nem "edzettek" ezen a téren, ne nagyon nézzék meg egyedül az éjszaka közepén. A film izgalmas, érdeklődést fenntartó és látványos. Ami a negatívumokat illeti - mert akad azért ilyen is - a végső jelenet, illetve a történet lezárása és a legvégső lelepleződés elég gagyi lett szerintem. De ez tényleg csak a legvégén derül ki és megemészthető.

amikor_kialszik3.jpg

Összességében csak ajánlani tudjuk a műfaj rajongóinak, mert le fogja őket kötni (ezt garantáljuk) és kellő mennyiségű rettegést is átérezhetnek majd. Ez is egészen biztos. A Filmtress erős 7,5 pontra értékeli, saját szempontrendszerünk alapján. (Részletesebben nézve: alaptörténet: 2/1, színészi játék: 2/1, rendezés: 2/2, látványelemek: 2/2, hitelesség: 2/1,5)  Érdemes megnézni az előzetest, már annak első perceiből érteni fogjátok miről beszéltünk! A 8 pont egyébként reálisnak tűnik, ha a Rotten Tomatoes 77 százalékát figyelembe vesszük. 

Értékelésünk: 7,5 / 10

7_5.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep.jpg

2016.12.03.(18:10) 

A film MAFAB adatlapja! 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr3312019279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2016.12.04. 18:17:29

Nekem is nagyon tetszett. Majd be csináltam közben. A film nagyjából egyszerre jelent meg idén nyáron a Vaksötéttel, és egyformán jó mindkettő. Én is kábé 8-8 pontra díjaznám őket. Talán a Vaksötét picit jobb, az nálam akár 9 pont is lehet.
süti beállítások módosítása