Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Válótársak második évad, a szerethető sorozat [13.]

2016. november 21. - Fortress

Meglehetősen régóta várunk már egy igazán eredeti, színvonalas és nem művészinek szánt magyar sorozatra, melyen jókat lehet nevetni és nem is erőltetett. Aztán egyszer csak 2015 végén és 2016 elején két kiváló sorozat is megjelent a magyar TV képernyőkön: a „Csak színház és más semmi” a Dunán (Miklauzic Bence, Nagypál Orsi, Divinyi Réka és Goda Krisztina készítésében), Csányi Sándor, Schell Judit szereplésével, illetve a „Válótársak” az RTL –en, Kovács Dániel rendezésében , Stohl – Scherer – Lengyel trió nevével fémjelezve, Gubás Gabi, Balsai Mónika és Földes Eszter lánycsapattal megerősítve. Mindkét sorozat szórakoztató, mindkettő zseniális. A Válótársak valamivel több nézőt vonzott, így az első éved 10 része után, novemberben megjelent a második évad is.

valotarsak_plakat.jpg

De mitől is annyira jó Stohlék sorozata? Az eredeti ötlet a holland RTL –től jött, ahol „válás” címen futott nagy sikerrel. Nálunk viszont a kritikusok vegyes visszajelzésekkel fogadták, ám a nagyközönség inkább pozitívan üdvözölte. Három 40-es pasas, aki összeköltözik, mert mind szakítanak (átmenetileg vagy örökre nem tudni) a párjaikkal és az újrakezdést fontolgatják. Aztán nőznek, párjuk után nyomoznak, kalandokba keverednek, igazi barátokká válnak.

Valahogy működik a sztori és valamiért tényleg jó az egész. A három váló-, vagy legalábbis szakító-félben lévő 35-45 közti férfi – Stohl András, Scherer Péter és Lengyel Tamás – eredeti figurák. Szerethetőek, mert úgy jelenítik meg karaktereiket, hogy azokkal könnyen azonosulhatunk, jók a poénok, bár nem eget rengetőek, jók a párbeszédek, ha nem is emelkednek Rejtői magasságokba és pörgős a rendezés is, élvezetes tempót adva a sztoriknak. De az egészben a legjobb a szituációk kidolgozása és a színészek játéka. Stohl András hihető a megváltozás küszöbére érő macsó szerepében (mely minden bizonnyal nem állhat túl messze alaptermészetétől), Lengyel Tamás valószínűleg minden 99 év alatti nőt levesz a lábáról, Scherer Péter pedig egyszerűen zseniális a papucsférjből lett „életélvező” karakterében. Ami azonban bennünket, férfiakat a televíziók elé szegez, az a három színésznő: Gubás Gabi, Balsai Móni és Földes Eszter. Gyönyörűek, természetesek, kívánatosak. Egyszerűen jó nézni őket és kész. Megjegyzem: Gubás Gabit farmerben nézegetni önmagában katarzis az én esetemben. (Mondjuk én eleve rá voltam kattanva, a velem épp egykorú művésznőre.)

valotarsak_2plakat.jpg

Ami problémás, az a túlzások gyakorisága: az összes létező nő a filmben le akar feküdni a főszereplőkkel, mindenki tele van pénzzel és soha senki nem melózik. Ehhez képest milyen az élet: folyton dolgozunk, az esti szöszmötölés 40 felett rendszerint elmarad (vagy hétvégére halasztódik) a gázszámla befizetése pedig kisebb idegsokkot okoz minden alkalommal. De talán éppen ezért jó azzal áltatni magunkat, hogy létezik valahol egy olyan virtuális világ is, ahol a feleségnek 40 felett is olyan formás a popsija, mint Gubás Gabinak, ahol annyi a pénzünk, mint a Scherer Péter által megformált Jakab Dávid üzletembernek és ahol annyi nőt kaphatunk meg, ahány az ifjú Hatvani Jocinak (alias Lengyel Tamás) és Sáfár Bálintnak (alias Stohl Buci) kijut. Azért az idegesítő és unalmas is már kissé, hogy Stohl minden részt végigprütyköl, mert az égvilágon nem akad nő, aki ellen tudna neki állni. (Na, ja.) Az biztos, hogy a darab javára válna egy kis hétköznapi realitás és valósághűbb történetfűzés is, és az sem volna baj, ha picit "töményebbre" kevernék a "Válótársak-mixet", hogy a limonádé irány helyett a koktél fel mozdulna a dolog. Úgy is mondhatnám: hangyányival több valódi konfliktus, igazi érzelem és akciódúsabb jelenet feldobná a sorozatot.

Mindent egybe véve a Válótársak azért nagyon szórakoztató sorozat, olyan színészekkel, akik a legjobbat hozzák ki magukból. Ránk fér mondjuk egy kis könnyed pajkosság, a nagy büdös magyar valóság kellős közepén. Ajánljuk vígjáték-rajongóknak, a könnyed humor kedvelőinek és a magyar filmeket szerető nagyközönségnek. Nem javasoljuk akciómániásoknak és azoknak, akik számára a film csak a Blockbustert és Hollywood -ot jelentheti (és akik nem bírják huzamosabb ideig elviselni Stohl Bucit a képernyőn). Az első évadot sorozat kategóriában 8,5 pontra értékeljük, a második évad pedig nálunk erős kilencessel startolt. 

 Értékelés: 8,5 / 10

8_5.jpg

2016.11.21.(22:57)

filmtress_jobbkep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr5611987622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása