Minden a filmekről - elemzések, vélemények, kritikák

Filmtress

Filmtress

Leia hercegnő alakja és Carrie Fisher [25.]

2016. december 28. - Fortress

December 27-én, 60 éves korában meghalt Carrie Fisher a Csillagok háborúja Leia hercegnője. Mindenkit elszomorított a hír, de főleg azokat a Star Wars rajongókat, akik megszámlálhatatlan mennyiségben nézték meg újra és újra az eredeti Csillagok háborúja részekben: az 1977-es „Egy új remény” -ben, az 1980-as „Birodalom visszavág” –ban és az 1983 –as „Jedi viszatér” –ben. Életrajzával most nem szeretnénk részletesebben foglalkozni, (ezt megteszik helyettünk a különböző sajtóorgánumok), mi inkább arra a kérdésre keresnénk a választ, hogy mit is jelentett alakja a Csillagok háborúja eredeti trilógiájában?

leia1.jpg

Nos, Leia Organa neve már az „Egy új remény” felvezető szövegében is felbukkan, majd a második percben 3-CPO említi még és az 5. percben személyesen is felbukkan a filmvásznon. Alakja tehát a kezdetektől szerves része a történetnek. Később börtönéből Luke és Han szabadítják ki, ekkor hangzik el első vicces mondata: „Már törpéket is bevesznek rohamosztagosnak?” Leia innentől a lehető legemberibb karakterek egyike: van humora, vannak félelmei, tud szeretni, ugyanakkor bátor, elszánt és mindeközben képes megőrizni nőiességét is. Egyik oldalon előkelő származású, nőies ruhákban pompázó, vezetésre született parancsnok, a szenátus tagja, egy egész bolygó szeretve tisztelt úrnője, miközben a másik oldalon a szabadságért folyó küzdelem hőse, egyszerű lázadó, pisztollyal rohangáló, férfias öltözékben harcoló felkelő.  

Ambivalens figura, miként a XX. és XXI. század nőideálja is az: egyszerre nőies, törékeny hölgy és oroszlánként küzdő, mindenütt helytálló amazon. (A mai nő: a munkahelyén kemény, ambiciózus, kitartó, küzdeni képes karrierista, a konyhában és gyerekeivel szeretően gyengéd, gondoskodó családanya, a hálószobában pedig nőies végzet asszonya.) Legalábbis így képzeljük, miként Leia karaktere is ezt sugallja ellentétes, bonyolult jellemrajzával. Ezért szeretjük annyira figuráját és ezért időtlen az alakja is.

birodalom_han_leia.jpg

Leia összetett személyiség tehát, akivel könnyen azonosulhatunk, akiért képesek vagyunk rajongani is. Kapcsolata Han Soloval a franchise egyik színes, élvezetes és beteljesülő szerelmi története: kezdetben csipkelődnek, gúnyolódnak egymással, szarkazmussal teli párbeszédeikben szapulják a másikat (melyeken remekül szórakozunk), majd a kölcsönös vonzalom is kialakul köztük a „Birodalom visszavág” –ban, végül felvállalt szerelem lesz belőle a „Jedi visszatér” -re.

Hogyan is hangzott egyik korai párbeszédük?

-Leia Organa: Nem tudom, kicsoda maga, és hogy került ide, de mostantól azt teszi, amit mondok! 
-Han Solo: Hát ide hallgasson, Fenségességesség! Nekem csak egy ember parancsol és az én vagyok! 
-Leia Organa: Igen? Csoda, hogy még él. Muszáj állandóan kerülgetnem ezt a két lábon járó bundát? 
-Han Solo: Ezért semmilyen jutalom nem elég... 

starwars2.jpg

Később, a "Birodalom visszavág" -ban tekinthetjük meg talán leghíresebb dialógjukat (a fenti képen látható ujjal mutogatós jelenetben, a Hoth havas bolygóján, menekülés közben):

-Tudom, hogy egy fejvadász a nyomomban van. Tovább kell mennem.
- Han! Maga kell nekünk!
- Önöknek?
- Igen.
- És önnek ki kell?
- Nekem? Nem tudom, miről beszél.
- Tényleg nem tudja?
- Mos tmár legalább mondja meg, mit kellene tudnom!
- Ugyan, azért nem akarja, hogy elmenjek, mert szeret engem.
- Igen, mert segít nekünk, van érzéke a vezetéshez...
- Nem azért, másról van szó. Rólam.
- Hah!
- Hah. Rólam.
- Maga képzelődik!
- Tényleg? Akkor miért jön utánam? Fél, hogy itt hagyom búcsúcsók nélkül?
- Inkább csókolok meg egy vukit!
- Beajánlhatom egynél, remélem hálás lesz érte.

Leia és Han csók-jelenete a hatodik epizód (Jedi visszatér) zárójeleneteinek fontos részét képezi. Szerelmük beteljesedése a "Happy end" érzés elengedhetetlenül fontos eleme. A néző boldog: a felkelők győztek, a hősök diadalt arattak, a szerelmesek egymásra találtak. Mint később kiderül, (a 7. részben): kapcsolatukból gyermek is születik: Ben Solo (Kylo Ren). Mindez azért is külön érdekes, mert Carrie bevallása szerint Harrison Ford és közte már 1976 őszén néhány hónapos viszony alakult ki. (Ennek kezdete George Lucas 1976 november 22- i születésnapi bulijára tehető.)

leia2.jpg

Leia szerethető karaktert jelentett mindhárom eredeti részben, majd a 7. epizódban is (megöregedve) és állítólag a halála előtt felvett 8. epizód jeleneteiben is.

Carrie Fisher élete sajnos nem volt ennyire sikeres és boldog, de amit átadott az utókor generációinak, az örökre élményt, értéket és a helytállás illetve a nőiesség példaképét jelenti számunkra. Elvesztése, mindenkinek nagy veszteség. Halálhírére Harrison Ford így fogalmazott:

Carrie egyszeri és megismételhetetlen. Briliáns, eredeti, vicces, rettenthetetlen. Bátran élte az életét. Együtt érzek a lányával, Billie-vel, édesanyjával, Debbie-vel, fivérével, Todd-dal, és számos barátjával. Mindannyiunknak hiányozni fog.

Egyszer még viszontláthatjuk őt egy év múlva, 2017 decemberében a nyolcadik rész bemutatóján. Nyugodjon békében!

R.I.P. Carrie Fisher

Legújabb filmkritikánk: Szövetségesek az év egyik legjobb filmje

Kövess bennünket a Facebook -on is!

filmtress_jobbkep.jpg

2016.12.28.(11:26)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtress.blog.hu/api/trackback/id/tr8012077697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2016.12.28. 16:50:09

Élvezetessé tette az eredeti részeket. Nekem nagyon tetszett, hogy igazinak tűnt a játéka. Harrison Forddal jó párost alkottak!

Nietzsche_ 2016.12.28. 16:58:43

@Lector Oris: Igen. Valahogy akkoriban másként játszottak. A későbbi SW nőalakok, mint Natalie Portman, Daisy Ridley vagy Felicity Jones hol túl kislányosan, hol túljátszva, hol pedig nagyon komoran alakították karaktereiket.

Carrie Fisher jól csinálta. Nekem bejött!

Nyugodjon Békében!

Fortress 2016.12.29. 17:03:10

Kedves steery! Sajnos nem tesszük ki hozzászólásodat, mert bár bár ügyesen csinálod és fonák módon teszed, de mégis csak becsmérled Leia alakját. Ezt nem érzünk most méltónak (halála után), mikor posztunkkal a karakterre és az őt játszó Carrie Fisherre emlékezünk.

Egyébként a legtöbb mondatoddal nem értünk egyet. Leia igenis jó vezető: például az ő irányításával zajlik a Hoth bolygón lévő bázis kiürítése (a Birodalom visszavágban) és a pilóták eligazítását is ő végzi. Az utolsó pillanatig ő koordinálja a menekülő transzportokat, Han Solonak valósággal el kell elrángatnia a monitorok mellől, hogy ő is el elhagyja végre az ostromlott bázist. Aztán a Jedi visszatérben is kulcsszerepe van a végső haditerv kidolgozásában, majd a harcokban az Endoron. Valódi vezető és harcos, nő létére.

Hogy gyakran kell megmenteni? Igen, de ugyebár csak az kerül az ellenség kezére, aki küzd és a frontvonalban van. Aki hátul kuksol azt valóban nem kell soha megmenteni. :)

Leia alakját szeretjük és tiszteljük, Carrie Fisherre pedig szomorúan emlékezünk!
süti beállítások módosítása